Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Kloka råd?

Skrivet av Ylva m Saga & Svante
Är det någon av er kloka mammor som har något vettigt förslag på hur/vad jag skall svara/göra med min 2,5 åriga dotter, som idag satt och slog till lillebror 4,5 månader. Då jag för femtielfte gången förklarade att hon inte får slå lillebror (har pratat om detta många ggr). Då säger hon "Jag blir rädd mamma" Ojj tänkte jag, jag sa bara till "på skarpen", höjde inte rösten och skällde inte. Jag frågade då varför hon blev rädd. då svarade hon "För att du skall slå mig". Jag svarade henne att självklart skulle jag aldrig slå henne (givetvis är det något jag aldrig gjort eller hotat med.) och varför säger du så Saga. "Jo för att du slår mig" Sedan upprepade hon detta flera ggr vid det tillfället och även senare under em :(

Vet inte riktigt hur jag skall "tackla" det hela. Vet att hon är en trygg liten tjej och vi visar ofta och mycket att hon är älskad. Visst hänger det kanske samman med att vi pratar om att inte slås med lillebror eller någon annan. Men jag blev så besviken. Och arg och ledsen och förbannad :( Skäms nästan över hur förbannad jag blev (vilket jag inte visade henne) Mina barn går ju före allt, alltid och jag tycker att vi visar henne respekt, kärlek och ödmjukhet och så detta svar :(

Hoppas att det var ett "infall" hon fick, vet inte hur jag skall bemöta det hela. Någon som har några tankar kring det hela?
Svar på tråden: Kloka råd?

Hej!

JAg vet inte om jag kan komma med så mycket råd. Det är svårt att bli storasyskon och är man bara drygt 2 så är det mycket man inte förnuftsmässigt hänger med i. Hindra henne från att slå, jag tror inte att det hjälper att säga så mycket, även om hindrandet väl gott kan följas med ett \"Klappa mjukt i stället! Det gör ont i lillebror om du slår.\" Vad det gäller att hon blev rädd när du sa till på skarpen, så tycker jag att du ska ta det på två sätt. Dels så tog du nog i mer än du behövde (Vem har inte gjort et ibland?) men också på ett mer positivt plan, du har en dotter som dels är medveten nog om hur hennes kännslor funkar för att kunna sätta ord på det och dessutom är hon trygg nog att uttala det hon känner och räknar med att du ska lyssna. Det betyder ju att ni har en bra bas att stå på!
Skrivet av    Skorpan

Ylva!

Har du lust att messa mig så jag får fråga om jag får använda ditt inlägg i en bok? Om du inte känner för det så förstår jag till fullo.
Skrivet av    FF

Artiklar från Familjeliv