Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Problem vid läggningen... kan någon hjälpa?:((lång

Skrivet av behöver hjälp!
Dottern som är 3,5 år är väldigt omständlig i allt. Ska bara... säger hon när vi ska göra nåt. Läggningen tar säkert 1 timme från att vi börjar och då är det krångel med allt, från att hon inte vill klä av sig och ta på pyjamasen, springer iväg och skrattar, bråkar och slåss vid tandborstningen... hon somnar knappast före 9 någon kväll och ändå säger dagis att hon knappt sover något där. Men jag vet inte egentligen om det är pga att hon är för pigg det är så här utan snarare att hon inte VILL gå och lägga sig och få tillfälle att trotsa.

Nu ikväll tyckte jag det flöt på rätt bra, vi läste saga, hon låg och lyssnade på en sagoskiva. Då springer hon plötsligt upp och iväg och skrattar och då var klockan över 9. (Det var samma sak för ett tag sen men nu har hon inte gjort så på ett tag). När jag säger åt henne och bär tillbaka henne till sängen skrattar hon bara och är uppspelt hela tiden, så fort jag går ska hon springa upp medan hon skrattar hela tiden. Detta gör mig _vansinnig_ blir så provocerad av att hon skrattar och busar och jag tolererar inte att hon är uppe och springer kl 9-½10 på kvällen. Jag försöker besinna mig att inte bli så arg utan mer "vara tråkig" men när det inte blir något slut på springandet känner jag till slut att jag bara kokar! Får verkligen besinna mig att inte säga något dumt, en gång blev jag så arg att jag sa "vill du att jag ska låsa in dig kanske" (menade det naturligtvis inte) men då blev hon nog rädd. Och jag förklarade sen att jag inte alls tänkte göra det men när man blir arg kan man ju säga dumma saker (men jag hade väldigt dåligt samvete för detta.)Nu ikväll sa jag till slut att "jag håller för dörren tills du lägger dig" och satte mig utanför så hon kunde prata med mig. Men det tyckte hon bara var roligt, hon ville att jag skulle hålla för dörren. Hotade med att ta ut skivspelaren, gosedjuren mm om hon inte la sig. ja, till sist känner jag att jag är på gränsen att koka över.Och så fårjag dåligt samvete... Till sist somnade hon vid ½10. Snälla, är det någon som har tips på hur vi ska hantera situationen? Blir som sagt tokig på det här att hon springer upp och busar och inget verkar hjälpa!
Svar på tråden: Problem vid läggningen... kan någon hjälpa?:((lång

busa av sig innan läggdax

Det verkar vara en tjej med mycket spring i benen :). Härhemma har vi två busfrön, 2 och 4 år. När det är ca 40 minuter - 1 timme före läggdax (nånstans runt 19 snåret, de brukar vara i säng vid 20 tiden) så har vi vad vi kallar vår lilla \"nakendans\". Detta innebär att barnen klär av sig nakna och dansar till stereon i vardagsrummet. Jag och maken behåller kläderna på ;), mest för grannarnas skull ... Men vi dansar alla 4, som tokar dansar vi. Vi har följa-John-dans och vi har fristil och vi snurrar snabbt och andra kul varianter. När det börjar kännas lagom, efter en sådär 20-25 minuter (lite beroende på hur dagen sett ut innan och vad klockan hunnit bli)så säger vi till att nu får du välja sista låten (4 åringen står för DJandet och väljer låtarna) och så går vi och gör välling. Sen är det välling i soffan och sen tandborstning och sagoläsning som gäller. Det är trötta och rosenkindade barn som stupar i säng :). Det är dessutom rätt skönt att själv få röra på sig lite, man får liksom sin vardagsmotion samtidigt som man roar barnen. Det här med nakenheten är barnens eget påfund från början men det visade sig vara mycket effektivt, man får av dem kläderna på ett kul sätt och sen är det inte lika krångligt att få på dem pyjamasen - det är nog rätt skönt att få på sig en mysig pyjamas när man varit utan kläder ett tag. Sen tycker jag att det är rätt skönt att de får lufta sig lite, allrahelst 2 åringen som ju fortfarande har blöja och är instängd i den hela dagen lång. Oj, det blev en hel uppsats om vår dansrutin:), hoppas att det var ett litet tips iaf och att du kan hitta nåt i det här som går att översätta till er situation.
Skrivet av    lisalei

samma här!

Har en dotter som är lika gammal som din. Vissa kvällar är hon exakt som du beskriver din dotter och jag förstår precis din frustration över det. Ofta gör hon det när hon är övertrött, om vi har passerat \"rätt\" läggningstid. Hon springer runt vid läggdags, att få på nattlinne är nästan omöjligt..skrattar bara om man säger till henne.. Jag försöker vara lugn och inte ge efter, men ibland är det svårt..Har vi tur lugnar hon ner sig under godnattsagan, brukar läsa lite extra länge, men inte alltid.. Då tar det 5 sekunder så är hon uppe och springer igen..Ofta hjälper det om hon får sitta uppe med oss 10 minuter då så är hon lugn sen. Jag vet inte om dn dotter är övertrött också eller om de gör så här för att testa mammas nerver..men ni kanske kan prova med att lägga henne något tídigare? Har tyvärr inte så mycket annat till råd, men ni är definitivt inte ensamma..
Skrivet av    feather

Du har...

