Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ingen utredning hos socialen

Skrivet av sara_35
Jag har tidigare skrivit om att jag ansökt om ensam vårdnad för att min son blivit misshandlad utav sin pappas sambo. Allting är anmält till polis, socialen, familjerätten, familjerättsadvokat är inblandad. Ja - allting. Min sons pappa hade ringt in till socialen och sagt att han skulle anmäla mej för psykisk misshandel till socialen, och då sa hon till mej att dom skulle inleda en utredning i och med att det skulle komma in en motanmälan. Grejen är den att pappan hade ångrat sej i ett senare samtal, och då kunde han heller inte lämna in en motanmälan. Idag så ringde socialen till mej och sa att dom har funderat över att inleda en utredning, men att dom har kommit fram till att det inte behövs. Dom inleder utredningar när det finns oro för barnet, och i detta fallet ansåg dom inte det - utan att han är trygg hos mej och att jag har gjort allting för att skydda han. Hon sa till mej att det fortfarande är mycket som är oklart runt omkring, men att hon önskade mej lycka till, och att hon skulle skicka hem anteckningarna dom hade gjort till mej. Snart är det på väg till Tingsrätten om ett beslut på att jag vill ha umgänge med kontaktperson. Vad tror ni? Väger socialen utlåtande tungt i Tingsrätten? Hon på socialen sa att tyngst väger ändå Familjerätten, för att dom har hand om vårdnad, umgänge m m. Jag sa att jag har ju varit i kontakt med dom hela tiden också och frågat om råd, och att jag har upplevt att dom lyssnat på mej. Hon sa då att det är väldigt viktigt att min son berättar i kommande polisförhör vad det är som har hänt. Ja, som ni förstår är det en lång väg kvar.
Svar
Klart att det spelar roll
Vad soc och familjerätten spelar absolut roll. Gör de ingen utredning för att de anser att saken är klar eller?
Skrivet av    Malinau
Nej, mycket är oklart..
t ex hur det går i polisförhöret. Att något har hänt är uppenbart. Hon på socialen sa att Familjerätten väger tyngst, för att det är dom som har hand om vårdnad, umgänge m m, men samtidigt så känns det skönt att socialen tycker att jag har gjort detta bra - att jag har skyddat min son - och att han är trygg hos mej. Jag hoppas att Familjerätten går på soc linje. Tycker du att det låter väldigt positivt för mej?
Skrivet av    sara_35
Ja, det tycker jag
Visst låter det väl bra! Polisen brukar också vara duktiga på att förhöra barn. Det är specialutbildade som gör det.
Skrivet av    Malinau
Vad skönt att höra...
Min son han har t o m berättat för sin nya dagmamma som han har varit hos en vecka att hans pappas sambo hade tagit strupgrepp på han och även slagit han i huvudet. Detta efter att ett barn hade tagit ett annat barn om halsen, så berättade han vad han hade råkat ut för. Så nu har han berättat det hur många gånger som helst och därför så hoppas jag att han berättar det hos polisen också. Hon på soc sa till mej att jag kunde förebereda han på att han ska berätta - men jag är så rädd för att det kommer att heta \"Mamma sa att jag skulle säga...\", eller vad tror du/ni? Men det känns skönt att få lön för allt jobb jag har lagt ner på att bygga upp vår trygghet igen, och jag tror faktiskt att jag kommer att få ännu mera lön för mödan framöver. Brukar Familjerätten gå på samma linje som soc?
Skrivet av    sara_35
Vad du ska säga till honom
Säg bara till barnet att han ska svara sant på de frågor han får, men givetvis inte vad han ska svara. Tror inte du ska förbereda för mycket faktiskt. De är kunniga på det här och brukar få ur barnen vad de har att berätta. Till ditt stöd har du ju också det att han berättat för så många och vid flera tillfällen, vad jag förstår också samma sak. Om FR går på samma linje som soc är svårt att säga, men om båda gör professionella bedömningar på samma grunder så borde de rimligen komma fram till samma sak.
