Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vad är bäst i badtider??

Skrivet av Kajsa-Lena
Ska susa iväg på semester med min sambo och våran 2-åriga dotter. Har funderat mycket på vad jag ska sätta på henne för "flytmedel" när vi ska bada. Förra året hade vi ju en badring som hon satt i men nu är hon ju lite stor för den å kan ju gå själv. Så vad är bäst? Armflytisar, baddräkt med flytplatta i eller?? Har fösökt hitta nåt slags test på sånt nånstans men ingen lycka...
Svar på tråden: Vad är bäst i badtider??

...ingenting?

Jag skulle inte använda nånting. Kan hon inte simma ska hon inte vara själv på djupt vatten väl? Är ni med håller ni ju i henne och är ni brevid går hon väl inte iså långt att hon inte bottnar? Ger inte sådana där flytmakapärer bara en falsk trygghet?
Skrivet av    Elyzabel

Vet inte...

vad som anses säkrast, men jag tycker att armpuffar funkar bra. De sitter kvar även på grunt vatten, till skillnad från en simring som ramlar ner och barnet snubblar på. Baddräkt med flytplatta i verkar lite knöligt, och dessutom kyler den nog en del om det är svensk sommarvärme. Den kanske växes ur fort med? Naturligtvis kan man aldrig lämna barnet utan uppsikt, men med puffarna behöver man ju inte vara precis bredvid!
Skrivet av    Jessika

Tillägg!

Efter att ha läst Elyzabels inlägg kan jag tillägga att om du har barn som tycker det är kul att slänga sig i vattnet, hoppa runt och leka, men kan ramla ibland kan det vara bra med puffar. På så sätt slipper de få en massa kallsupar (som min son fick innan vi började med puffar). Vi tycker att glädjen i att bada var det viktigaste. Om man vill vara helt korrekt och anser att det är viktigast att barnet lär sig klara sig själv i vattnet på ett korrekt sätt så är det säkert bättre utan hjälpmedel alls! Fast då måste man nog stå max en meter ifrån barnet hela tiden?
Skrivet av    Jessika

Armpuffar

är det flythjälpmedel som Simskolor och babysim rekommenderar och använder så jag skulle föreslå det. / Jennie
Skrivet av    Jennie

Självklart

så lämnar man inte ett så litet barn ensamt i vattnet även om det har flythälpmedel. Ett flythjälpmedel som armpuffar ger dock barnet en frihet att själv få röra sig i och uppleva vattnet utan att behöva bli hålld av en vuxen eller stå på botten. / Jennie
Skrivet av    Jennie

Rekommendation från småbarnssim

Rekommendationen från småbarnssim är faktiskt inget flythjälpmedel till småbarn som innebär att barnet får flytassistens utan att aktivt hålla i själv. Det man använder är flytkorvar (säljs på leksaksaffärer) ca 10 cm diameter och ungefär 150 cm långa. Med den måste barnet hålla i själv för att få hjälpen - släpper barnet blir det ju annorlunda. Å andra sidan har min tjej simmat i babysim och småbarnssim från 6 månader och kanske får man en annorlunda syn på det då. Det andra alternativet som jag ser det är en regelrätt flytväst för att markera vikten av vattenvett. Mina syskonbarn har haft baddräkter med insydda flytplattor och om jag skulle välja skulle jag satsa på en flytväst - den kan dessutom sitta utanpå kläder ifall en kvällspromenad slutar nere vid brygga eller liknande. Hoppas du hittar något som funkar för dig och ditt barn.
Skrivet av    Alifo

Vi har gått

på babysim och småbarnssim sedan barnen var ca 4 månader (är nu 5,5 resp 3,5 år) och de två arrangörer vi har gått hos har rekommenderat användning av armpuffar även om man naturligtvis även rekommenderar flytkorvar, stänger, flytgrodor etc. Armpuffarna kräver ju även de en del av barnet och man kan ju reglera flytkraften genom att ha i mer eller mindre med luft och större barn som är på gång att börja simma kan tex ta bort den ena armpuffen. / Jennie
Skrivet av    Jennie

Vårt sim

där vi har gått sedan barnen varit bebisar rekomenderar armpuffar till småbarn och simring till barn som ska lära sig simma \"på riktigt\" eftersom de då flyter upp med kroppen. Med armpuffarna hänger barnen ofta rakt med kroppen vilket vårt sim inte tycker är så bra när de ska lära sig simtagen.
Skrivet av    Annjo

Kanske ska tillägga

att det är inte uppblåsbara ringar och armpuffar utan ett annat material och de sitter \"fast\" så simringen åker inte av som såna där uppblåsbara gör.
Skrivet av    Annjo

Se upp med..

Barn som leker på grunt vatten ska inte ha något alls! Armpuffar tex kan göra att barnet inte når ner med händerna till bottnen och därför inte kan resa sig om de faller! Ska man ut på djupare vatten är naturligtvis en godkänd flytväst det bästa. Ska barnet träna på att simma är \"ägg\" det som ger bäst kroppsställning i vattnet. Vi har haft olika vid olika tillfällen och olika åldrar men framför allt har vi lärt barnen att ha respekt för vattnet och de regler som gäller vid vatten.
Skrivet av    Sofia*

jag tycker puffar

c
Skrivet av    moa

Göteborgs Posten hade ett test av olika

flythjälpmedel i går. Bäst var \"Swimpy\" som fick betyg 4 av 5. Samma betyg fick även armpuffar. De som var med i testet var tillverkade i bra o stadigt material. Minns inte vilket märke.
Skrivet av    Anna

Armpuffarna i testet var uppblåsbara (IMT)

g
Skrivet av    Anna

njae

tycker armpuffar är bra! De har lärt mig oh mina barn få en känsla för vattnet mer än om mamma/pappa står och håller i en. Man kan fluta på själv, känna viktlösheten osv GIVETVIS är ju vuxen bredvid hela tiden men ack så mkt roligare för barnen än att hela tiden va på jättegrunt och mamma hela tiden håller handen. Men som sagt _uppsikt_ är det som gäller.
Skrivet av    Turtle