Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad behöver jag för papper?

Skrivet av Anonym
Jag blir arbetslös på måndag och undrar lite vad jag kommer att behöva för papper att skicka till a-kassan? Jag antar att jag kommer att behöva arbetsgivarintyg men mer då?
Svar på tråden: Vad behöver jag för papper?

Först måste du

anmäla dig till arbetsförmedlingen samma dag du blir arbetslös. Där får du hjälp med alla blanketter och vad du ska skicka till a-kassan.
Skrivet av    Jessica

Ring till din

a-kassa och fråga, visserligen får du veta sådant när du anmäler dig till AF men du riskerar mindre glapp på pengar desto fortare du har papprena och kan skicka in dem. Har du jobbat på företaget i flera år är det inte troligt att det behövs något mer.
Skrivet av    Signe

Det

Det borde räcka med arbetsgivarintyg, precis som Signe skriver. Men har du tid kan du faktiskt gå in till Af redan denna vecka och anmäla dig. På måndag kommer det antagligen vara knöktjockt på kontoren. Då tar allt dubbelt så lång tid, minst!
Skrivet av    -Maria N-

Får man det?

Jag trodde att man måste vänta till man är faktiskt arbetslös?
Skrivet av    Anonym

Nej, man måste inte vänta

Till mig har de sagt flera gånger att om jag vet att jag ska bli arbetslös kan jag gå in och \"föranmäla\". Jag antar att anmälan ligger med bevakning i systemet då. Det är _senast_ den första arbetslösa dagen som gäller. Det här kan du ju säkert, men... Är det så att du är arbetslös din första dag på måndag, men inte anmäler då (eller i förväg) utan går dit på tisdag istället, får du ingen ersättning för måndagen. Då var du inte anmäld och räknas inte som arbetslös hos Af och A-kassan. Men om du hinner få in en anmälan idag behöver du inte köa på måndag. Då är du redan anmäld. Skynda! ;)
Skrivet av    -Maria N-

Det kanske stämmer på din arbetsförmedling...

men så kan man INTE göra på min. Där är det första arbetslösa dagen som gäller, och inget ammat. Reglerna är tydligen olika för olika arbetsförmedlingar. Och jag skulle tro att det är vanligare att man INTE får föranmäla sig, jag har tillhört många olika kontor på olika platser och har aldrig hört talas om att man får skriva sig som arbetslös i förväg. Tvärtemot har alla varit stenhårda på att det är den första arbetslösa dagen som gäller.
Skrivet av   

På de flesta arbetsförmedlingar...

måste man vänta till första arbetslösa dagen.
Skrivet av   

Ojdå, va konstigt.

Jag har själv aldrig utnyttjat möjligheten, men är helt säker på att jag har hört det. Nu måste jag fråga min Af om jag har drömt detta. Ber om ursäkt om jag ställt till det. *gömmer mig*
Skrivet av    -Maria N-

Här kan man också anmäla "i förväg", men...

...man måste \"aktivera\" sin anmälan den första arbetslösa dagen. Däremot (och detta talas det ofta tyst om) så är det super-super-superviktigt att föranmäla ifall man blivit uppsagd med extra månadslöner i kompensation (\"plusmånader\" eller \"fallskärm\" eller vad man nu väljer att kalla det) och dessa månader är fler än 3 månader, för annars sumpar du din SGI. Du har bara SGI-skydd i 3 månader och dina plusmånader räknas inte som inkomst av FK, men dock som inkomst av a-kassan etc... Så går det när systemen inte är riktigt synkade...
Skrivet av    Anna E med Viktor och Emma

Artiklar från Familjeliv