Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kan man försöka synka bebbarna??

Skrivet av Anna m Klara -03 och bf 5/12 x 2
Börjar känna lite smått panik nu inför hur det ska gå när de väl har kommit... Min man har efter en längre tids arbetslöshet (utan a-kassa...så pengarna behövs onekligen!!) äntligen ett jobb på gång, och jag förstår ju om han inte vill begära en månads pappaledighet det första han gör...(även om han har rätt till det). Vi har en liten 2-årig tjej som kommer att få gå på dagis 8.30-11.30 och jag vet inte riktigt hur jag ska få ihop det :-). Har inte heller några släktingar jättenära. Svärmor bor ca fem mil bort och kan komma ibland, så det är ju skönt. Hur har ni andra löst det?
Svar på tråden: Kan man försöka synka bebbarna??

Visst kan det kännas som...

...att man lätt kan få panik. Men ta det bara lugnt. Nu hade inte vi barn sedan tidigare när Louise och Eric föddes, men vår räddning i vardagen har varit att försöka synkronisera dem. De är så totalt olika vad gäller sömn osv osv, så det var enda chansen att kunna göra något annat än att äta sova byta äta sova byta. De fick helt enkelt anpassa sig efter varandra. Kan vara lite jobbigt mellan varven att få till själva synkningen, men det är SÅÅÅÅ värt det. Vill du ha konkreta tips, så hör av dig igen. Hoppas det kommer fungera för er. Det är nog skönt att Klara kommer att vara på dagis lite (och för henne med). Fint namn förresten, jag gillar det skarpt... Har ni några namnförslag till de som snart anländer? *Nyfiken* Nåja, lycka till med allt!!!!
Skrivet av    Anna-Lena m.Louise&Eric 030201

Det kommer att gå bra!!!

Oroa dig inte i förtid, det kommer att gå bra. Ni kan söka dispans från kommunen om du känner att du vill ha storasyster på dagis hela dagar den första tiden tills det att du fått ihop det. Man kan också få avlastnings hjälp av kommunen, dvs en person som kommer hem och hjälper ett par timmar i veckan. Jag blev erbjuden det av BVC när jag höll på att gå in i väggen, men klarade mig endå. Det tycker jag du ska prata både med MVC och BVC om redan nu så kan de hjälpa dig att ordna det. För någon typ av hjälp kommer du att behöva. Men det kommer lösa sig! Annars är det kompisar, andra mammor och sånt man får ta till. Vad gäller att synka bebisarna går det också. Vi strävade efter det redan från början och följde alla tips vi kunde hitta och efter ett par veckor vad de synkade. Lycka till! Vi finns här om du behöver stöd eller har mer som du funderar på!
Skrivet av    C m Niklas o Viktor

inga svar men

vi är ju nästan synkisar i bf hur mår du annars då?
Skrivet av    Lapplandstjejjen m Anton & twins bf 13/12 v31

Jo det går att synka dem, iaf delvis

Vi har från första stund matat båda även om bara den ena är hungrig. Det har gjort att dom kommit i samma rytm vad gäller maten. Det tog ett par månader innan dom började bli synkade vad gäller sömnen. Innan dess hade dom liksom ingen dygnsrytm över huvud taget, kunde vara vakna mitt i natten osv. Men nu har vi det så här: dom sover samtidigt på natten. Dom sover även förmiddagsvilan samtidigt. Men på eftermiddagarna brukar det bli lite olika. Oftast sover dom inte samtidigt då. Men jag ser det inte som något större problem. Det viktiga för mig är förmiddagsvilan för då hinner jag duscha, äta, surfa ;-) mm.
Skrivet av    Indra

Det kommer ordna sig!!

Det var väldigt längesedan jag skrev här inne. Men jag tycker inte att du ska oroa dig. Men förstår att du gör det, det gjorde jag med. Visst kommer det vara jobbigt i början, men man växer in i rollen. Du kommer få rutin på allt och med all säkerhet så kommer dina barn bli synkade efter ett tag. När jag fick mina tvillingar så matade jag dem samtidigt och försökte få dem att sova samtidigt. Kanske inte att de var så synkade den första månaden, men efterhand så blev det bra. Och vilket jag märkte när jag fick mina tvillingar var att rutiner var oerhört viktigt för att man skulle ha tid för allt annat. Då framför allt kunna ge min stora flicka den tid hon behövde. Men var inte rädd för att be om hjälp!!! Någon skrev att man kunde få hjälp av kommunen. I min kommun får man inte det längre . Jag förhörde mig om det då jag fått mina tvillingar. Och då var jag ensamtående med min 3-åring och mina nyfödda tvillingar. Men fick avslag. Kan hända att det är skillnad från kommun till kommun. Det kanske blev lite svammligt, men vill iallafall önka dig lycka till!!!!
Skrivet av    Carola m.Natalie00,Olivia&Felicia03

passa

på att skaffa två barnflickor ev kompisar som kan Hjälpa dig när det blir dax, för du/ni lär behöva lite avlastning då och då. Dessutom kan det bli tufft att ha stora barnet på dagis tre timmar per dag, jag frågade om det gick och ha min stora tjej som också var 2 år,färre dagar med längre tid, och det funkade. Då valde jag att ha henne ons,tor,fre för det var mindre barn dessa dagarna enl personalen. Så man hann och andas mellan hämtning och lämning av det stora barnet.
Skrivet av    andromeda

