Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sommarkurs!!??

Skrivet av Alna
Hej.
Vår trettonårige pojke börjar högstadiet i höst. Han är duktig och lagom ambitiös i skolan, har klarat orienteringsämnen och matte med den äran, typ ett fel på proven, men...han kan INTE stava. Alltså inte alls, det är jättesvårt att öh kunna läsa vad han skriver. Ofta kommer dessutom alla orden i en följd, utan uppehåll. Och ingen som helst koll på när det ska vara dubbla konsonanter och inte, och ingen regel som följs, olika fel hela tiden.
Har någon en ide om hur vi kan hjälpa honom, vi har försökt olika träningsböcker osv i sexan och läraren trodde nog att det skulle lyckas bättre. Jag tycker så synd om honom och förutsättningarna för högstadiet och framtiden försämras ju rejält i och med detta.
Svar på tråden: Sommarkurs!!??

Så här gör jag

Jag arbetar som speciallärare och möter dagligen elever med samma svårigheter som din son. Det han behöver är att analysera språket. Prova att göra så här: Tag en text, ganska kort ca 5 rader. Låt honom läsa texten flera gånger. Låt honom sedan klippa i sär meningarna för att sedan bygga i hop texten igen. Se vad som händer om man sätter meningarna i en annan ordning. Tag sedan meningarna en i taget klipp i sär orden och bygg i hop meningarna igen. Prova att göra nya meningar genom att sätta orden i annan ordning. Klipp sedan itu orden till bokstäver och bygg i hop orden igen. Tag orden ett i taget. Prova att se om man kan göra nya ord, funder vad som händer med ljuden om man lägger till en bokstav eller tar bort en. Pussal så här med ord 3 gånger i veckan i 3 veckor, ta sedan paus och använd tiden till att lyssna på honom när han läser under en vecka och kör sedan i tre veckor till. Analysera gärna alfabetet med honom och fundera över varför bokstäverna låter som de gör, vem har bestämt att de ska göra det? Varför har vissa bokstäver flera olika ljud och vad gör man med språkljud som inte har en egen bokstav? Behöver du fler tips så delar jag gärna med mig. Se också till att han har en tydlig mottagare på det han skriver. Ska man alltid bara skriva till sig själv så vet man ju redan vad det står och då behöver man ju inte bry sig om stavning, en brevvän är bra!
Skrivet av    Sofia*

Vart finns du!?

Hej och tack för bra svar. Jag tror på metoden, men det känns som att det skulle bli bättre om någon annan än vi ledde det hela. Vad tror du? Får man sin egen 13-åring att sätta sig med det där? MVH Anna
Skrivet av    Alna

Beror på dig och relationen

Det är ju alltid svårt att göra sådant som förälder. Men sätter man upp att detta ska göras och att amn inte ger sig den första vecka så tror jag att det går att genomföra. Prova att sätta upp ett klockslag och att dagens jobb ska göras osavsett om det tar 10 minuter eller 2 timmar. Men se också till att helgerna är fria, man kan inte jobba jämt! I den åldern är det svårt att se framtiden men det jag brukar säga till mina egna barn när de knorrar är att jag har skyldighet som förälder att se till att mina barn kan det som man ska kunna. Och oavsett vad de tycker så tänker jag fullfölja min plikt som förälder, det brukar gå hem. ( Jag kör samma i skolan, att jag som lärare har skyldighet...) Läroplanen är inte alltid så lätt att läsa, men låt honom läsa där om vad det står att man ska kunna, det kan kanske hjälpa motivationen. Och så naturligtvis en bra belöning. Ta ett papper och sätt en gulstjärna för varje dag han har gjort vad han ska utan att bråka. Efter, säg, 35-40 stjärnor så får han en dag på tivoli eller något annat kul att se fram emot. Man ska aldrig underskatta en tydlig belönings effekt på motivation!
Skrivet av    Sofia*

Bra idé

Jag har tänkt mycket på belöningen...det fattas en tusenlapp på en cross-motorcykel, och det kanske kunde vara nåt efter 35 stjärnor... Tack snälla för din inspiration!
Skrivet av    Alna

Lycka till!

Och om det inte fungerar som du tänkt så kom hit och vädra frustrationen mot oss här, inte mot sonen! Jag finns hrä hela sommaren och bollar gärna tankar och ideér.
Skrivet av    Sofia*

Funderingar

Har han dyselexi eler bara koncentrations svårigheter? För har han dyselexi behöver ni träna på annat vis, då kan man be om bra smarta tips hos en special pedagog - om man tjatar för mycket så kan detta själpa i stället för att hjälpa.
Skrivet av    Vilsen05

Artiklar från Familjeliv