Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kattfråga

Skrivet av Kattmatte
Vår katt (bondkatt)är så bråkig på nätterna och därför har vi börjat sätta henne i kaninburen nsttetid. (Stor bur, kaninborta)
Inte kan det kallas djurplågeri? Det är väl värre om min man slänger katten i väggen vilket han hotat med...
Svar på tråden: Kattfråga

ehh

okej, men varför busar ni inte med henne på kvällen innan ni lägger er så sover hon också..? Så gjorde vi när våra va små och busa på nätterna..En katt är en familjemedlem anser jag och jag stänger inte in min son om han är bråkig....
Skrivet av    wobblan

Nja, djurplågeri är det kanske inte...

Naturligtvis beroende på burens storlek och hur länge katten sitter där. Men jag skulle ändå fundera på om ingen annan lösning fanns. Kan katten gå ut? Då kan man ju ha den ute nattetid (naturligtvis med tillgång till värme och skydd, t.ex. ett förråd eller så).
Skrivet av    Sara m. Viggo

Oj

Jag tycker det är djurplågeri! Ni kanske bör omplacera katten. Vad menar du med bråkig? Hon kanske inte mår bra, hon kanske inte trivs. Hur stor är buren, 50x100cm?
Skrivet av    TacoBelle

Fast...

Kaniner och marsvin stängs in i burar dagligen. Hundar också. Hästar och kor likaså. Vadan denna upprördhet för att det är en katt? (Nu förutsätter jag att katten inte sitter där länge och att buren inte för liten.) Jag menar inte att det på något vis är en bra lösning att ha katten i bur över natten. Men djurplågeri...? Tveksamt.
Skrivet av    Sara m. Viggo

Jo det tycker jag

INGEN katt mår bra av att bli instängd på liten yta, det funkar inte med kattens personlighet. Man kan inte tämja en katt och styra över en katt på det sättet man kan styra över dom andra djuren. Katter är självständiga individer som INTE kan hållas i små burar.
Skrivet av    TacoBelle

Äsch...

Inget av våra sällskaps- eller husdjur är gjorda för att hålla i bur. Särskilt inte gräsätarna som normalt rör sig över stora områden varje dag (till skillnad från köttätarna som håller sig inom sina revir). Har svårt att tycka mer synd om en katt som sitter i bur några timmar under natten och en hund som gör det när matte och husse är på jobbet.
Skrivet av    Sara m. Viggo

Problemet tycker

jag är att en katt är nattdjur. Visst sover de otroligt mkt på en natt OCH på dan, men man ändrar inte ett inrotat beteende så lätt. Varför inte stänga ut henne från sovrummet bara, så får hon härja i ngn annat rum där ni inte störs?
Skrivet av    Akleja

Ja, det är djurplågeri!

Katter mår inte bra av att vara i burar under en längre tid, faktum är att man enligt lag bara får ha katten i bur när det är nödvändigt under transportsträckor! Stänger ni in henne i en bur om nätterna kommer hon bli ännu jävligare, och ni kommer aldrig att få bukt på problemet. Har ni verkligen testat allt? Ge henne någon riktigt god mat innan läggdags så att hon blir mätt och trött. Våra brukar gilla kokt torsk eller tonfisk på burk.
Skrivet av    Fluffy

Kan ni inte stänga in henne, t ex i köket?

På vilket sätt är hon bråkig, jamar hon högljutt el vad? Om nu maken verkligen kan tänka sig att slänga katten i väggen så är det nog bättre med omplacering (av katten alltså, fast jag hade nog hellre omplacerat maken).
Skrivet av    Kajan

Hade samma problem...

...när vi hade katt. Hon var ute mest hela dagarna, var igång mest hela nätterna inomhus. Klöste ner tapeterna i samtliga rum, klöste sönder skinnsoffan tills den inte var värd ett öre, gnagde sönder alla blommor vi hade i fönstren samt fällde krukorna i golvet, rev sönder gardiner - och tro mig när jag säger att vi provade allt!! Vi hade henne från det hon var \"bebis\" tills hon var 1,5 år, och då fick veterinären ge henne en spruta. Hade vi haft en bur att stänga in henne i så tror jag baske mig vi hade gjort det - med gott samvete!!!
Skrivet av    Sarah

Snälla,

säg att hon inte fick en spruta för att hon gjorde allt det där? Det gör mina katter dagligen och det är därför de kallas katter. :)
Skrivet av    V med 2

Tänkte samma sak...

Jag har också några sönderklösta tapeter (JA, de har ett klösträd och en klöspelare), min stackars garderobsblomma har många söndertuggade blad och hörnsoffan har sett bättre dagar... Detta är normalt enligt min erfarenhet, och det är uppoffringar man för göra om man vill ha katt.
Skrivet av    Fluffy

Exakt! *imt*

.
Skrivet av    V med 2

Menar du det eller är du ett troll?

Om min katt gjort allt som Sarah skrev om hade han inte fått bli så gammal i huset heller. Vi har skinnsoffa utan ett klös i, tapeter som inte är sönderklösta, gardiner som är hela. Allt detta trots en 8 år gammal katt. Innan dess en katt som blev 6 år som bara har lämnat ytterst små spår efter sig, han \"väckte\" oss på morgonen med LITE klös vid sovrumsdörren. Man behöver inte ha ett sönderklöst hem bara för att man har katt! Vi har aldrig klippt klorna på någon av dem.
Skrivet av    chri

Alltså vi har haft massor med katter.

Som mest fyrs stycken samtidigt. Både som innekatter och utekatter beroende på hur vi har bott. Det enda som tagit skada är vår soffa (baksidan). Den användes som gömställe vid lite ivrigare lekar. En katt hängde på baksidan i bakhåll för övriga. Det är snicksnack att man skall behöva få hemmet förstört för att man har katt.
Skrivet av    bridgetj

Tack

jag trodde det bara var jag som reagerade. Det behöver ju bara vara kattmaten/kattlådan som visar att man har en katt + \"lite\" hår förstås Men luddet får man väl leva med, det räknas som en förmån :-)
Skrivet av    chri

Artiklar från Familjeliv