Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

7-åring mes språkstörning

Skrivet av Orolig mamma
Är det någon av er som har erfarenhet av en 7-8-åring kille som pga sin språkstörning blir trängd och vid enstaka tillfällen går till "attack" fysiskt mot andra barn? Hur har ni löst problemen? Har ni fått något estra stöd från skola/kommun? Vilket?
Svar på tråden: 7-åring mes språkstörning

Ingen erfarenhet

men jag tycker att det öåter som en ganska normal reaktion. Barn med språkstörningar är ofta frustrerade efter vad jag förstått och det skulle man väl vara lite till mans, eller hur? Extra stöd i skolan ska han absolut få! En assistent borde de kunna skaka loss. Begär ett möte med lärare, specialpedagog och rektor. Bjud gärna in logopeden också så för skolan en uppfattning om språkstörningens omfattning och hur den påverkar din son. Vet att det kan vara en kamp med skolan, men det behöver ju inte vara så.
Skrivet av    tårtmamman

Språkstörning är så komplext.

Det är ett väldigt stort begrepp. Vill du berätta mer om hur din pojk pratar och förstår andras kommunikation? Vad får han för hjälp i skolan och på fritids nu? Hur fungerar det hemma? Vår pojk är sex år, och skall få gå i en liten grupp på 14 barn och med tre pedagoger. Hans uttal är fortfarande väldigt svårt att tyda, även om det sakta går framåt. Vi har tur som har fått med en förskolelärare från förskolan, som känner honom och kan tolka honom nästan lika väl som vi föräldrar, upp till sexårsgruppen. Hemma blir det för tillfället ofta konflikter när vi inte förstår. Jag fyller på vårat teckenspråksförråd för fullt. Ju fler ord han kan teckna, desto bättre förstår jag honom. Det märks också att han börjar ta in en större bild av vad som händer. Han tror att grannpojken tackar ja till att leka med ALLA andra utan honom, om han blir får ett nej när han frågar om de skall spela bandy. Jag tror att min pojk kan vara känslig för om han inte får vara med de andra barnen och leka på skolgården till hösten, men förlitar mig helt på att de vuxna tar tag i det, och söker lösningar. Den tryggheten hade jag inte för ngt år sedan, kan jag säga. För att förekomma så gott det går att min pojk inte skall bli retad av jämnåriga och äldre, så kommer jag att berätta lite om hans språkstörning på några klassmöten till hösten, och för all personal på skolan. Det kan låta överambitiöst, men min pojk talar så annorlunda, och jag vill att andra skall få lite hjälp att se vem han är.
Skrivet av    Samiralva

jag har också en 7-åring

med språkstörning och aggressioner. När han var mindre 3-4 år fick vi dagligan ta \"time out\" och lyfta honom till våran sovrum för att lugna sig ner. nu kan kommunicera bättre men, hans humör svänger totalt , han är för det mesta lugn och harmonisk, men om han känner att någon/något är orättvist då exploderar han ,attacerar andra hotar med allt möjligt och här hemma har några saker även gått sönder vid två tilfällen. Han har utreds av medtanke på asberger eller liknande, men det har han inte ( vi trodde inte själva på det heller), utan det är vanligt att språkstörda reagerar och har den typen av problematik. Det går framåt med våran son, personalen på specskola och vi här hemma jobbar tilsammans kring honom. prata tillsammans med skolpersonalen ,sök hjälp och rådgör någon psykolog , som kan ge tips på olika sätt att bemöta dessa reaktioner. Lycka till!
Skrivet av    Katah

Tänker lite till...

En del barn kan behöva extra resurs, andra kan bli bra hjälpta av den vanliga personalen, bara de får tillräcklig information/utbildning och handledning. I vår kommun måste det vara personalen själva som förstår att de behöver mer hjälp för att lösa ett problem. Jag försökte få hjälp till min mellanflicka, och även storebror, men fick inget gehör. Barnpsykolog och specialpedagog precis som logoped, finns knutna till skolan, men får inte jobba på enbart min önskan. Alltså fick jag med de två stora vända mig till sjukhuset för att få hjälp. Ser din sons personal att han kommer i situationer som han inte kan hantera? Ser de att de inte räcker till för att hindra att krockar uppstår? Om skolpersonal SER, men inte vet vad de kan göra för att hjälpa, kan de få bra, gratis hjälp och handledning från specialpedagogiska instituet. Även du kan få hjälp av dem. Tips och råd, och ev hjälp med vidare utredning av språkstörningen. Deras sida på nätet; www.sit.se
Skrivet av    Samiralva

Artiklar från Familjeliv