Jag ska göra ett pepparkakshus och är det nån som har nåt knep på en hållbar deg samt hur fogar man ihop huset om man saknar tillgång till spis för att smälta socker? |
Svar på tråden: Nån som har tips på bra pepparkakshusdeg?
|
|
|
Här är ett enkelt recept som jag brukar använda:
Recept på pepparkaksdeg:
450 g farinsocker
3 dl sirap
3 dl grädde (gärna tunn)
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk malda nejlikor
2 msk bikarbonat
1 kg vetemjöl
Blanda allt utom mjölet till en massa. Rör den väl. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och arbeta in det. Låt degen vila i kylskåp över natten, men ta ut den en stund innan du skall baka, så att den inte blir för hård. Den håller 6-8v i kylskåp.
Stora kakor gräddas i 175 grader i ca 10 min
Mindre kakor gräddas i 200 grader 5-7 min
Man kan foga ihop pepparkakshus med kristyr av äggvita och florsocker, men jag har aldrig provat det själv. Tänker du äta pepparkakshuset? Annars har jag hört att Karlssons klister är ganska bra :)
mvh
|
Skrivet av
Git
|
|
pepparkakshuset ska inte ätas, så vi tar nog karlssons klister då! |
Skrivet av
Pepparkakshuset
|
|
|
nejlikorna och ingefäran. Ta bara kanel för färgens skull. |
Skrivet av
git
|
|
använda färdiga delar som man köper på affären. OK, det kanske är fusk men det är så himla lämpligt och jag är kass på att baka pepparkakor. Till själva ihoplimningen använder jag jämt kristyr, det är himla smidigt. Den får inte vara för rinnig då!
|
Skrivet av
Mme Knorr
|
|
droppa det från undersidan av taket (där det sticker ut) o man får underbara istappar :) |
Skrivet av
Emma
|