Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

kolonanvändning

Skrivet av cene
Ett exempel:
A håller med det som B menar, nämligen: hundvalpar är söta.

Ska det vara stor eller liten bokstav på hundvalpar?

Och finns det någon som kan ge en snabbkurs i semikolonanvändning?
Svar på tråden: kolonanvändning

liten (imt)

Skrivet av    Animisha

Stor med tvekan...

Jag blir lite tveksam här pga ordet nämligen. Utan nämligen hade jag tveklöst sagt stor bokstav eftersom det är två fullständiga satser... Själv hade jag skrivit \"A håller med det som B menar: Hundvalpar är söta.\" Alternativt \"A håller med det som B menar, nämligen att hundvalpar är söta.\" Semikolon används mellan två fullständga satser som anses sitta så pass mycket ihop att punkt känns för hårt. Semikolon ersätter m a o punkt. Inte komma (eller kolon).
Skrivet av    Annika60

Jag tror att man

kan välja att antingen använda stor eller liten bokstav när man börjar en ny mening efter kolon, bara man är konsekvent i texten (men jag skriver mest engelska texter och vet inte om samma regel gäller i svenska.) Semikolon använder jag när jag vill slippa skriva två skilda meningar och samtidigt vill hoppa över ordet som skulle slå samman de två meningarna till en. Jakob insåg att han inte skulle få cykeln i julklapp; den var för dyr.
Skrivet av    nancy

tack

Har alltid hållit mig långt bort från semikolon.
Skrivet av    cene

liten -imt-

x
Skrivet av    Martina

stor

Stor bokstav om kolon följs av en fullständig sats, alltså med subjekt och predikat. Liten bokstav om kolon följs av en ofullständig sats. (Ex. \"Han berättade vad han ogillade hos sin mor: hennes ständiga tjat, hennes fula kläder och hennes feta tax.\")
Skrivet av    Elin S

Hemgjorda regel?

Jag fick lära mig att det är bara efter punkt, utropstecken och frågetecken att man började med stor bokstav. Det är visserligen franska skrivregler men jag tvivlar att det skulle skilja sig så mycket gällande punctuation.
Skrivet av    mani

Stor bokstav ...

... ska det vara när det som följer är ett citat, replik, tanke eller liknande och en anföringsfras står före. ex. Jag tänkte: \"Vi kommer aldrig klara det.\" Det ska även vara stor bokstav när kolon står före en fråga eller ett utrop som inte är ett direkt citat. ex. Mitt förslag är: Gratis böcker åt alla! När kolon står före uppräkningar, exempel, förklaringar, specifieringar och sammanfattningar ska det som följer skrivar med liten bokstav. Kolon kan då motsvara uttryck som \"nämligen\", \"det vill säga\", \"till exempel\", \"såsom\". ex. A håller med B som menar: hundvalpar är söta.
Skrivet av    Caixa

nej, inte hemmagjort

Se följande citat från språknämndens hemsida: fråga Ska man alltid ha stor bokstav efter kolon? svar Nej, om man ska ha stor eller liten bokstav beror på vad som följer efter kolon. Stor bokstav har man efter kolon om det som följer är: # en direkt anföring eller ett citat, t.ex. Han sade: Hårt arbete är det enda som tagit mig hit. # en fråga, ett utrop eller en uppmaning, t.ex. Den viktigaste frågan kvarstår: Var är pengarna? Liten bokstav har man efter kolon om det som följer är inte kan utgöra en egen mening. Det brukar gälla: # uppräkningar, t.ex. Ingredienserna är: smör, socker. ägg och mjöl. # specificeringar, t.ex. Hårfärg: brun # sammanfattningar, t.ex. Med ett ord: vansinnigt.
Skrivet av    Elin S

Artiklar från Familjeliv