För oss

Ja, för oss tog det tid innan vi lyckats synka dem. Jag tror att de var närmare 5-6 månader innan jag/vi lyckades få in dem på samma mat och sovtider och jag tyckte att det tog en evighet! Jag tycker att du, precis som de andra föreslår ska undersökan möjligheten till att få ha storasyster på dagis flera timmar än 15 tim/v. Vi fick det (efter mycket bråk och byråkrati...) och det var räddningen för oss. Samt att maken tog föräldraledigt och då blev jag sjukskriven pga jag när nog gick in i väggen... Se till att du inte har både lämning och hämtning på dagis om det går. För då har du inte Klaras tider du måste anpassa dig till också, förutom bebbarnas! Vi fick också hjälp av en \"hem/familjeterapeut\" som hjälpte mig ett par timmar de dagar min man var bortrest i jobbet. Men jag råder er också till att börja undersöka dessa alternativ innan småkottarna kommit till världen för sedan finns kanske inte så mycket ork och lust till detta. Lycka till kramar från mig
Skrivet av    Nette m Alice-02+Ville&Tuva-04

Tack alla!

Är mycket tacksam för alla svar och känner mig åter lite peppad :-). Har kollat med dagis här, och där går det inte att få ändra tiderna, inte få mer tid heller, utan det är tre timmar om dagen som gäller. Ska kolla med MVC/BVC också om man kanske kan få lite hjälp. Vad gäller namn så har vi bestämt oss för Måns och Ellen om det blir en av varje, och Julia om det blir en till flicka. Vi har dock inget till pojknamn, så då blir det kärvt :-). Allt gott till er alla!
Skrivet av    Anna m Klara -03 och bf 5/12 x 2

Hej i Lappland!

Jo, jag mår hyfsat bra så länge jag tar det lungt. Fast det är ju inte så lätt att ta det lugnt med en busig (och trotsig...) 2-åring, men det går. Är sjukskriven 75 % nu men ska be om heltid nu när jag ska till läkaren på måndag. Annars inte mycket foglossning, är mest bara trött med halsbränna och rätt mycket sammandragningar :-). Så jag har det nog ganska bra! Hur går det för dig? Hur gammal är Anton?
Skrivet av    Anna m Klara -03 och bf 5/12 x 2

Jag tycker

att du ska kolla upp det där med dagis för om du ska sova tre barn alla dagar i veckan lär du nog bli lite trött, (synka tre barn)du måste ju också vila om du ska orka amma på natten...... min tjej var 4,5 år när hon fick sina småbröder men hon fick gå 5 timmar 3 dagar i veckan och då är hon 2 år äldre än din dotter, hon hjälpte ju till att sköta sina syskon hämta blöjor gunga, vyssa osv. Men vi är ju så olika en del är ju hemma med alla sina barn utan dagis men då misstänker jag väl att dom har god hjälp av släkt och vänner det hade inte jag men min man var hemma 5 månader utan han hade det inte gått för mig, helammade i 10 månader, satt mest i sängen/soffan första tiden. Men det är ju jättejobbigt mitt i vintern att klä av och klä på två småttingar som kanske dessutom sover bara för tre timmar då känns det nog lättare att stanna hemma med alla tre.Kolla upp det där dagispersonalen har väl ingen aning hur det är att ha två spädbarn samtidigt.Lycka till du kommer fixa det,synken också.
Skrivet av    Anna-77

ja en till sak

Jag hade min dotter från 10:30 till 15:30 helt underbart när dom blev större, för jag hann följa med på mammafika gå i centrum alla nyblivna mammor är så morgontrötta helst dom som inte har något barn innan....så sa dom iaf.:)
Skrivet av    Anna-77

jorå det är

rätt okej har lite smdr och sånt men de har inte påv tappen än iaf, Anton är sju år så han är stor, klarar mkt själv, vilket är skönt. Jag är sjuksriven 100% har ganska jobbigt med min foglossning, men annars mår jag faktiskt rätt bra, tungt är det ju men ändå det är faktiskt rätt ok, vissa dagar är ju jobbigare än andra men det är väl sånt man får ta. :)
Skrivet av    Lapplandstjejen. Anton& twins bf 13/12 v 31+5

Artiklar från Familjeliv