Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Gymnastiklärare i skolan.

Skrivet av Vikarien
Jag ska förmodligen vikariera för en gymnastiklärare och undrar om det möjligtvis finnes någon här som kan berätta lite om vad det innebär. Till saken hör att jag har ingen egen erfarenhet eller utbildning för gymnastiken och undrar lite över vad som förväntas av en vikarie i just detta ämne? Jag är riktigt dålig på regler för lekar och idrott och behöver veta vad som jag lämpligast kan använda mig av. Jag vet inte heller just nu vilka årsklasser jag kommer att få men det är samma skola som jag sist vikarierade i och förberedelserna var inte de allra bästa när jag kom dit. Jag är lite räd för att jag kommer att kastas in i det hela på egen hand utan någon hjälp och vill vara lite förberedd med idéer. Tack på förhand!
Svar
Du kanske kan göra det
enkelt för dig och låta barnen spela fotboll/innebandy eller liknande? Borde funka i de flesta åldrar och kräver inte mycket förneredelser. Några varv runt salen som uppvärmning kanske och sedan dela upp barnen i lag bara?
Skrivet av    Anonym
Min erfarenhet av gymnastiksalar
är att det är oerhört viktigt att man samlar barnen tätt omkring sig. Att man har mycket tydliga regeler om att när man kommer in i salen ska man sätta sig på golvet och vänta in resten. Så fort ett moment är avklarar samlar man barnen omkring sig igen. Då känner barnen att den vuxna har kontroll över situationen och det blir lungt. Annars blir det lätt stökigt i en gymnastiksal och det är svårt att ha kontroll om man låter barnen utnyttja ytan utan kontroll. Börja första lektionen i varje klass med att gå igenom vilka regler som gäller i gymnastiksalen och varför de finns så att du är säker på att du och barnen har samma utgångspunkt. Glöm inte att omklädningsrummets regler ingår i detta! Var stenhård med att du dömmer! De får tycka vad de vill om dina domslut, men dommarn dömmer (det här gäller ju även om du utser en elev till att vara dommare). Nu har du alla förutsättnignar i världen för att få bra lektioner. Om du inte kan regler gör inte så mycket, för varje moment börjar i att ni går igenom vilka regler som gäller och då kan ju barnen tala om för dig. Men utgå inte från att alla barn har reglerna klara för sig ens i fotboll. Mer direkta aktiviteter hittar du på www.lektion.com (ev .se)
Skrivet av    Sofia*