Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Att amma offentligt

Skrivet av Barbamamman
Jag ammade mitt första barn tills hon var två år och nu ammar jag en liten på tre månader.
Jag har aldrig tänkt på att det skulle vara opassande att amma offentligt på reasturang och så. Det existerar inte i min tankevärd. Finns det något mer naturligt än att ge sitt barn bröstmjölk?

Okej, jag är inte helt ärlig. Det kändes ibland lite besvärande med omgivningens blickar när min dotter passerat ett år. På en kurs i livräddning genom BVC frågade sköterskan helt allvarligt och med en gnutta oro i rösten "hon äter väl vanlig mat också?".
Hade jag varit lite snabbtänkt hade jag svarat "nej, hon ammas bara" men jag bara snällt förklarar och försäkrar att hon visst äter annan mat.

Anledningen till att jag tar upp det här med att amma offentligt är att det var en stor artikel om det i Amningsnytt. Där beskrivs flera fall där ammande mammor fått tillsägelser av restaurangpersonal och av arbetskolleger att det är opassande och störande.

Är det fler här som har erfarenhet av att inte få amma offentligt?

Det skulle vara intressant att få höra era historier!

Jag tycker att det är höjden av diskriminering om man inte får amma offentligt.

Får mitt barn inte ammas undertiden eller efter jag ätit, skulle jag gå ifrån den restaurangen och vägra betala!

Men vissa verkar ha en helt sne bild på amning, som att det skulle vara något fult.

Amning är något vackert - och tyvärr alldeles för sällsamt skådat. Det finns tydligen de som kan gå igenom ett helt liv utan att ha sett en kvinna amma, det har jag läst någonstans.

Fram för mer offentlig amning! När såg vi senast en ammande kvinna på teve? Eller i en vanlig tidning?

Jag tror att amning har en positiv inverkan på hela samhället! Det är ju så rofyllt att se en ammande kvinna och det ger en viktig anknytning till vårt förflutna. Utan ammande mammor hade inte mänskligheten funnits idag!
Svar på tråden: Att amma offentligt

Håller med!

Jag har inte fått några såna kommentarer tack och lov. Såg du att det var en fin och stor bild i Metro idag på en mamma som ammar (mycket diskret) och njuter av höstsolen? Blev glad när jag såg den bilden :-)) Min son är 16 månader och jag börjar känna mig lite obekväm med offentlig amning. Jag gör det fortfarande, men har lite svårt att mota bort den känslan tyvärr.
Skrivet av    Zukits med Filip 18/6-04

nej, tyvärr...

...har jag inte sett den bilden. Bor utanför Metro(polen)s spridning! Men vad roligt! Jag tror att dessa bilder verkligen behövs!
Skrivet av    Barbamamman

Jag är ju då en av dem i Amningsnytt...

... och det är inte vad jag är van vid. 1:an ammade jag mycket ute och blev inte besvärad, men 2:an har jag då råkat ut för i högsta grad aktivt motstånd mot att amma. En skillnad var väl att 1:an nästan uteslutande ammades på \"Mamma kafféer\". Då levde jag som \"Latte-mamma\" i stan (även om jag bara drack Te...) Men 2:an har jag dristat mig att ha med på vanliga resturanger i tider som stämmt med affärsluncher. Att som mamma tränga sig in i den världen är väl kanske lite för mycket för stockkonservativa affärsmän i övremedelåldern.
Skrivet av    Skorpan

Inte jag heller

Jag har heller aldrig blivit påhoppad på minsta sätt, men så levde jag ju som Skorpan så fint skrev lattemammeliv när jag ammade... =). Men jag har också ammat ett ganska stort barn offentligt utan minsta påhopp.
Skrivet av    Alven

Jag ammade Viggo ÖVERALLT!

På restaurang (även fina, som Fond i Gbg som har en stjärna i Guide Rouge), vid bordet på bröllopsmiddag, i kyrkan under ett dop, på tunnelbanan, på parkbänkar, caféer - ja, i stort sett alla offentliga miljöer. Jag har aldrig fått någon tillsägelse (vilket hade gjort mig både upprörd och ledsen) och om någon har givit mig sneda blickar har jag inte sett det eller helt enkelt skitit i det. Jag ammade Viggo fritt och mycket till han var 1½ år, därefter sporadiskt, sker fortfarande ibland och nu fyller han 3 år i vinter.
Skrivet av    Sara m. Viggo

Ammar överallt

Finkrogar, bussar, väntrum, hållplatser, cafeer, parker...ja precis varsomhelst. Har iof amningströjor som inte avslöjar något men har aldrig fått några sura miner. Tvärtom folk ler snällt och verkar respektfulla. Hon är iof liten, vet inte hur det blir då hon blir större. Amma tycker jag det verkar som om folk tycker att det är OK att göra...fast inte för \"länge\"
Skrivet av    Lo

