Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Apropå hemtjänst...

Skrivet av J m I o L
...som nämndes nedan. Det är ju ett jättebra exempel på varför det inte är fel eller konstigt med ett vårdbidrag!

Antag att min mamma behöver hemtjänst. Antag att jag erbjuder mig att bli hemtjänst åt farmor så att hon ska slippa främmande människor i sitt hem. Antag vidare att staten då nekar mig lön för detta, med motivationen att "hon är ju din mamma, det är din plikt att hjälpa henne, det ska inte skattebetalarna betala för!".

Just så tycker jag det vore om mitt arbete som dagmamma åt mina barn skulle få subvention precis som en kommunal dagmammas arbete.
Svar på tråden: Apropå hemtjänst...

Ehrm mamma menar jag, inte farmor. :) imt

-
Skrivet av    J m I o L

Men,

dagmammor har väl typ sex dagbarn eller så och en lön på 14000:- eller nåt. Det skulle alltså bli mindre än 2500 per unge före skatt och före dagisavgiften. Det blir ju knappt nånting om man bara har ett barn och ganska lite vid två. Om jag räknar rätt. En okänd faktor är väl också avgiftens storlek som ju beror på vad den andre vårdnandshavaren tjänar.
Skrivet av    groen

Om jag tar hand om

min mamma, vilket jag gjorde till stor del, så får man inte betalt. Fast jag tror att det finns något slags anhörigbidrag som gäller makar, men jag är osäker. Hemtjänst är även det en samhällsekonomisk fråga. Om jag inte arbetar för att vårda mamma så går samhället miste om mina skattepengar, ska de även betala mig för att göra det så blir det minus på kontot. Med hemtjänst så genererar jag pengar genom mitt lönearbete till staten och så gör även den/de anställda som kommer hem till mamma. Det blir alltså plus på kontot. Elementärt, käre Watson :-)
Skrivet av    Lynxan

Du tror det,

men det är mer komplicerat än så, Sherlock. Om någon avstår från att jobba för att ta hand om mormor eller barnen så är det mycket möljligt att det finns en ledig tjänst någonstans som en arbetslös (som annars skulle få pengar av staten utan att ha någon mormor eller barn att ta hand om) fyller. Då går det jämnt upp i kassan och arbetslöshetsstatistikerna också ser bättre ut.
Skrivet av    marionette

Nu glömde du hemtjänstpersonalen

Vad händer med dem om alla beslutar sig för att vårda sina gamla? Arbetslöshetsstatistiken, den glömde jag :-) Visst det skulle ju se jättefint ut på papperet om en stor mängd kvinnor stannar hemma och vårdar barn och gamla (för det är, har varit och kommer fortsätta vara kvinnorna till största del som stannar hemma) och så tar vi ett jättekliv bakåt i jämställdhetsarbetet. Tjola hopp.
Skrivet av    Lynxan

Jag tror att du missade...

...poängen med det jag skrev. Först och främst handlade mitt exempel om att det inte var SÄMRE att städa åt sig själv än att städa åt någon annan mot betalning. Detta att omsorg av egna barn i hemmet inte var AVLÖNAT arbete verkade du anse betyda att sådan omsorg var SÄMRE än förskola - en slutsats som jag inte alls kan förstå. Det handlar inte om vad som är bättre eller sämre - det handlar om vad samhället på demokratisk väg har bestämt sig för att betala med gemensamma medel. Att det skulle vara din \"plikt\" att ta hand om dina barn eller din mamma har inte med saken att göra för mig. Om din mamma är berättigad till hemtjänst och samhället villigt att betala för denna, ser jag inget som helst problem med att det är just du som utför arbetet och inte någon annan. I det exemplet tycker jag absolut att du kunde få betalt för att göra det någon ändå ska ha betalt för att göra. I exemplet barnomsorg är det en helt annan sak. Samhället har bestämt att föräldrar som förvärvsarbetar ska ha subventionerad barnomsorg. När du är hemma med dina egna barn förvärvsarbetar du inte. Därför kan man inte helt enkelt byta ut förskolan mot dig och subventionera dig istället. Gör man det blir det inget jämförbart exempel - då blir det ett annat bidrag med ett annat syfte.
Skrivet av    CM

Men du

Man FÅR lön för att vara hemtjänst till sin mamma i dagens Sverige. Man får bidrag för vård av anhörig, föräldrar duger lika bra som makar i det fallet.
Skrivet av    J m I o L

Jag tycker visst det är jämförbart!

Jag vårdar mamma - får bidrag. Jag vårdar mitt barn - får bidrag. Du skriver mycket om att samhället har bestämt si, samhället vill så... jag vet det! Men jag vill att det ska ändras! Om samhället bestämmer att de vill sponsra hemmaföräldrar så blir det ju så. Det handlar bara om vad man tycker är rätt och bra och vill lägga pengar på. Och jag hoppas ju på en ändring från samhällets sida i den frågan!
Skrivet av    J m I o L

Samhället skulle rasa

ifall alla anhöriga skulle få betalt för alla tjänster de gör för sina nära och kära inom äldreomsorgen. Anhörigvården är idag redan enorm och inte får de betalt för det!
Skrivet av    Ulrikah

ja om dy blir ANSTÄLLD

som vårdbiträde exempelvis men då vårdar du precis som på förskolan flera stycken dagligen. Det är rätt få i \"dagens sverige\" som får betalt för de vårdar sin mamma.
Skrivet av    Ulrikah

Att jag skriver...

...att samhället har bestämt si och så betyder inte att jag menar att det inte går att ÄNDRA på det. Vad jag menar är att OM du ska kunna förmå samhället att bestämma att även hemmaföräldrar ska sponsras, måste du använda argument som är någorlunda logiska i VÄLJARNAS ögon. Om jag säger \"kan man få barnbidrag kan man väl få motorcykelreparationsbidrag\" tror jag att de flesta frågar sig på vilket sätt dessa två är jämförbara. Vad finns det för anledning att införa det ena, bara för att man har infört det andra? Det hjälper knappast att jag envist påstår att JAG tycker att bidragen är jämförbara. Samhället har bestämt att barnbidraget ska införas av en anledning, barnbidraget har ett visst SYFTE. Uppfyller motorcykelreparationsbidraget inte samma SYFTE, kan jag själv tycka att det är aldrig så jämförbart, jag lär ändå inte vinna någon opinion med argumentet \"kan man göra det ena kan man väl göra det andra\". Däremot kan jag naturligtvis argumentera för ett motorcykelreparationsbidrag på dess EGNA meriter. Jag kan säga att strunt samma, barnbidrag eller inte, nu tycker jag att det är dags att vi börjar stödja motorcykelägarna också, inte bara barnfamiljerna. Det finns då ingenting alls som säger att jag inte kan få gehör för det förslaget. Du kan visst hoppas på en ändring från samhället angående vad man tycker är \"rätt och bra och vill lägga pengar på\". Absolut! Däremot tror jag inte att du kan hoppas på en ändring från samhället angående vad som faktiskt är äpplen och päron i debatten. Barnomsorgssubventionen ÄR till för att ge folk möjlighet att förvärvsarbeta, det kan du inte ändra på. Däremot kan du naturligtvis argumentera för att andra bidrag införs som är till för ANDRA saker, som du tycker är viktiga OCKSÅ.
Skrivet av    CM

Artiklar från Familjeliv