Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Amning och graviditet

Skrivet av Madonna
Jag har frågat lite här innan och fått bra svar. BM hade inga synpunkter på att jag ammade under graviditeten = )

Nu måste jag berätta vad som hänt. Sonen sällskapstuttade en del. Det gjorde så vansinnigt ont att jag blev mer och mer restriktiv. Varje gång talade han om för mej att han skulle gapa stoooort och vara försiktig men det gjorde ont ändå.

Sen åkte jag på tjänsteresa för en månad sedan och var borta tre dagar. När jag kom hem fanns ingen mjölk. Det har inte varit någon stor deal för honom. Han har försökt ibland men slutat när det inte kommit något.

Igår meddelade grabben glädjestrålande att det kommer mjölk. Varför då? Har han lyckats få igång "sin mjölk" eller tjuvstartar han på nya bebins mjölk? Är det OK?
Det viktigaste för en nyfödd är väl att få den första råmjölken, eller hur funkar det?
Svar på tråden: Amning och graviditet

Inget expertsvar

Men det är väl troligt att din \"nya\" mjölkproduktion börjat komma igång nu. Vad gäller bebisens tillgång till råmjölken så tror jag att den produktionen sätts igång i samband med förlossningen. Helt säker är jag i alla fall på att om det skulle vara råmjölk redan nu, så inte är det den mjölken som sparas i tuttarna ända till bebisen föds, det bildas ny mjölk till dess. Hm, känns lite onödigt att jag svarar dig, jag som inget egentligen vet... Jag ska också ha bebis snart, men har inte klarat att amma under gravidititen. Dels slutade jag amma för att öka chansen att bli gravid (vi hade försökt ett halvår utan resultat, amningen var ändå ganska sporadisk, och direkt jag slutat bidde det lillbebbe), dels, när jag väl var gravid och tyckte att sonen kunde få gosesnutta om han ville, ja, då gjorde det ont och var mest obehagligt. Men har tänkt att han får börja om igen om han vill när lillebror tittat fram. Han pratar om amningen ibland, senast igår, jättekul, och så mysigt det vore att få amma honom igen!
Skrivet av    tesa

råmjölk

Hej Madonna! Du brukar väl också vara i ankomst 09?? Jag gissar att det är du i allafall. Jag ammar ju också och väntar nr.2 i sept och jag har också fått råmjölk i brösten nu. Och dessutom kan man få tillbaka mjölkproduktionen helt oförhappandes flera månader efter man har slutat amma, har jag hört sägas. Enligt min amningsläkare är det helt OK att det äldre barnet dricker råmjölk, den förnyas ändå hela tiden och det kommer att finnas fram tills ett par dagar efter förlossningen. Det styrs visst av hormonerna. Och inte ens då behöver du vara alltför rädd att babyn blir utan om din äldre grabb råkat roffa åt sej första mjölken någon gång. Babyn lär dricka så pass mycket oftare än den äldre killen, och om du är alert på babyns hungersignaler så märker du om du behöver lägga till babyn en gång extra för att den en gång fått för lite mat. Gör det förresten fortfarande så ont när du ammar? För mej har det blivit lite bättre, även om det nästan blev mjölkstockning för någon dag sedan när råmjölken satte igång. Som tur var kunde Fredrika hjälpa till lite:-)
Skrivet av    Mella, bf 20/9

Grattis till graviditeten!

När kommer den? Jo, det är ju för mysigt att amma.
Skrivet av    Madonna

Hej Mella!

Jodå, jag hänger inne på september -05. Tack för lugnade svar. Sånt som känns OK brukar vara OK vad gäller småbarn. Hur ska man annars veta hur man ska bete sig? Det gör mindre ont nu faktiskt. Det är väl därför han fått igång produktionen igen. Han har sovit dåligt några nätter och behövt sin mamma.
Skrivet av    Madonna

Tack, och grattis själv, så klart!

Lillebror ska komma till oss om fem veckor, är det tänkt, vi får väl se om han håller tidplanen (en vecka tidigare kan jag leva med!). De här sista månadernas krämpor börjar jag tröttna på nu. Och så saknar jag att kunna sova en hel natt utan att gå upp och kissa 2-3 gånger, och skulle dessutom gärna kunna ligga i mer än en sovställning under natten... *stön, stånk, gnäll* Men å andra sidan, oj, så häftigt det är att ha en bebis i magen, som rumlar runt så man nästan tappar andan ibland!!! Jag är så glad att jag valde att amma storebror länge, för det blev ju bara mysigare med tiden, i synnerhet när man inte längre \"måste\" och prestationskraven släppte. Hur långt har ni kvar?
Skrivet av    tesa

13 sepetmber

Men jag brukar plussa rejält så jag blir bara besviken om jag tror på något före 23 september. Då lär jag få överburenhetskontroll iallafall, gammal som jag är = ) Bara glädjen i konstaterande att det plötsligt fanns mjölk får modershjärtat att smälta
Skrivet av    Madonna

Råmjölksproduktion

Vad jag vet så kommer den riktiga produktionen igång iom att moderkakan släpper från livmoderväggen i samband med förlossningen, men jag kan ha fått det om bakfoten... http://www.amningshjalpen.se/radgivning/tandemamning.htm
Skrivet av    Pallas

Tack för länken!

Den ska studeras
Skrivet av    Madonna