Annons:
  Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Muskelryckningar (även på stress)

Skrivet av Hypokondrisk till tusen!
Jag började få ryckningar för ungefär 5 veckor sedan (nervryckningar, typ, alltså små ryckningar, inte så att en hel kroppsdel hoppar till, utan små "blippar" i musklerna, ibland enstaka, ibland serier)och de försvinner inte, snarare har de tilltagit! Det kan kännas som just blippande, fladdrande, ibland mer "burrande", ibland som om muskeln spritter till. Ibland är de som sagt enstaka, ibland som snabba eller långsamma serier. Jag har ångest (stressutlöst förmodligen)och är hypokondrisk ska jag väl tillägga, och oroar mig fruktansvärt mycket för ALS (tidigare har det varit andra hemska sjukdomar). Jag har nån slags spänning som jag uppfattar som en svaghet i ena benet(knätrakten) också, samt nån konstig svaghetskänsla i min ena arm (blir extremt snabbt trött i musklerna där, har visserligen fått förklaring på det av kiropraktor, men ändå). Har påtalat detta för min läkare vid tre tillfällen nu, men hon fortsätter att tro på muskelspänning samt kommer med andra "alternativ" till vad det kan vara, främst att jag känner mer än jag har. Jag tror att hon helt enkelt inte tror att det verkligen rycker så mycket som det gör. Visst känner jag efter, men detta är verkligen inget jag inbillar mig, de syns ju och känns jättetydligt! Ingen undersökning alls har gjorts gällande just detta, och eftersom jag påbörjat KBT så undviker man det in i det längsta. Jag tycker bara att det är så jobbigt att mina symptom direkt avfärdas med min ångest, utan att man ens gör någon undersökning. Funderar på att söka läkare någon annanstans för att få lite ordentliga svar och någon slags kontroll, samtidigt som jag ju känner att jag borde lita på läkaren när hon säger att hon inte känner någon oro över att jag har någon allvarlig neurologisk sjukdom. Kan tillägga att min farfar dog i ALS och att min pappa har en neurologisk skada som man inte riktigt vet vad den beror på och då känns det också ganska nära till hands.

Det rycker i allt fler muskler på mig, och det är nästan i hela kroppen. I benen, fötterna, händerna, armarna, halsen, ansiktet, magen, ryggen, bröstet, skulderbladen, axlarna, ja precis överallt man kan tänka sig. Det är inte långa perioder som det inte rycker någonstans, alltså inte bara när jag ska sova eller så som vissa av er skrivit här, utan hela tiden- även när jag vaknar på natten kan jag ibland känna att det rycker någonstans. Just när jag är i rörelse känner jag inte av det så mycket, men så fort jag står stilla, sitter eller ligger så rycker det någonstans, och som sagt, det blir bara mer.

Sedan 2 veckor tillbaka medicinerar jag med Remeron
15 mg, och jag tycker att det ökat ganska mycket under framför allt den senaste veckan. Kan medicinen ha någon inverkan? Det står inte med som biverkningar på just den medicinen, men på andra anti-depressiva. Hur länge kan det hålla i sig egentligen? Jag tycker att 5 veckor är en evighet!! Varje ryckning gör mig orolig, och som sagt, det är inte många stunder som mina muskler är stilla. Ska man söka en annan läkare för "second opinion" eller är det dumt med tanke på att jag är just hypokondrisk? Men som sagt, även en hypokondriker kan ju bli sjuk...

Är det någon som har några kloka ord till mig? Jag kan inte släppa detta. Att sluta tänka på dem känns som en omöjlighet när de känns så tydligt hela tiden!
Svar
Jag har exakt samma i perioder..
och eftersom det är så många år jag haft det så har jag helt enkelt slutat oroa mig.Just nu har jag inga nervryckningar alls ,medan jag har massor andra perioder. Jag har tänkt på hemska sjukdomar typ ALS .särskilt eftersom grannens fru dog i den sjukdomen och det var så hemskt. Efter att jag sett programmet om tv-reportern Ulla-Carin Lindqvist så oroade jag mig ändå faktiskt mindre,eftersom jag såg att hon hade helt andra symptom än just nervryckningar.Jo,jag minns att hon hade såna också,tex i tungan,men det var inte det mest framträdande symptomet. Nej,jag tror verkligen att du kan försöka släppa tanken på någon neurologisk sjukdom.Har aldrig hört att nerv eller dessa små muskelryckningar är symptom på svåra sjukdomar. Jag har haft detta av och till i över 20 år,och ibland har det hållit på hela dygnet..Men jag är drygt 45 nu men är inte sjuk! Glöm det hela-om du kan! Jag är också hypokondriker men faktum är att ju äldre jag blir desto lugnare blir jag.I 20-årsåldern hade jag massor av olika konstiga symptom på allt möjligt och jag minns att jag köpte en dyr avancerad läkarbok! Det var det dummaste jag kunnat göra-jag sålde den till en¨kompis,haha...kram och ta det lugnt!!
Skrivet av    Eva
Hallå?? Du har fått svar!
Har även jag såna ryckningar,helt ofarligt tror jag. Varför slänger folk ut frågor,och sedan inte ens orkar tacka liiite för svar??
Skrivet av    anonymous
För att folk
som jag inte läser här inne varje dag. Jag är givetvis väldigt tacksam för Evas svar!
Skrivet av    Hypokondrisk till tusen!
Tack...
för ditt svar Eva. Jag försöker att tänka att det hela är just ångestrelaterat, men det är svårt. Det är liksom ett konstant ryckande på så många ställen i kroppen plus att jag har en massa andra märkliga sensationer i ben och arm. Givetvis lägger jag ihop ett och ett och för mig blir det 100....als såklart. Ryckningarna är ju ett av symptomen på det, men kanske som du skriver, inte det mest framträdande. Kändes lite aningens mindre häromdagen, men nu är det tillbaka som vanligt igen....:( Jag hoppas innerligt att det ger med sig snart.
Skrivet av    Hypokondrisk till tusen!
Ingen fara!
Jag tänkte _ inte_ alls så-ville bara säga det!Man hänger ju inte här på Aff varenda dag ..
Skrivet av    Eva
Annons:

Faktabank

Artiklar och nyttig information

annons