Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Boktips önskas

Skrivet av Feminist-novisen
Jag är uselt insatt i vad feminism verkligen betyder. Hela mitt liv har jag flytt från begreppet, som jag förknippat med hängbröst, stora dingliga träörhängen, 70-talsvänster med näbbstövlar och palestinasjalar och manshat.

Men jag har själv slagit mig fram i en mansdominerad bransch, hjälpt av systrar och en del hygliga bröder och nu som mamma med barn på förskolan blir det så plågsamt tydligt hur barnen drillas in i sina roller. Små grön-bruna pojkar slåss med pinnar och rosa-lila flickor viskar bakom ryggen på varandra.

Personalen jobbar aktivt med genusfrågor, men ändå som drivet av andra makter halkar barnen in i mönstret, om inte tidigare, så vid 3-4 år när kompistrycket kommer.

Jag vet inte om jag är feminist, för jag vet inte vad det betyder att vara det, men nu börjar det bli dags att ta reda på om jag är det eller inte. Om jag inte är feminist måste jag hitta ett annat begrepp som täcker in min önskan om lika möjligheter.

Jag skulle vilja ha tips på grundläggande bra böcker om feminism. Jag kan ju säga att jag inte är vänster, utan mer center/liberal och inte heller tror att män och kvinnor i allt är fullkomligt lika under lagren av kultur och prägling (men jag tror inte att jag är biologist heller) om det kan hjälpa er att fundera ut någon bok som kan passa.
Svar på tråden: Boktips önskas

Två tips

Hej från mig får du två tips: Ordination Vardagsfeminism av Jennie Sjögren och Att göra kön av Helene någonting(kommer inte ihåg vad hon heter) och Ylva Elwin Novak. Den andra boken handlar inte så mycket om feminism, men du kanske tycker att den är intressant ur den synvinkeln att du reagerat på vad som händer på ert dagis.
Skrivet av    malva

Under det

..rosa täcket!
Skrivet av    Johanna

Tipsar om...

\"Under det rosa täcket\" av Nina Björk
Skrivet av    Karenina

Läs Lena Gemzöes bok Feminism!

Mycket bra och enkelt skrivet om feminismens utveckling och olika feministiska perspektiv/inriktiningar.
Skrivet av    kicki e

Gemzöes Feminism, som sagt och

Det kallas manshat, av Carin Holmberg!
Skrivet av    Rudolfina

Ja, Att göra kön!

Jo, den handlar i allra högsta grad om vardagsfeminism eftersom den sätter fingret på just precis det vi inte ser om vi inte kollar efter noga - hur vi skolas in i könsroller och lär oss vad som är rätt och riktigt beteende för flickor/kvinnor, pojkar/män... Jag har just börjat läsa om den.
Skrivet av    Helena

Tack för boktipsen

Det visade sig att min sambo hade \"Under det rosa täcket\" och \"Det andra könet\" i sin bokhylla... Tänk att han skulle sitta och gömma på dem... Jag börjar med dem och så blir det kanske \"Att göra kön\" också och säkert de andra ni tipsat om med.
Skrivet av    Feminist-novisen

Viljan att flyta medströms

http://www.timbro.se/bokhandel/books.asp?isbn=9175665921
Skrivet av    Pappa KP

Artiklar från Familjeliv