Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vattkopps skydd?

Skrivet av Lis m E-00 Y-03 A-05
Hur fungerar de egentligen med amning som skydd mot sjukdomar o infektioner? Är det en myt?
På syskonens dagis härjar vattkoppor som värst o de har inte haft det.
Är det stor risk att lill-Arvid på 3 veckor får det också?
Svar på tråden: Vattkopps skydd?

Om du har haft vattenkoppor...

...så får ditt barn i sig antikroppar mot viruset via bröstmjölken. I så fall är det mycket liten risk att han blir sjuk.
Skrivet av    Kattis

Bifråga

Hur länge håller det skyddet i sig? Så länge jag ammar eller de \"vanliga\" 6 månaderna? Är lite nyfiken eftersom vi försökt få vattkopper att fästa på sonen men det har alltid misslyckats (3 försök) och han ammades 25% och jag har haft vattkoppor. Nu har vi slutat amma och då kanske det blir lättare?
Skrivet av    Sterna m R -0208 o Rebecca 050405

Även om man inte ammar?

Visst har väl barnet mammans skydd ett tag även om man inte ammar. Det som barnet fått via moderkakan vill säga. Fast kanske inte lika länge?
Skrivet av    andrean

Skyddet...

...brukar minska när man inte längre helammar men ett visst skydd finns ju kvar så länge man överhuvudtaget ammar. Och möjligtvis (här finns ingen entydig kunskap) kvarstår ett visst skydd även ett tag efter avslutad amning.
Skrivet av    Kattis

Ja...

...om mamman har haft vattenkoppor så får barnet antikroppar via moderkakan men det skyddet blir svagare än om barnet sedan ammas. Ammas inte barnet så är det en något högre risk att det smittas med vattenkoppor som spädbarn, men risken är ändå liten under de första månaderna.
Skrivet av    Kattis

Artiklar från Familjeliv