Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vet inte vad man ska göra...

Skrivet av Sultan
Hej. Det är så att min dotter på sju år har det väldigt svårt med kontakten med andra barn.Hon vet inte hur hon ska agera emot andra barn. När hon gick på dagis så blev hon "stämplad" av de andra barnen som bråkig och eftersom hon inte fick vara med så slutade det med att hon slogs eller knuffades med de andra barnen. Som "straff" fick hon vara mer med fröknarna och pyssla eller hjälpa till med dukningen osv. Ett straff var det inte utan mer som belöning.När hon sedan försökte att komma med i lekarna med de andra barne så stoppade fröknarna henne och sa att hon skulle låta de andra barnen leka själva eftersom de leker så fint! Alltså kan min dotter inte leka fint eller!? Hon slutade på dagis och började på sexårs. Det tyckte hon var väldigt roligt och det har gått bra med kompisar och så. Ingen bästa kompis men hon leker med alla, främst med killarna. Det har lett till att det blir lite tuffare tag ibland för att hon ska passa in i killarnas gäng.
Hon är en väldigt impulsiv tjej och har lite svårt att hantera dessa impulser som kommer över henne ibland. Vilket har lett till att hon nu när hon går i ettan så blir barnen irriterade på henne för att hon inte är tyst eller liknande saker, då hon reagerar med en kuff eller så. Hon är själv medveten om att det hon gör är fel och blir ledsen när de andra barnen inte vill vara med henne för att hon inte är "snäll". Hon säger att hon inte kan hjälpa att dessa impulser kommer över henne utan det "bara blir så". Det är så svårt fär mig och min man att se denna annras så underbara och duktiga tjej tycka att hon är knäpp och konstig som hon själv säger. För det är hon inte, hon har bara det svår med det sociala och vet inte hur hon ska uppföra sig i kompisrelationer. Hur ska man gå vidare med detta, vad säger man till min dotter när hon säger att hon inte har någon att vara med och att det är det ända som hon vill. " Jag vill vara som alla andra" säger hon och det skär i hjärtat att veta att hon har det så svårt. HJÄLP!!!! är det någon som har några förslag???
Svar på tråden: Vet inte vad man ska göra...

Prata med skolan

och be att få en elevvårdskonferens. Där kan ni gå igenom hennes problem med skolpsykolog/´rektor/lärare/specialpedagog osv. De ska hjälpa er med en handlingsplan. Hoppas att det löser sig för er!
Skrivet av    Achelois

Vår son

som är 5 är likadan. Vi har haft en jättebra dialog med dagis och vi försöker hjälpa honom hemifrån genom att prata mkt och på dagis har de också försökt \"punktmarkera\" honom och ge honom hjälp. Vi har också mer aktivt som föräldrar hjälpt honom genom att ta hem kompisar och ringa kompisar efter dagis. Så blir det mer naturligt att man leker även på dagis. Det där som du beskriver som \"impulser som inte går att stoppa\" tror vi är väldigt starka känslor som tar sig i uttryck i en knuff. Impulsen är alltså inte primärt att knuffa någon, utan primärt är man t ex ledsen över att inte få vara med och då knuffar man till ngn dvs man är dålig på att uttrycka sina rätta känslor och behöver sannolikt öva på det. Värt att fundera över som förälder är ju också hur man själv agerar, har man själv lätt att bli arg? förklarar man tillräckligt eller skäller man bara? Vi har blivit mycket bättre på att förklara saker sedan vi uppmärksammade sonens problem. du ska absolut tala med skolan. Det kan vara en sådan liten hjälp på 5 minuter som behövs för att man ska \"få vara med\".
Skrivet av    seven

BUP?

Risken finns att skolan inte tar tag i det,eftersom det är något som inte bara är skolrelaterat. (resursfråga) :-( Att gå till BUP och få hjälp med det man behöver är inte skämmigt. Då skulle det vara skämmigt att gå till tandläkaren och lämna bilen på verkstad också.
Skrivet av    cene

Tycker också att ni ska kontakta skolan först för

att diskutera hjälpinsatser för tjejen så fort som möjligt. Risken är annars att hon får mer och mer stämpel på sig av de andra. Man måste försöka bryta mönstret på något sätt. Börja där. De har väl någon skopsykolog som kan säga något om hon är duktig, annars vänd er till BUP. Jag har nämligen en son som har fått stämpeln som bråkig osv. Han har också svårt med den sociala biten.
Skrivet av    Mamman

Ta kontakt

med skolan. Det är oerhört viktigt att barn som har svårt för den sociala biten får hjälp. Vissa barn har har svårt för matte och att läsa, andra har det svårt med det sociala. Båda måste få hjälp och för en med sociala problem så är det viktigt att det sköts i skolan, för det är ju där problemet ligger. Det hjälper ju inte ( även om man såklart ska prata med sitt barn om situationer och beteende ) att prata med det hemma om \"att det ska sköta sig och inte slåss\" Våga var \"besvärlig\"!
Skrivet av    71:an Nika

Tack för alla svaren!

Vi ska på samtal med fröken i hennes klass i veckan och se om vi kan komma fram till en lösning... BUP är också ett bra förslag som man kan vända sig till. Vi får se hur skolan agerar med olika förslag för att sedan gå vidare med detta för det måste bli en ändring nu, för vår dotters bästa. Ringa till kompisar är ett bra förslag, hon leker ibland efter skolan med kompisar men det kan man utöka och kanske även med mera tjejer från skolan. För hon leker ju mest med killar. Hon tycker att det händer mera när hon leker med killar, mera fart på lekarna antagligen...
Skrivet av    Sultan