redan fått bra tips, men jag har några funderingar till. För det fösta kanske ni kan prata om det här på dagen, alltså inte när ni redan är inne i nattningen, utan när ni är pigga och glada båda två. Fråga varför hon gör så och berätta att du tycker att det är jobbigt! Ni kanske kan komma överens om en ny nattningsritual? Sen undrar jag om det funkar bättre om pappan nattar? Jag gillade tiåset om nakendansen! Vi kör liknande. Fösta nakendans i vardagsrummet, sen bad så de blir varma och lite trötta och sen på med pyjamas, läsa saga och sen är det natti natt! Det händer att 3-åringen vill läsa en stund själv och det brukar hon få. Hoppas det blir bättre snart!
Skrivet av    Venus

känner igen mig

men vi har faktiskt det ganska så bra vid just läggningen, vi delar upp den min man och jag. Jag hjälper vår dotter som är tre år att ta på nattkläderna och bortsta tänderna, min man läser nästan alltid en saga för henne och går sedan ut från rummet och släcker lampan. Hon har en nattlampa kvar. När jag skall lägga henne blir det mer krångel och brukar därför sitta hos henne och hålla henne i handen tills hon somnar. Vi har slutat med att vila på dagis. Då blir hon trött på kvällen. Vi försöker göra lugna saker på kvällarna, efter middagen blir det oftast barnprogram, sen kanske lite pyssel eller bokläsning. Tillvaron blir lite lugnare och vi har t.om. flyttat fram läggningstiden för att hon skall bli mer trött och förstå att det är sova man skall göra och inte leka. Nu när det börjar bli mörkare ute är det också ett sätt att säga att nu är det snart kväll och dags för att sova. Känner igen mig mycket väl i det du skriver, men mitt problem är inte läggningen utan då vi skll gå till dagis och min dotter vägrar. Förut fick hon vara hemma om jag var ledig från jobbet eller likn. men nu går jag hemma och väntar på bebis och kan inte göra många knop inte, inte leka, inte böja mig inte bära. Så nu får hon gå på dagis. Jag kokar också över och idag när hon bara skrek att hon minsann inte skulle gå till dagis, hon sa aldrig varför, och hade gjort så en kvart och jag försöker medla blev jag helt tokig och bara slängde kläderna på henne och gick ut från hennes rum. Som någon gav mig rådet att försöka ge din dotter hintar om att snart är det dags att gå och lägga sig, om en liten stund skall vi borsta tänderna, så hon är förberedd på det som skall komma. Man blir många gånger helt knäckt jag vet... Lycka till. Hoppas du fått några tips
Skrivet av    mor till nea 3 år + v.34

:D låter härligt

med er lilla rutin *s* kan se er framför mej *fniss* Men låter helt klart som en bra idè.
Skrivet av    Jenny m Thea & Moa

Hahaha det låter jättehärligt!

Det måste vi nog prova sen även om vi inte har några problem med läggning i dagsläget. Fast nakna får dom nog inte vara eftersom vi har heltäckningsmattor i hela hyreslägenheten *urk*
Skrivet av    Pallas

Underbart! : )

Blir jätteglad av att läsa om er dans! Det låter härligt! Har lite strulig nattning själv med vår treåring. Hon och vi älskar att dansa, så jag ska prova ditt tips! : ) .
Skrivet av    Barbamamman

Vi springer nakenfis

Vi dansar inte hela gänget, men just runt 19 klär de av sig och springer runt runt i huset och \"springer nakenfis\". Jag \"jagar\" dem med pyjamasen och vi busar och gosar lite. Sen är det tandborstning, puss på pappa/mamma (den som inte nattar), godnattsaga och sen släcker vi och sätter på en cd med lugn klassisk musik. Den här rutinen fungerar för oss. Barnen somnar någon gång mellan 19 och 1930.
Skrivet av    Illan

Men varför i hela friden

sover hon på dagis?? Är man så stor är det långt ifrån säkert att nån middagslur är nödvändig, snarare troligt att det INTE är det! Jag tycker att det första du gör är att säga att hon inte ska sova en minut ens på dagis. Slumrar min 4-åring 5 minuter i soffan, betyder det minst 1 timma senare i säng på kvällen.
Skrivet av    MsK

Är du en nattuggla?

Det är jag. Och det är ganska vanligt att barnen får samma sömnmönster som någon förälder. Jag är kvällsmänniska och kan ta timmar på mig innan jag somnar. Min dotter är likadan. Vid 3,5 års ålder så hade vi kvälllsrutin enligt följande: ombyte och tandborstning, därefter kvällssaga och lite härligt snack förälder-barn om funderingar och hur dagen varit(pappan och jag turas om varannan kväll). Därefter puss och kram och godnatt. Om ombyte och borstning ta för lång tid så hinns inte läsningen med, och det är något hon älskar. Därefter får hon leka i sitt rum, LUGNA lekar, typ titta i serietidningar eller rita (hon gör superfina teckningar på kvällstimmarna). När hon blir trött släcker hon och somnar. Om klockan blir över nio så säger vi till att hon måste sova. Överens kommelsen är att hon inte kommer upp och pratar med oss hela tiden (mamma behöver också vila och varva ner), utan att hon använder tiden att varva ner. Om hon ändå kommer hela tiden så är det sängen som gäller-lampan släckt. Det har funkat bra för oss, och vi började när dottern var tre år. Ibland blev det sena kvällar men hon verkade inte vara trött för det, utan behövde kanske periodvis inte sova lika länge nattetid, hon sov också på dagis...
Skrivet av    Anna

Artiklar från Familjeliv