Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lagar för förskola?

Skrivet av Esmeralda
Finns det någon lag som reglerar hur många kvm yta det ska finnas för varje barn i förskolan? Är det helt ok att 18 barn trängs på 70 kvm?
Svar på tråden: Lagar för förskola?

nej

Tyvärr finns det inga sådana lagar, det finns inte ens rekommendationer. Men det behöver ju inte vara ett problem med 70 kvm, det beror ju på hur man utnyttjar dem, hur mycket man är utomhus, hur mycket ytor som är avgränsade från varandra (ett rum kan ju inrymma flera olika användningsområden genom avgränsningar med draperier eller möbler som avgränsare). Om inomhuslokalerna används för \"inomhusaktiviteter\", dvs mer stillasittande grejer som att rita, pyssla, pussla och läsa så behövs ju inte några stora fria ytor. Min son går på ett naturdagis där större delen av dagen är förlagd utomhus, de har nog max 60 kvm på 15 barn (4 till 6 åringar), men å andra sidan har de en park på flera tusen kvm att röja runt på när de är ute (de äter ute också så det behövs ingen matsal). Hur ser barnens dag ut på ert \"trånga\" dagis?
Skrivet av    lisalei

Inte vårt

Det är mina barns kusiner som går på det här dagiset och det ligger på en annan ort så jag vet inte hur det ser ut eller om de är mycket utomhus. Jag vet bara att det inte finns något vilrum och att barnen är sjuka hela tiden! En annan bekant har bytt till ett annat dagis för sina barn för att även de var sjuka hela tiden. Tycker det är sjukt att det inte finns såna regler! Höns, kor och alla möjliga djur finns det bestämmelser för, hundar ska ex ha 16 kvm, men våra barn kan hysas in i vilket ruckel som helst!
Skrivet av    Esmeralda

håller med

Ja, jag håller med om att det är uselt att det inte finns nån typ av rekommendation iaf. Låter ju som att de är inne rätt mycket om man ser till att de är sjuka hela tiden, om man tvingas leva tätt så åker ju bakterierna runt hela tiden. På vårt dagis är det ju då snarare tvärtom :). De är ute så mycket att sjukdagarna minskat drastiskt sen de gick över till att vara ett \"naturdagis\". Vilorum har varken sonens eller dotterns dagis faktiskt, men det finns lite krypin där man kan mysa, dock utan att det är ett eget rum. Dotterns dagis har sin \"vila\" på madrasser i stora lekrummet och sonens dagis har en halvtimmes varva ner och vila lite varstans där det passar för stunden :), personalen sitter ofta och gör sin planering i samma rum där barnen vilar (det är ju lite större barn och de sover inte, bara varvar ner och läser och snackar lite). Så det behöver ju inte vara så att det inte finns möjlighet till vila för att det inte finns ett speciellt rum till det.
Skrivet av    lisalei

Hmmm

minns inte exakt men jag tror de allmänna rekomendationerna (Från socialstyrelsen) är att det ska vara 7 kvm per barn. Det finns iallafall en sån regel. Ring och hör med din kommuns miljökontor. Det är de som har tillsyn över förskolornas hälsoskydd.
Skrivet av    Cheyenne

Ok tack!

Ska kolla upp det!
Skrivet av    Esmeralda

I Skollagen

står det bara att det ska vara lämpligt antal barn för lokalerna.
Skrivet av    Helen m Gyril

Artiklar från Familjeliv