Trodde också det

Sonen är 2½ och ammas fortfarande. Jag slutade amma honom offentligt när han var runt 1½. För att slippa blickar och eventuella negativa kommentarer. I onsdags råkade jag ut för något jag inte förväntat mej. Jag har en tös som blir en månad idag. Vi går en kurs på jobbet på några dagar. Inget problem med tösen eftersom hon ligger vid bröstet hela tiden. Jag har över huvudtaget inte funderat tanken på att någon av mina kollegor skulle störas eller gästerna på det lunch-hak vi ätit på för att jag ammar en spädis. Jag kom lite tidigt och tog en ledig plats och gick sedan ut och pratade med kollegorna. När kursen börjar har en extern föreläsare satt sig på platsen bredvid min. Han är i 50-årsåldern och har sydeuropeiskt utseende. Då kände jag mej billig och besvärad. Suck, man tror man är fördomsfri. Men jag tyckte faktiskt han såg besvärad ut.
Skrivet av    Madonna

Jag förstår inte

vad du menar med att du kände billig? Jag är kanske värsta trögot, men jag fattar inte när jag läser ditt inlägg.
Skrivet av    cilia m june

inte heller tänkt på det

Jag har lite större barn som jag ammade ute både här och där. Denna gång är jag lite mer låst eftersom jag måste passa barnens skoltider och så vid mina utflykter på egen hand så jag har inte ammat ute så ofta och bryr mig faktiskr inte om ifall någon tittar snett - är det bättre om ungen skriker i högan sky!? Jag har dock sett att det skrivs lite varstans om att folk blir provocerade av ammande mammor. Jag trodde i min enfald att vi gick mot ett mer amningstillåtande samhälle men det verkar på något sätt som om vi kommit så långt att vågen tippat över och tillbaks. Jättetrist!!!
Skrivet av    Mumselimums

Måste tillägga

att vid det tillfälle som jag blev ombedd att amma på toaletten, så hade jag en amningsklänning, dvs var hyfsat diskret och lillan var under 2 månader. Så jag hade verkligen inte förväntat mig några kommentarer. Hade jag laggt brösten på bordet till allas beskådande och ammat eller kanske mer troligt ammat ett barn på ca 2 år så kanske jag hade väntat mig kommentarer. Det förstnämnda skulle jag inte göra och det andra var inte fallet.
Skrivet av    Skorpan

Jag med

Jag håller med dig. Amning är väl det mest naturliga i världen? Och lika passande på alla ställen där det är passade att flaskmata! Rätten att amma handlar om rätten till det offentliga rummet, en demokratifråga! Jag ammar överallt och har aldrig stött på några negativa reaktioner. :-) Till och med när jag var på semester i Spanien, där ingen annan ammade. Men i ärlighetens namn så fegade jag och ammade sällan offentligt efter 1,5 år. Man blir lite rädd efter allt negativt man läser att andra varit med om. :-( \"Fram för mer offentlig amning! När såg vi senast en ammande kvinna på teve? Eller i en vanlig tidning?\" Senast igår, eller förrgår faktiskt! :-) Jag trodde att det varen artikel om amning, men det handlade om höstvärmen och kvinnan på bilden bara råkade amma. Det var roligt att se! :-)
Skrivet av    Cecilia

Vad hände sedan?

Fick du en ordentlig ursäkt sedan för hur de hade behandlat dig och ditt barn? Jag förstår att du först blev helt ställd! Särskilt när du var diskret. Jag skulle blivit skitarg och förmodligen ställt till en rejäl scen! Så att de fick känna hur fel de hade och skämmas riktigt ordentligt! Det är orättvist och jag skäms att man kan bli behandlad som du blev i dagens Sverige! Och om man förstår ledarna rätt i Expressen så vill de tydligen att vi ska bli ett icke amningsvänligt land. Vi får emigrera till Norge - där verkar de ha förstått vikten av amning för befolkningen! : )
Skrivet av    Barbamamman

(En parentes) Jag tänker

att mannen kanske kände sig lite besvärad av att vara den som betraktade en kvinnas bröst, snarare än att betrakta en amningssession. I sydeuropa, för att inte tala mellanöstern, är man vanligtvis mer van vid offentlig amning. Kanske (antagligen) är det frånvaron av offentlig amning generellt som gör att en del (betraktare) känner sig besvärade? Min bror blev lite besvärad och generad när jag ammade i början, men det beror ju inte på en negativ amningsuppfattning, snarare en känsla av att sitta vid sidan om något som kan uppfattas som väldigt privat. Asch, vad vet jag.
Skrivet av    Josefine *Junia&Mio*

