Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur förbereder ni för vikarier?

Skrivet av Vikarien
Jag har nyligen börjat att arbeta som timanställd vikarie och får hoppa in där det behövs. På min första vikarie anställning så blev jag lite orolig eftersom det enda förberedelse jag fick var ett handskrivet A4 med tider och en kortfattad instruktion om vad barnen skulle arbeta med. Instruktionerna var så otydlig och jag fick ta barnen till hjälp för att förstå vad de olika momenten egentligen betydde. Är det så här det är att vikariera? Jag blir lite rädd....

Svar
Jag låter min
planeringsbok ligga framme jämt eftersom jag har små barn och nästan kan vara säker på att vara hemma nån dag i veckan för sjuka barn. Har fått höra att det är lätt att följa mina planeringar. Skriver vad eleverna ska göra, vad vi ska gå igenom och var man kan hitta allt. Kopierar för det mesta allt några dagar i förväg. Med den planeringen behöver jag sällan ta jobbet med mig hem och det är lättare för vikarier som du. Kan ju nämna att jag oxå varit timvikarie och kommit många gånger utan att få nån planering alls och det var då jag bestämde mig att göra så som jag gör.
Skrivet av    -Selma-
Det beror på anledningen till frånvaron!
Om jag är sjuk så vet jag antagligen inte i förväg att jag ska vara borta, och då lämnar jag bara mycket kortfattad info samtidigt som jag sjukanmäler mig. Om jag ska på fortbildning eller liknande så förbereder jag framförallt eleverna, så att de har självgående uppgifter. Jag ska också tillägga att externa vikarier är högst ovanligt på min skola, vi måste täcka upp för varandra inom arbetslaget istället.
Skrivet av    Åse
Jo,
ungefär så brukar det nog vara! Som vikarie får man försöka låta säker på rösten och tex säga att \"nu är det dags att jobba i \"Gula boken\"\", fastän man inte har en aning om vad det är. Sedan går man runt och kikar över axeln på dem och frågar någon om hur de brukar göra. I regel brukar man ju inte be vikarien tex utvärdera förra veckans tema, hålla kompissamtal eller introducera ett helt nytt material, utan det brukar vara antingen böcker som barnen är vana vid, eller en stencil som finns uppkopierad, osv. Det kan också vara en bilduppgift, och då kan man ju förvänta sig att vikarien skall hitta på den själv. Du kan också börja dagen med att presentera dig själv och sedan be eleverna att berätta för dig om vilka regler som gäller i klassrummet, hur de brukar arbeta osv. Samma sak innan rasten och innan ni går för att äta. Du kan näma att den ordinarie läraren skrivit till dig, och att du kommer att skriva tillbaka om hur duktiga de varit. Du kan också säga att du vet att du inte gör allt precis som \"riktiga fröken\", men att det ju oftast inte gör så mycket, så det räcker om de säger till om det håller på att bli helt fel. (inte bara lite annorlunda) Jag läste din fråga om idrotten, och det är nog ganska troligt att det inte finns någon lektionsplanering, utan att du gör bäst i att ha förberett några övningar/lekar i förväg. Lektion.se som Sofia tipsade om är suverän, och om jag var du skulle jag skriva ut lite lämpliga lektioner i olika ämnen och för olika åldrar och ha med i en mapp. Då behöver du aldrig stå oförberedd, och du kommer garanterat imponera på skolorna! :-) Lycka till!
Skrivet av    Jessika