Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Smakisar?!

Skrivet av Färgglad med Thelma 050603
Vi har mycket försiktigt börjat med smakisar. Jag helammar fortfarande och tänker göra det så länge som möjligt. Jag har gett Thelma lite banan samt även majs- och potatispuré från burk två gånger. Men...kan man redan nu introducera gluten? Semper säljer ju majs- och havregröt från 4 månader men sen har jag absolut för mig att man skulle vänta med gluten till efter 6 mån. Blir nu lite nojig, känner jag. Jag gav Thelma 3 skedar innan jag insåg att jag kanske borde ge henne andra smakisar ett bra tag innan jag börjar med gröten.

Vad tycker ni?
Svar på tråden: Smakisar?!

Det finns olika teorier...

Vissa säger att man ska vänta tills de är över 6 månader andra att man ska introducera tidigt medan man fortfarande ammar mycket. Tror de flesta BVC säger att man ska börja ganska tidigt.
Skrivet av    Pip m Noel

Kontentan av råden

som ges är väl att man ska introducera gluten medan man fortfarande ammar. Andelen glutenintoleranta barn minskade dramatiskt efter man började ge den rekomendationen. Sen om du tänker amma länge till så är det ju absolut ingen brådska att introducera men farligt är det inte!
Skrivet av    lärka

Vi som inte ammar då?

Alla verkar utgå från att det ammas överallt....jag gör inte det och har gett min son majs-havregröt....Tänker inte noja över detta. Vi har iof ingen känd matallergi i släkten så jag hoppas det är ok.
Skrivet av    systerA med David

Men det är ju skillnad

Du får inte ta illa upp nu, för det är inte min mening. Men det är ju ändå viss skillnad mot att amma eller ge ersättning. Det är ju näring med olika innehåll och sammansättning. Det finns ju mer undersökningar om barn som ammas än de som inte ammas. Så det får du nog leva med att det inte finns samma info för dig som inte ammar ditt barn, och som du redan gör, att gå efter sunda förnuftet, är väl det bästa du kan göra! Glutenintolerans forskas det ju i nu, och det kommer fler och fler rön om att det har med helt andra saker att göra än att introducera gluten för tidigt. Så vi får snart veta inom snart framtid vad som är \"rätt eller fel\". Tex en sån enkel förklaring som att vi har det för rent och ger våra barn för \"ren\" mat helt enkelt.
Skrivet av    Evelyn

Hej!

Tar inte illa upp. Men jag har hört och fått berättat för mig av bm och mvc-sköterska att samamnsättningen på ersättningen liknar bröstmjölk, det enda som inte finns är antikropparna (min son fick bröstmjölk i 5 v). Ja, vi har nog det för rent (fast just nu slåss dammråttorna i hörnen, haha!).
Skrivet av    systerA med David

Ammade inte heller särskilt länge

Nu ammade hon som ställde frågan och då svarade jag utifrån det. Vad gäller glutenintolerans så är det viktigaste att undvika chockintroduktion utan ta det stagvis vare sig man ger ersättning eller ammar. Ersättningen har i princip samma näringsinnehåll som bröstmjölk (förutom antikropparna precis som du skrev)Den har dock en annan uppbyggnad då den görs av komjölk och är därför mer svårsmält. Havre-majs gröt, som du ger, är dessutom en väldigt glutenfattig gröt och perfekt att börja med då gluten ska introduceras sen kan man gå över till ren havre och andra sädesslag...
Skrivet av    lärka

Tack för ditt ersättningsvänliga svar!!

Lillkillen gillar gröten så vi prövar oss fram.
Skrivet av    systerA med David

Artiklar från Familjeliv