Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

jag har många funderingar...

Skrivet av MammaHA
...kring min son just nu.Vi fick igår veta att han är döv på ena örat.Någon som har erfarenhet av detta?Hur kommer det att påverka han/oss?Kommer han att börja prata?Kan han gå på vanligt dagis/skola?Vårt andra barn har en hörselskada på båda öronen men även andra funk.hinder.Jag kan som inte jämföra med henne.
Snälla,ge mig lite info så jag kan sova på natten!
Svar på tråden: jag har många funderingar...

min man

är döv på 1 öra. Visserligen blev han inte döv på det örat förrän han var 9 år, men vad jag vet så lär sig dessa barn att tala oftast precis som \"dubbelörade<2 barn. Har han normal hörsel på det andra örat så ska det inte vara så stora problem. Men ni får vara medvetna om att inte hör på ena sidan och tro mig,,,efter ett tag kommer det att gå på rutin att vara på rätt sida om honom. Jag är så van vid att min man inte hör på vä att jag nu efter 18 års förhållande har svårt att promenera med folk på min högra sida. Folk jag promenerar med ska helst gå på min vä sida så jag har deras höger öra mot mig. Jag är så van vid det så det känns konstigt annars *ler*. Jag tror att er son kommer att gå på vanligt dagis/skola och utvecklas helt i vanlig takt. Men personalen kommer att få vara lite uppmärksam så att de är på rätt sida om honom. Lycka till. Hälsningar Åsa, mamma, hustru och audionom.
Skrivet av    bullen71

Tack Åsa

Jag måste le när jag läser ditt inlägg.Jag förstår vad du menar med \"rätt sida\". Jag känner redan(fick beskedet igår om dövheten)att jag får tänka hur jag sitter och i vilket öra jag pratar.Tack för att du lugnade mig!/Helena
Skrivet av    MammaHA

vad bra

att mitt inlägg kunde vara till nytta. Kände mig lite tveksam när jag skrev det eftersom det i mitt fall gäller en som idag är vuxen och som inte äör född med sin hörselskada. Men det var ju meningen att inlägget skulle vara lugnande så det var ju bra att det var det också *ler*. Det kommer säkert att gå alldeles utmärkt för sin lilla enöring. Kram Åsa.
Skrivet av    bullen71

Vår son är ensidigt döv....

pga ett missbildat mellanöra och ytterörat (sk. mikrotit/artresi). Hans hörselgång är igenväxt så även om han ev. har ett fungerande inneröra så betraktar vi honom som döv på sitt \"lilla\" öra. Vår kille är nu 5 år och han klarar sig jättebra med sitt ena hörande öra. Visst han har ingen riktningshörsel, men det är också det enda \"problemet\" som vi märker av än så länge. Att prata vid rätt sida är ju viktigt och precis som Åsa skriver så blir det verkligen en vana som man har svårt att släppa. Vi har nu också en lillebror till vår kille och jag tyckte det kändes väldigt konstigt i början att han hade 2 fungerande öron!:-) Vanans makt är verkligen märklig!
Skrivet av    Eriel

Upps, råkade skicka innan jag var klar....

Vår son har gått i vanligt dagis och han pratar oerhört mycket och bra. Varken vi eller dagispersonalen har märkt något speciellt som skulle kunna bero på hans ensidiga hörsel. Det viktigaste är väl att var uppmärksam på att ev. problem kan uppstå i stökiga miljöer tex. Kanske blir det också en större utmaning när de börjar skolan. HAr du fler frågor så kan du ställa de här eller maila: [email protected]
Skrivet av    Pling m. Axel-00 (mikrotit/atresi) + Erik-04

Ingen panik...

Hej, Vår 3-åriga dotter är döv på ena örat och vi har vetat om det sedan hon var ca 1 år gammal. I hennes/vårt fall märktes det knappt på henne innan hon började på dagis. Naturligtvis kunde hon inte höra mormor och morfar i telefon om man höll luren till fel ära och annat, men när det gäller talutveckling har hon inte alls hamnat efter. Min erfarenhet är att det inte är \"utvecklingsproblem\" som är den stora frågan när det gäller ensidiga barn, utan snarare sociala \"utmaningar\". När Ellen började på dagis blev det plötsligt en annan sak. I samma sekund som vardgasmiljön blev stimmig och full av ljud fick hon det jobbigare. Det största problemet är ju att man inte hör i stereo när man bara har ett öra att lyssna med. Allt ljud kommer in på samma kanal vilket gör att de inte kan avgöra varifrån ljudet kommer eller hur nära eller långt borta det är. Ellen blev oförklarligt livrädd för alla fordon, tills vi förstod att det var för att hon inte kunde avgöra att en traktor lät 200 meter bort. Hon trodde att den var på väg att köra på henne... Hur som helst - med en fantastiskt bra hörselpedagog och framför allt dagispersonal har det blivit toppen för Ellen på dagis (och ja, hon går på vanligt sådant). Förut blev hon trött och irriterad (fick frustrationsutbrott för att hon inte hängde med, hörde vad alla sade) och hon hade mycket ont i huvudet för att hon fick anstränga sig 10 gånger mer än de andra barnen för att hänga med. Det finns enkla saker att tänka på som ni säkert redan gör eftersom ni redan har barn med hörselskada. Tex att se till att de sitter med ryggen mot fönstret vid matbordet eftersom de använder synen 70% mer än andra för att kompensera ljudbortfallet. Ljuset i ögonen begränsar synfältet. Jag tror att de största spörsmålen kommer i skolan sen. Då när de måste sitta rätt placerade i skolsalen för att ha \"hörörat\" utåt rummet, eller när det blir svårt att stå i grupp på skolgården och prata (som skolbarn gör) därför att i samma sekund som du lokaliserat vem som pratar tar nån annan vid och du måset börja om från början... Oj, det blev en uppsats. Men som du märker har man ganska mycket funderingar. Jag reagerade precis som du när vi fick veta. Det går i vågor. Ibland tycker jag att det är ett stort problem att hon har \"ont om hörsel\". Men vissa dagar tycker jag nästan att hela diskussionen är fånig för hon är ju precis som alla andra! Fast man får inte glömma hur mycket de, helt automatiskt, anpassa sig själva för att höra. Medvetet eller inte placerar sig Ellen alltid med \"hörörat\" utåt och så vidare. De är rackarns fifiga på att lösa många av problemen själva när de uppstår... :-)
Skrivet av    knasmamma

De svar jag behövde..

..fick jag nu av dig!Skönt!Tack!Vi har inte heller märkt något som ska vara \"jobbigt\" för han eller som han ska ha problem med.Fast som du skriver så kan det ju komma längre fram,kanske vid skolstart.Men det är länge dit så vi får ta ett steg i taget!Tack så mycket!
Skrivet av    mammaHA

Tack till dig ochså..

Nu när vi vet att han är döv så har man ju gjort vissa ändringar,lägga luret på rätt öra,läsa bok med han på rätt knä...osv Det känns skönt som du skriver att det egentligen inte är så stort problem,för så har jag uppfattat det ochså.Min dotter som är 7 år har ju hörselskada i båda öronen(men även andra funk.hinder)Jag upplever att hon hör mycket sämra än min son.Men det sa dom på hörcentralen ochså,att det är ett \"svårare\" handikapp.Tusen tack ditt svar!Som mamma oroar man sig ALLDELES för mycket!!
Skrivet av    mammaHA