Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vilka ÄR de "friskaste" raserna?

Skrivet av Elyzabel
Ja...när det gäller hundar alltså.

När jag nu har letat ras har nästan alla av de raser jag tittat på påstått sig vara friska. Det har varit bla borderterrier, Parson Russell Terrier, Irländs Terrier (är så KÄR i dem, ska ha en när barnen e större), DSG mfl.

Har jag bara hafttur eller är småhundar i regel friskare?Eller är detterriers som är en frisk rasgrupp? Nån som har några tankar?
Svar på tråden: Vilka ÄR de "friskaste" raserna?

Ja tankar har jag men om

de är korrekta är ju en annans sak. *s* Jag tror de flesta raser är friska mer eller mindre, sen tror jag det finns dåliga uppfödare med hundar som har dåliga gener. Alla raser har kanske nåt specifikt fel som kan uppstå, men man kan nog aldrig gardera sej ifrån det där. Vi hade en underbar flatte förut. Specifikt för dom är ju höfterna. Han var \"sjuk\" livet igenom. Krasslig mage pga att han satte i sej en aladdinask som valp och efter det blev hans mage aldrig mer sej lik. Han skadade sej ofta. Men hans specifika sjukdom - höfterna - slog inte till förrän sommaren innan han fyllde 13 år och då fick vi ta bort honom.
Skrivet av    annis

Terriers lever i regel

länge,liksom andra småhundar,medelstora hundar lever inte så mycket kortare tid.Hade collie som barn/tonåring och de blev båda runt 15 år.De är väl bara de allra största raserna som har kort förväntad livslängd,kanske bara 6-7 år(Grand Danois,Berner Sennen,St Bernhard etc). Jag funderade på en Berner Sennen,men den uppfödare jag besökte berättade att hennes hundar ofta fick cancer och att rasen i allmänhet ofta får ledbesvär.En extremt tung ras är förstås mer mottaglig för vissa sjukdomar som ledbesvär. De flesta raser har svaga punkter,en del fler än andra kanske,men det viktigaste är att man väljer en seriös uppfödare med friska hundar.Inga garantier finns förstår,men chansen att få en frisk hund är så mycket större.
Skrivet av    Cecilia m fem+bf 16/4-06

ingen aning

hur det är i allmänhet men jag vet att shiba är en väldigt frisk ras som lever väldigt länge! Jag antar att den inte är så sönderavlad.
Skrivet av    Tuvamy

Holländsk herdehund

är en frisk ras. Antagligen för att den inte avlats så hemskt mycket på. Inga direkt ras-relaterade problem vad jag har hört.
Skrivet av    Tindragull

Polarspetsar

brukar vara sunda hundar. Men jag reserverar mig för huruvida det gäller samojeden oxå då den ju är en populär utställningsras.
Skrivet av    V med 2

Mer om flatte

Jag känner bara till en (på närmre håll) och den har en kronisk leversjukdom. Han är bara tre år gammal, och är nu så dålig att de funderar på att ta bort honom. Jag vet inte om den leversjukdomen är vanligt förekommande bland flattar, däremot känner jag även till en borderterrier med samma sjukdom.
Skrivet av    Lottentotten

Nej det vet faktiskt inte jag heller...

Försökte googla lite, men hittade inget. Det en flat är känd för är höftledsfel och ögonsjukdom. Sen kan ju en hund få sjukdommar precis som vi människor, utan att vi riktigt vet varför...och ju äldre en hund blir så är det precis som med människan också, man får mer krämpor och sjukdommar.
Skrivet av    annis

Det finns

en riktigt läskig leversjukdom som kan drabba flattarna, den heter PNP och den finns det iaf inte vad man sett tidigare någon direkt kur mot utan där är det ofta avlivning som gäller, det man idag vet om den är att den nedärvs recisivt och det krävs att båda föräldrarna ska ha anlag för den för att valparna ska kunna få den. Men just PNP skulle jag inte tro att det är på en hund som är så pass gammal som 3 år iom att den ska blomma ut redan när det är en valp (de som jag vet av där det är konstaterat har varit som mest 4 mån). Sedan har vi som i princip alla andra canser i olika former som skördar en hel del hundar. Skulle jag lista de sjukdomar som flattarna dör av utan att underbygga det med siffror skulle jag nog säga att de ärftliga och \"vanliga\" sjukdomar vi har i rasen idag är: Canser HD AD (väldigt låg procent) Ögonfel (PRA och olika modeller katarrakter) Partella luxuation (som det syns mer och mer av i takt att folk kollar) PNP Men som sagt var, mina flattar har varit väldigt friska och krya, så jag ska nog inte måla fan på väggen utan mest bara njuuuuta av mina fina svarta hundar. ;) :D
Skrivet av    Ida & Toria

Mitt förslag på friskaste

skulle nog vara whippet, faktsikt... Har inga vad jag vet ärfrliga sjukdomar och det är inte direkt ovanligt att man ser jättegamla whippar som flyger omkring lite här och var. ;)
Skrivet av    Ida & Toria

Men inte för att jag vill messerschmidta...

Men står inte PNP för progressiv nefropati? Dvs en njursjukdom där hunden föds med för små och underutvecklade njurar? Rätta mej gärna om jag har fel. :) *S* (PNP förekommer ibland även hos Rottweiler, vad jag vet. Då alltså progressiv nefropati.)
Skrivet av    -Milou-

Jag vet...

att mellanschnauzer är en \"frisk ras\" och tror att det gäller dvärgen oxå...
Skrivet av    Venus

Doh!

Jag ska inte skriva när jag är trött! Definitivt har du rätt, PNP drabbar njurarna. Ibland är man för trött och splittrad så man borde helt klart inte skriva alls.
Skrivet av    Ida & Toria

Artiklar från Familjeliv