Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Råd om skolan

Skrivet av Agneta H, trean bf 8/11
Vi ska på utvecklingssamtal i min dotters klass på måndag. Tänkte då på ett fint sätt ta upp våra tankar om hennes bestraffningssystem och vissa andra kränkningar mm. Hur gör man detta så konstruktivt som möjligt. Måste man hitta en massa positivt också? Det känns inte riktigt äkta att leta positiva saker bara för att man ska ha något att säga. Jag kan liksom inte hitta några direkta sådana. Iofs så trivs ju min dotter så det kan vi ju säga förstås.
Men hur lägger vi fram det som vi inte tycker är bra?

Jag tänker mest på att jag fått veta att fröken varit utbränd två gånger och jag förstår att hon lägger ner en hel del energi på att få klassen (som enligt henne inte funkar) att funka. Samtidigt så tycker ju vi att hon gör på fel sätt och att det inte är bra för barnen.

Jag är tacksam för råd!
Svar på tråden: Råd om skolan

Hu så svårt

Låter inte som nåt lätt uppdrag och det rä ju inte mycket värt om hon känner sig påhoppad för då lär hon inte ta åt sig så mycket heller. Det är väl det gamla vanliga då att utgå från sig själv och inte utge sig för att sitta på facit. \"Så här tror jag....\" \"Jag uppfattar det som....\" \"Jag upplever att min dotter...\" \"Enligt mina personliga erfarenheter...\" \"För oss har det fungerat att göra så här....\" \"Min dotter är van hemifrån att....\" \"Min personliga övertgelse är att....\" \"Utan att ha varit med och sett med egna ögom hur det fungerar....\" Hoppas det löser sig och att ni får till ett bra samtal ändå. Kan det vara värt att prava att inte ta upp allt ni tycker är dåligt utan bara ett par grejer, såd et inte blir för mycket för henne? Ni ska väl träffas nån mer gång och prata och så kan ni ta upp mera då. Om ni bara för fram en eller två saker och det ger lite effekt är det väl ändå bättre än att framföra 10 saker och hon inte lyssnar på någon? Lycka till!
Skrivet av    miamamman

Jag tycker...

...att du fick superbra råd av miamamman :-) Det är alltid bra, tror jag, att börja sina meningar med typ \"jag känner\" ellr \"vi upplever\", i stället för att inleda med ett mera anklagande \"du brukar\" osv. Försök att berätta så rakt och enkelt som möjligt hur ni har reagerat på hennes agerande och varför ni ser annorlunda på saken. Jag tycker inte ni behöver leta efter sånt som är positivt men däremot är det nog bra om ni visar er förståelse för att det inte alltid är så lätt att vara en bra lärare till en massa barn när man själv kanske känner sig trött och sliten. Ni kanske kan säga något i stil med \"Vi förstår att det kan vara svårt ibland att skapa lugn och ro i klassrummet, men vi känner ändå att bestraffningar inte är rätt väg\" eller något i den stilen. Det bästa är ju om ni kan få till en dialog med läraren, så att samtalet liksom inte blir som en \"rättegång\" med fröken på de anklagades bänk för då lär hon gå i försvarsposition och så blir det svårt, för att inte säga omöjligt, att nå fram. Ta inte upp för många saker heller är mitt råd, utan fundera i förväg på vad ni tycker är absolut viktigast att kritisera och lyft fram det. Hoppas det går bra!
Skrivet av    Kattis

Välj ut...

..de allra viktigaste sakerna att ta upp - bara några få. Var tydliga. Utgå ifrån er själva och använd många formuleringar som \"Enligt vårt sätt att se det\" och varva dem med att visa lyhördhet för vad läraren säger, men var ändå raka och mycket tydliga med vad ni anser och tycker. Ha klart för er redan innan vad ni vill ha sagt, vad ni vill få fram för budskap och vad målet är med det ni säger - vad ni vill uppnå genom detta. Säg vad NI vill med ERT barn, istället för att säga \"Betraffning är fel\" - då är chansen större att hon lyssnar och inte känner sig påhoppad. Lycka till - ska tänka på er! :)
Skrivet av    Erindriel

Tack alla tre...

...för bra råd!:o)
Skrivet av    Agneta H, trean bf 8/11

Agneta, här

finns lite att läsa om vad man kan göra för att bättra på klimatet i klassrummet. Jag har läst på flera ställen om era bekymmer, men minns inte exakt vad det rör sig om. Kanske är denna texten inte alls något för er i detta fallet, men där står iallafall mycket som är bra tycker jag. Inte en massa bestraffningar utan mer hur man kan få det bra utan bestraffningar. http://www.uas.se/templates/page____25566.aspx Du har kanske redan läst det, för Sisla har lagt in denna länk på en annan sida....
Skrivet av    71:an Nika

Hej!

Jag fick det tipset på en annan sida tror jag. Frågan är om man kan lämna det till fröken utan att hon tar illa upp? Tack för ditt svar!
Skrivet av    Agneta H, trean bf 8/11

Artiklar från Familjeliv