Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

5-åring som inte vet...

Skrivet av Chevvy med egen son o bonusbarn
vilket ben hon ska stå på??

Min sambo har en dotter som är 5år som nyligen (3 veckor sedan) börjat med att hon inte vill stanna hos oss varannan helg som det alltid varit. Hon längtar efter mamma o hon vill ha all uppmärksamhet o är allmänt stressad - det ska hända så mycket som möjligt runt omkring henne o vi ska dit o dit o vi ska det och det...och dessutom vill hon också samtidigt stanna hemma för mamma ska göra något ännu roligare. Vi vet inte varken ut eller in - vad ska vi göra? Är det en fas dom går igenom så vi bara ska hjälpa henne så gott det går ur krisen eller är det nån skillsmässogrej där hon fått för sig att sätta oss emot varandra. Både jag o min sambo blir alldeles förtvivlad när vi inte vet vad vi ska göra för att göra hennes bästa - nu har det gått så långt så tårarna börjar falla (inte i närheten av barnen utan när vi sitter själv o diskuterar)

Snälla har någon något råd? - hjälp!
/Chevvy
Svar på tråden: 5-åring som inte vet...

Kanske hon behöver...

styras upp lite? En del barn blir stressade av att inte riktigt veta vad som skall hända och när. Jag tänker mig att ni kanske kan ha ett litet schema som visar hur helgen ska se ut, så att hon vet vad som ska hända. Man kan ha ett sådant schema även om man inte gör något speciellt och man skriver ner hållpunkter som vakna, frukost, handla, lunch, lek, aktivitet, bollibompa, myskväll, sova och så vidare beroende på vad ni ska göra. Kan hon inte läsa så kan ni använda er av bilder. Jag tror att lite struktur gör att hon känner sig tryggare och att hon kan slappna av lite. Hon kanske till och med kan vara med och planera schemat så att hon får lägga till någon sak som hon vill göra när hon är hos er.
Skrivet av    Basilika

Ja kanske...

Vi blir ju också stressade av att hon nästan står i hallen o säger - kom nu då - då kan jag sitta på skithuset o torka mig...det finns ingen hejd...alla tips är prefekt. Det värsta är ju att blir vi stressade så blir det INGE bra alls för då är det nästan som hon blir rädd när vi höjer rösten o säger \"men du får vänta\" Men det kanske kan vara något. Vad gör man åt att hon saknar mamma då? Läste i trotsboken att 4-åringen börjar vara rädd för mörker o elaka tv-program osv... men vad kan man begära att en 5-åring kan säga är fel - dom vet väl inte vad som är fel mer än att \"jag saknar mamma\" har dom nåt annat begrepp?? Ja det är inte lätt att leva :-( vi vill ju barnen så väl o allt går som på räls för min 2-åring - peppar peppar...:-/
Skrivet av    Chevvy med egen son o bonusbarn

Min reaktion

vad har ni för relation med biomamman? är hon pratbar? Ibland kanske man ställer till det i all välmening. Vissa talar om för barnet hur mkt man kommer att sakna det när det är hos uf= barnet vill inte åka föräldern blir lessen Andra talar om hur mkt kul de ska passa på att göra = barnet vill inte åka, det vill också ha kul Balansgång tror jag det kallas :-)
Skrivet av    marib

Ja det har väl varit si o så..

Vi har haft mycket tjaffs hit o dit och hon ställer krav på min sambo som är rätt horribel emellanåt men nu sedan 1 månad tillbaka så har det varit väldigt lugnt o hon har gått att prata med om olika saker så nu är det väl förhoppningsvis på bättringsvägen - kan det vara något barnet känner på sig och inte kan hantera? Det är inget som jag vet hur dom gör. Jag har själv sagt åt pappan åt mitt barn att han inte får göra så eftersom det dåliga samvetet och konsten för en vuxen att klara sig själv inte ska lastas över på barnet. Men min sambo o hans x tror jag inte pratar om sådant alls. Ja du det här är nog en enda balansgång!!!! Tack för att du ger tips!
Skrivet av    Chevvy med egen son o bonusbarn

Känner igen det så väl!

Mitt tips är att ni måste vissa att det är ni som bestämmer. Lyfta fram att era helger tillsammans är viktiga, oavsett vad som händer hos er eller hos mamman. Vi har infört att vi aldrig byter helger utan våra helger är våra. Sen får vi respektive mamman planera där efter. Nu slipper vi onödiga disskussioner om ev. byte mm och flickan vet vad som gäller. Lycka till!
Skrivet av    charlotte

Jag har köpt en mamma-ram till min bonus

Hon fick den när hon fyllde 5. Ett lila mjukt hjärta där vi har satt in ett foto på hennes mamma. Den följer fortfarande med henne hit varje gång hon kommer och står antingen på sängbordet elelr ligger i ryggsäcken om vi sak någonstnas. Bara ett minitips som hjälpte oss i allafall.
Skrivet av    ---Cami---

Det tror jag också är jätteviktigt!!

Att inte barnet känner att hon bollas hit och dit, att papap kan inte ha mig den här helgen så jag får allt stanna hos mamma eller mamma tänkte visst hitta på ngt den här helgen så då blir jag ivägslängd till mamma. Tror att dte är bra för barnet att ha dessa fasta helger då hon vet att nu är det dags och planeras det ngt så är hon inräknad i det.
Skrivet av    ---Cami---

Artiklar från Familjeliv