Skrivet av    Malinau
Jag förstår inte
När familjerätten gör en utredning är det öppna skott mellan \"socialen\" och familjerätten på det sätt att all dokumentation från socialen har familjerätten tillgång till. Men det kan knappast ses som en fördel för dig att rätten får reda på att de övervägt att öppna en utredning om dig men inte gjort det. Jag förstår inte hur du vill använda det.
Skrivet av    Wallander
Anledningen...
..till att dom skulle öppna en utredning skulle i sådana fall vara den att pappan ringt in och sagt att han skulle anmäla mej för psykisk misshandel, men han tog tillbaka det i ett senare samtal. Soc sa till han att skriva ner vad den psykiska misshandeln bestod av, och det gjorde han aldrig. Därför blev det ingen utredning. Pappan har vid flera tillfällen visat sej opålitlig under denna tiden, och nu bekräftade han än en gång att han kan slänga ur sej saker utan att det går att lita på. Han har även uppgivit för soc att sonen blivit slagen av sambon, och även att han tycker att det är ok att slå.
Skrivet av    sara_35
Tack för tipset..
..det låter som det bästa tycker jag med. Att soc även har uppmanat mej till att polisanmäla pappan är ju inget något som är till fördel för han precis. FR har lyssnat på mej hela tiden också, precis som soc, så jag tror inte att dom bara skulle vända. Men som sagt ord kommer att stå mot ord, för jag kämpar för min sons trygghet, och pappan har fortfarande inte visat ett tecken på att han tycker att dom gjort något fel, så därför kommer han att kämpa mot mej istället för hans son.
Skrivet av    sara_35
Dessutom så...
har socialen uppmanat mej till att polisanmäla pappan för misshandel också, vilket jag gjorde i och med att han har sagt att han har slagit sonen och att han tycker att det är helt ok. Sen tror jag soc ser vem som vill anmäla i hämnd och vem som anmäler för barnets trygghet. Det är svårt att skriva hela storyn här, men jag har kämpat hårt för att bygga upp våran trygghet igen, och jag har klarat det väldigt bra, vilket även soc tyckte.
Skrivet av    sara_35
Slår dom varandra också
Exet och hans sambo alltså? Tänkte om det överhuvud taget är så att fysiskt våld förekommer hos dem. Det är ju inte heller till hans fördel om det är så.
Skrivet av    Malinau
Jag vet inte..
..har aldrig hört något om det. Innan detta hände så hade jag bara hört att pappan gett sonen en lavett - och det var i somras. Nu har jag ju fått höra både det ena och det andra, så jag vet inte om dom slåss också.
Skrivet av    sara_35
Allt det andra kan du
använda, men just att socialen övervägt men inte tagit gjort en utredning är inget som talar för dig. Om pappan gjort anmälan som han sedan tagit tillbaka går det väl att ta upp som trakasseri. Sedan får rätten dra sina egna slutsatser om varför inte det finns en sådan utredning om dig i materialet. De borde veta att det är lag på att soc MÅSTE utreda varje anmälan.
Skrivet av    Wallander
Men..
han gjorde ju ingen anmälan - det ända han gjorde var att han SA att han skulle göra det. Alltså i hämndsyfte, men han gjorde inte det. Därför så ser jag det knappast som ett problem. Om du hade förstått hela storyn så hade du också förstått att det inte är någon fara för min del.
Skrivet av    sara_35
Jag har läst hela din story
Det är just därför jag säger att du INTE ska använda denna icke-utredning i rätten. Du behöver inte övertyga mig för att bli trodd - det är rätten du ska övertyga, och även om det är en bagatell så är det en nackdel för dig. Därför är det dumt att använda just den i rätten - när du har så mycket annat som talar för dig.
Skrivet av    Wallander
Nej då..
jag har inte tänkt att använda det i rätten. Det är så mycket annat som talar för mej som du skriver. Men det känns skönt att det inte blev någon utredning och att dom kom fram till att jag har jag allting rätt för att skydda min son och att han är trygg så länge han är hos mej.
Skrivet av    sara_35