Jag har aldrig

fått höra någon negativ kommentar eller blivit nekad att amma någonstans (hur absurt skulle inte det kännas!). Däremot så genomgick jag någon tids ambivalens när det gällde offentlig amning när dottern blev över året. Jag läste en del här inne och fick upp ögonen för att det faktiskt fanns människor som tycker att amning av \"äldre barn\" var onormal, stötande, freakig och t.o.m äcklig. Jag kände mig sårad av den insikten och blev förbannad, men icke mindre så fick jag svagt självförtroende i frågan, jag vågade inte riktigt \"sticka ut\". Hade aldrig reflekterat över att det fanns något som hette \"amma länge\", hade bara fortsatt då jag inte såg någon anledning till att avsluta något som funkade för oss båda. Under någon/några själv- och dotterförnekande månader så undvek jag att i ofentligheten amma \"uppenbart\". Under tiden funderade jag väldigt mycket på det hela och eftersom det kändes idiotiskt att försvåra något som funkat bra hittills och som jag ju alltid känt är rätt, så blev jag mer och mer stärkt att träda ur amningsgarderoben, igen. Nu är jag stolt över att jag \"fortfarande\" (som de säger...) ammar Junia, inte för att jag gör något duktigt och förmer, utan för att jag valde att lyssna på mina och Junias behov istället för någon annans. Nu kan jag ibland tänka, om miljön inte är optimal där vi ska amma, att jag får ta mitt ansvar och \"amma på\" - för att ge alla andra smygammare en chans och för att i någon mån förändra synen på amning. För hur naturligt det än är, så länge många med barn över 1 år bara ammar hemma - hur ska alla andra veta att det faktiskt förekommer? Hopps, nu halkade jag in på \"långtidsamning\". Att någon skulle kunna tycka att offentlig amning av ett spädbarn (eller vilken storlek so helst!) är konstig, onaturligt eller stötande, DET är stötande!
Skrivet av    Josefine *Junia&Mio*

Efter diverse turer

fick jag en ursäkt och en hel del undanflykter och \"det var inte vårt fel\" skriveri. Vår servitör var tydligen bara en tillfällig anställd under julbordsrusningen... Så han blev rätt eller fel syndabock. Det absurda var att vi var Amningshjälpen i Stockholm som var och åt julbord... Vi har blivit erbjudna några fria drinkar om vi kommer tillbaka, men jag kommer inte sätta min fot där på mycket länge. Jag känner mig för illa till mods. Det är ett bekymmer att amning är en så stor sak för alla möjliga. Det borde inte vara märkvärdigare att och vad barnen äter än att och vad vuxna äter. Jag förstår faktiskt dem som inte ammar och upplever press och otrevligheter, den pressen och de oförskämdheterna finns och är påtagliga. Jag tror att både den pressen och det långtidsammande möter eller det jag mötte då för snart ett år sedan är del av samma sak. Amning är något som kan användas för att moralisera och tränga in kvinnor i mallar och mönster. De av oss som väljer att sticka utan för bilden av \"Den goda och respektabla mamman/kvinnan\" vi är ju givetvis ett hot mot den rådande ordningen oavsett om vi inte ammar alls, ammar länge eller om vi ammar fräckt mitt bland affärsmän på jullunch.
Skrivet av    Skorpan

Att amma är naturligt!

Har inte fått några negativa komentarer när jag ammat. Skämdes lite en gång när jag och mina tre gick in på en kinarestaurang (det var det enda jag hittade - kallt ute). Köpte varsin glass åt de stora och ammade den lilla. Sen gick vi... Däremot hände det att folk ifrågasatte varför jag INTE ammade mitt första barn. När jag plockade fram flaskan till en sån liten fick jag bla frågan om jag inte visste hur bra bröstmjölk är!?! *grrr*
Skrivet av    Åsa med tre

Inte jag heller

därför blev jag förvånad. I vanliga fall brukar situationen vara så att de som är besvärade kan flytta sig eller titta bort. Nu skulle vi sitta där liksom.
Skrivet av    Madonna

Jag förstår dig,

Jag har varit med om en liknande situation (eller ja, lanske inte). Jag var hos mina svärisar, och en polsk bekant till dem som jag inte träffat tidigare skulle också vara där. Han och svärfar var ute när jag kom, och efter en stund ville sonen, då sju veckor, dia. Jag gick undan lite och satte mig eftersom jag ville vara hansynsfull, jag visste ju inte hur han skulle se på amning \"offentligt\". Men när han kom tillbaka gick han rakt fram till mig och skulle ta i hand och hälsa, och studerade sonen ingående... DÅ kände jag mig lite besvärad måste jag säga, jag tycker att iom att jag hade gått undan så var det också en markering att jag ville vara lite ifrad liksom... (hoppas någon fattar mitt svammel). Hade jag inte gått undan hade jag inte brytt mig när han kom fram för att hälsa.
Skrivet av    Alven

Bra skrivet!

Håller med dig! Det är bra om det blir fler förebilder för amning efter ett år. Att man inte behöver känna sig så ensam.
Skrivet av    Barbamamman

Artiklar från Familjeliv