Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

AS/Autismliknande tillstånd/Hfa osv.

Skrivet av ~Prisilla~
Jag tycker det verkar vanligare att flickor och kvinnor får diagnoser som exempelvis autismliknande tillstånd, atypisk autism istället för asperger eller högfungerande autism. Det jag undrar över är, är det så och i så fall varför?

Kan ju vara så att i just de fallen där det sätts en diagnos som ex. autismliknande tillstånd så uppfylls inte alla kriterier för någon annan diagnos men samtidigt så undrar jag om det inte är så att flickors autism visar sig på andra sätt än vad det gör för många pojkar (ursäkta generalisering). Flickors specialintressen kan vara "socialt accepterade" och därför inte ses som specialintresse till exempel.

Är det någon annan som tänkt på det här sättet eller är det jag som bara fått för mig något?

Jag tycker att det skulle finnas mer forskning kring flickor med autismtänkande (vilket tokbra ord).

Svar på tråden: AS/Autismliknande tillstånd/Hfa osv.

Nä, nog inte

bara du som fått för dig. Det där har jag läst i en bok. En av de där mest framträdande vanliga böckerna, skriven av nån förgrundsfigur inom npf. Fast det stod att man missar flickorna helt på grund av detta. Men det studeras en hel del runt det vad jag förstått. Man har uppmärksammat skillnaderna mellan flickor och pojkar. Grundproblematiken i autism-funktionen som ger problem är densamma hos pojkar och flickor. Problemet ligger i att det är diagnoskriterierna som är uppbyggda för pojkar och inte för flickor bara. Som i all annan forskning så är det det manliga könet som är förebilden och utgångspunkten för det normala. (Jodå, för alla som blir upprörda nu. *blink, blink* jag vet att man börjat göra studier även på kvinnor i den medicinska forskningen.)
Skrivet av    Lejonmamma

Preciiiiis!!!

Det har jag också tänkt på, att all forskning mm utgår från det manliga könet. Tycker det är irriterande att det ska behöva vara så här att flickorna kommer i glömska. På ett sätt så tror jag att det kan vara mer handikappande för en tjej/kvinna att ha en autism för som kvinna förväntas man klara av så mycket, man ska småprata och dessutom älska det, skvallra, knyta kontakter och hålla dem sedan, bry sig om allt och alla osv. En man förväntas inte vara lika utåtriktad (ursäkta generalisering) det är mer okej att sitta tyst eller inte älska att sitta och tjattra i fikarummet på rasten. Människor har helt olika förväntningar på flickor/pojkar som senare blir kvinnor/män.
Skrivet av    ~Prisilla~

Jag är övertygad

om att du har rätt! Jag har också läst om att man spekulerar om att diagnoskriterierna egentligen inte borde vara desamma för flickor som för pojkar - men varför gör man ingenting åt det?!?
Skrivet av    Safiren

Det undrar jag också,

varför görs inget för att diagnoserna ska kunna sättas på de rätta grunderna. Men jag vet inte riktigt om jag tror att kriterierna borde vara _olika_ för pojkar och flickor, snarare att de som sätter diagnoserna skulle bli skickligare på att tolka innebörden av kriterierna och dessutom kunna plocka in de symtom som faktiskt finns hos flickor men som de inte förmår att förstå alla gånger. Det låter lite dumt att påstå att de experter som sätter diagnoserna inte skulle kunna tolka kriterierna, det är inte riktigt så jag menar att de inte kan sitt jobb utan att man inte ska vara så låst i tanke på hur dessa symtom kan te sig. Ja, nu svammlade jag iväg, bäst att sluta innan jag snärjt in mig ännu mer.
Skrivet av    ~Prisilla~

Asperger till Prisilla

Hej Prisilla! Jag har en dotter med Autypisk Autism som blir behandlad som om hon skulle Asperger i systemet. Har fått det förklarat för mig som så att varför man utgår från pojkar är för att det var just en grupp pojkar som inte klarade av samhället som Hans Asperger forskade på. Men det händer saker i smahället just nu och man börjar upptäcka flickorna. Jag är själv med i en föräldra grupp som en kvinna som forskar i just tjejer med dessa svårigheter håller i. Har bara varit en gång än eftersom vi precis har fått diagnos men det var jätte intressant. Jag tror också att det inte är så viktigt att haka upp sig på ord utan att acceptera det man har fått reda på och göra det bästa av situationen och försöka gå vidare på bästa sätt. Oj nu vart jag inveklad men jag menar att jag tycker att det är bra att man har börjat uppmärksamma dessa tjejer som tidigare kanske glömts bort eller förklarats på ngt annat vis.
Skrivet av    Vilse05

Hej!

Vad intressant det lät med gruppen du är med i. Du har rätt i att man kanske inte ska haka upp sig på ord men det är ändå så att en specifik diagnos ska förklara symtomen och om då fel diagnos är satt så förklarar den inte på bästa sätt situationen. Sen kan stora svårigheter bli förbisedda för att de som utreder gör det ur ett \"pojkperspektiv\". Förstår du hur jag menar? Det är verkligen positivt att flickorna och deras perspektiv nu uppmärksammas. Verkar som om din jänta får bra hjälp.
Skrivet av    ~Prisilla~

Intressant

med gruppen du börjat i. Berätta gärna mer när du varit där fler gånger. Jag håller inte med om att man inte ska haka upp sig på ord för har man inte rätt diagnos får man inte den hjälp man behöver. Min flicka har diagnos autismliknande tillstånd och fk skriver detta inom situationstecken (\"\") vilket jag tolkar som att de inte tar diagnosen på allvar. Den diagnosen låter inte lika \"allvarlig\" och lite \"flummig\". Jag tror vi skulle tas mer på allvar om hon istället hade diagnos hfa/as. Det är i och för sig bara vad jag tror, men...
Skrivet av    Safiren