Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

hård i magen av miniform?

Skrivet av Hannah med Aston och Nova
Kan helt ammade spädbarn bli hårda av magen av miniform? Och om det, vad kan man göra mot det, finns det något man kan göra/ge dem att hjälpa dem att bajsa?
Dottern (6 veckor) har bajsat i varje blöja förut, med varje prutt typ, men idag är det 4dje dan då det inte har kommit något bajs alls. Sedan 2 dagar tillbaks höjde jag miniform dosen till 20 droppar enligt rådet jag fick eftersom hon har svår kolik, men som sagt slutade hon med bajsandet 2 dagar innan jag ökade antalet droppar. Hennes pruttar luktar jätteilla, inte något spädbarns bajslukt alls (har förresten slutat med mjölkprodukter helt och hållet). Jag vet att det ska vara normalt för dem att bajsa mycket sällan när de ammas men det känns att det är väldigt stor skillnad - från lite bajs i varje blöja från ingenting helt plötsligt och hon verkar lida av det själv... kan miniform orsaka det?

Det inlägget hör kanske hemma mera under Skrik och kolik men det verkar inte vara mycket liv där. Hoppas det finns mammor som har erfarenhet med miniform här.

Tack för alla svar
Svar på tråden: hård i magen av miniform?

Kan vara

Kan ju bero på massa saker. Hur är det med koliken? Om den lugnat ner sig kan det ju vara värt att minska på dropparna igen. Amma ofta är ju bra mot förstoppning eftersom den första mjölken som kommer har lite laxerande effekt, så försök att erbjuda bröstet så ofta som möjligt, om du barar tror att det finns en chans att hon vill suga lite. Hoppas det blir bättre.
Skrivet av    miamamman

Det har jag inte hört något om,

och iom att detta började innan du började med minifomet verkar det ju inte som om de två sakerna ör ihop. Men det är faktiskt så att helammade spädgång plötsligt kan gå från att bajsa jätteofta till nästan aldrig... Om hon verkar ha det jättejobbigt kan du testa att ta tempen på henne (ha gärna förkläde eller nåt på dig under tiden...) det kan göra att det lossnar och allt kommer ut med fart, men det ska man endast göra i yttersta nödfall eftersom det kan reta ändtarmen och t o m göra henne beroende av hjälp för att bajsa. Men nån gång ibland när det är extra jobbigt är nog inte farligt. BVC brukar iaf vara flitiga med att ge det rådet.
Skrivet av    Alven

Har eg inte

svar på din fråga, utan jag vill bara säga att Edwin får 20 droppar Minifom före varje ammning och han har jätterinnigt bajs och han bajsar precis som din dotter gjort tidigare, det är som att det kommer ut lite vid varje prutt och så bajsar han vanligt 2-3 ggr om dagen ungefär. Jag personligen önskar ju att han kunde bajsa lite mer sällan, typ en gång om dagen i allafall. :)
Skrivet av    Ewitha

Tack för era svar!

Jag har hjälpt till henne nu med termometern och det kom faktiskt lite bajs, inte så mycket att jag hade behövt förkläde men ändå :). Det är nog så iaf då att hon helt enkelt inte behöver bajsa oftare för att hårt var bajset ju inte. Koliken har annars blivit bättre - peppar, peppar, ta i trä :), om det fortsätter, så börjar jag minska dropparna. Började tänka iaf - jag kanske har för lite förmjölk då? Med sonen hade jag brösten sprängfulla och de var hårda, upplevde att jag hade \"mycket mjölk\". Med henne känns brösten mjuka och nästan tomma fast hon går upp i vikt jättebra så det måste ju räcka. Kanske en dum teori men kan det vara att jag har för lite förmjölk som har den laxerande effekten så att hon inte bajsar så ofta?
Skrivet av    Hannah med Aston och Nova

Jag har upplevt att

min William blir lös i magen av minofom.. Hsn får 10 droppar innan varje ammning (trotts att bvc tanten rekomendrade minofom endast 4-6 ggr/dygn) Men han har inte kolik.. han bara sväljer mycket luft.. Minofom hjlper till iaf.. Någon gång per vecka gör han som din bebis, låter bli att bajsa ordentligt, pruttar dock i mängder, endast små bromsspår i blöjan.. Han blir skrikig, nästintill hysterisk emellan åt, å missnöjd.. Sen efter ca 2 dygn bajsar han ordentligt 2-3 gånger.. Så där så blöjan e sprängfylld :-S Jag frågade på BVC om dom kan få förstoppning men hon sa att när dom helammas kan dom inte det.. Ibland så gör dom bara så här.. det lugnar ju lite.. men William har ju likt förbenat ont i magen i ett par dagar..
Skrivet av    Karin med William 050829

Skeptisk

Har faktiskt aldrig hört någon som haft för lite förmjölk. Fast det betyder ju inte att det inte finns.... Men tvärt om har jag stött på, dvs att utdrivninggen inte funkat riktigt bra så att mamman bara släppt förmjölken och så har babyn fått nästan bara vatten hur mycket hon än ammat. Då har det hjälpt med tillfälligt bruk av oxytocin (stavn?) spray. Bra att koliken börjar ge med sig. Något som hjälpte oss en hel del var när vi började med EC, dvs \"blöjfritt\". Det innebär för många barn att dom bajsar mer \"aktivt\" och ofta i en bättre kroppsställning vilket gör att dom tömmer tarmen mer effektivt. Finns massa länkar på nätet om hur man kan tillämpa detta mer elelr mindre, men den jag kommer på så här i hastigeheten är att det finns en rubrik på forumet www.sjalbarn.se som heter EC/toakommunikation och där finns flera som tillämpar detta mer elelr mindre frekvent och med mer eller mindre framgång ;)
Skrivet av    miamamman

Artiklar från Familjeliv