Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tandborstningproblem!

Skrivet av Helena med Lussan och bf 10/2
Oj vad jag fick ångest när ni skrev om tandborstning för ett tag sedan. Här går tandborstningen straight to hell... Vi har kämpat och kämpat men Lussan vägrar öppna munnen mer än någon sekund i taget. Vi skojar till det, leker med tandborsten i badet, borstar själva tänderna samtidigt, låter henne borsta våra tänder osv osv enligt skolboken. Men icke. Möjligtvis kan hon tänka sig att gå runt och suga på borsten lite. Jag har nästan kapitulerat och tar nu lite tandkräm på fingret och gnuggar där jag kommer åt (och blir biten med besked...). Lussans pappa är tyvär ingen större hjälp - han hänvisar till hans nu 11-årige son som inte hade ne tandborste i munnen förrän han var typ 3 (andra råd på den tiden!), som bara borstade en gång på kvällen tills han var 7 och som förstås inte har haft ett enda hål.
Någon som har något råd, förutom de som kom upp sist (som jag har provat)? Det hör till saken att Lussan alltid har haft väldigt stor kroppsintegritet - hon har alltid hatat när man försöker stoppa in saker i hennes mun, som napp, flaska eller skedar för den delen.
Svar på tråden: Tandborstningproblem!

Det var jag som hade problem

Och det har väl blivit liiiite bättre. Ängla öppnar inte heller munnen, jo när hon börjar skrika och gråta av tandborstningen. :( Nu gör vi såhär och det går väl sådär. Ängla står vid handfatet och tar borsten under vattenstrålen och suger på den. Då passar vi på att gnugga lite men det blir bara framtill och i typ en sekund. Vet inte hur vi ska kunna göra det bättre när hon vägrar att gapa. Just nu känns det som att det enda rätta är att vänta ut henne lite tills hon blir stor nog att förstå att det finns tandtroll, och karius och baktus.
Skrivet av    Neta med Ängla bf 21/4

Har ni provat upp och ner? (Greppar efter halmstrå

Morfar sa: Om man inte vill borsta tänderna så hamnar man uppochner! Och så lyfte han upp henne så. Medan hon skrattade kom vi åt att borsta. (Skrattar hon inte kan man killa lite på magen samtidigt.)
Skrivet av    karin med Skruttan o Parvel

Låt henne suga lite på tandborsten då

Alexander ville inte heller borsta en kort period. Jag är inte för tvång så han fick borsta själv. Efter några dagar kollade jag om jag fick hjälpa. Vi tog det lite succesivt o nu sitter han som ett ljus o gapar. Även om det går ett par veckor av tandborstsugning så ramlar ju inte tänderna ut:-)
Skrivet av    Gianna

Jag har haft lite strul

Och det har blivit bättre. För mig funkar det bäst om Jennie får ha en tandborste och jag borstar med en annan. Då stoppar jag in min tandborste när hon gapar för sin. Och gapar för sin gör hon för den har ju också god tandkräm :-). Sen vill hon byta hela tiden men det går jag med på. Men du kanske borde ta en vecka helt utan en tandborste och se om hon är vänligare inställd till den sen. Har barnen väl fått en negativ bild av en sak kan det ju vara läge med en paus och sen försöka hitta på ett nytt knep. Annars tror jag på Karins upp-och-ner tips. Det brukar jag använda när jag vill titta i Jennies mun efter nya tänder, för så storts som då gapar hon aldrig.
Skrivet av    Ida m Jennie & skruttis bf 26/4

Jag är innte på Giannas linje

Jonna vägrade oxå allt annat än eget sugande på tandborsten ett tag. Så då fick hon göra det. Ev. tog jag tag i borsten bakom hennes hand och viftade runt lite. Bättre än inget tänkte jag och hellre det än bråk och vansinnesutbrott. Jonna har en förmåga att skrika till hon kräks om hon blir riktigt arg och det är ju det sista man vill ska va förknippat med tandborstning eller läggdags. Nu mer så pratar jag med Jonna innan och hon köper motiveringen att mamma eller pappa borstar först och så får hon göra sedan. Men det tog ett tag att komma dit helt klart!
Skrivet av    -LillaMy-

innte = inne såklart! *imt*

imt
Skrivet av    -LillaMy-

Artiklar från Familjeliv