Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ger18 tim/v under f-ledighet sänkt a-kassa???

Skrivet av Minta
Hej, jag är arbetslös efter att ha studerat heltid under våren. Det här med att vara arbetslös och kontakter med arbetsförmedling och a-kassa skulle jag gärna slippa...Idag fick jag ett brev som sa att jag har rätt till a-kassa motsvarande 18 tim. Men jag har alltid haft inkomst på heltid, antingen föräldrapenning, jobb eller studiemedel. Fattar ingenting. Får man inte ov att jobba deltid under sin föräldraledighet utan att det drar ner a-kassan? Jag menar, man ska väl ta varje chans till arbete man kan få...?

Blir förresten ledsen när jag läser hur ni blivit behandlade och sänkta i självförtroendet hos arbetsförmedlingen. Så himla skrämmande att de använder piska istället för morot, klimatat verkar ha hårdnat där verkar det som. Det säger en del om deras människosyn, eller hur? Nej, där vill jag INTE jobba!!
Svar på tråden: Ger18 tim/v under f-ledighet sänkt a-kassa???

Tyvärr är det så....

...men det beror också på barnets ålder. I varje fall i min a-kassa (kommunal) så räknas det som överhoppningsbar tid fram till barnet 2-årsdag. Efter barnets 2-årsdag så är det bara föräldraledighet på heltid som är överhoppningsbar. Jobbar man så räknas a-kassan på enbart arbete. Jag har jobbat deltid från yngsta barnet var 7 månader, men pga dessa regler så började jag stämpla från barnets 2-årsdag, trots att jag hade fp-dagar kvar.
Skrivet av    Anso W med 3

Jobbar du

minst 70 timmar i månaden så är det inte överhoppningsbart fick jag veta. Jag har bråkat en hel del med dem om detta då jag fått ett jobberbjudande på ca 88 timmar i månaden från september och nåt år framåt.
Skrivet av    Maria med 3, bf 7/7

Då går vi under

Näääe, det här klarar inte vi. Så dåligt att man ska behöva vara så strategisk. Jag har ont i magen och har sovit lika dåligt som min dotter som blir rädd av att se mig såhär orolig. Men vi har inga marginaler, måste ta ett lån.Har alla a-kassor samma regler eller kan man byta. Usch, fy f-n, det här bli inte roligt. Min man jobbar ändå hela sommaren och mer finns liksom inte att göra. Hur lätt blir det inte att få ett jobb när man är fullständigt desperat...Åååh, som om jag inte har nog med problem!Det här mår hela familjen lusdåligt av. Vi skulle åkt bort i helgen men måste spara varje öre och vi är helt slut bara så det bli att stanna hemma.
Skrivet av    Minta

Mitt yngsta barn...

...blir 2 år om någon månad men det verkar inte spela någon roll vad jag gör nu verkar det som. Jag har också lite fp kvar men om jag tar dem nu så skjuter jag väl bara problemet framför mig.Jag känner mig så lurad, jag har hamnat i en klassisk kvinnofälla! Varför skulle inte föräldraledighet vara jämställt med arbete och därmed a-kassegrundande, varför missgynna dem som arbetar deltid för att kunna vara hemma lite längre. Barn- och familjevänligt samhälle, nej knappast. Usch!
Skrivet av    Minta

Jag vet inte...

...hur mycket man får när man har Alfa-kassan, men kan man inte kolla upp det och jämföra med det du nu kommer att få från A-kassan. Jag vet inte om man kan göra som jag funderar över nu, men vad händer om du går ur facket och a-kassan nu, så att du måste få Alfa-kassa sedan efter föräldraledigheten? Bara en tanke, vet inte ens om det skulle bli mer i plånboken.
Skrivet av    Anso W med 3

Tyvärr så premieras inte arbete

Det är en känd \"kvinnofälla\" att deltidsjobba under föräldraledigheten. Det är inte många som kollar upp reglerna innan utan tror att jobba måste ju vara bra. På ex. AEAS infosida ( http://www.aea.se/foraldraledig.aspx) står det Hel föräldraledighet hoppas över När du blir arbetslös grundas din a-kassa på vad du gjort under, i första hand, de senaste tolv månaderna. Har du varit helt föräldraledig med eller utan föräldrapenning för barn yngre än två år är föräldraledigheten överhoppningsbar. Det är den också om du varit helt föräldraledig med föräldrapenning för barn äldre än två år. Det betyder att AEA grundar din a-kassa på det arbete du utförde tolv månader före föräldraledigheten. Har du arbetat 70 timmar eller mer per månad och samtidigt varit föräldraledig kommer din a-kassa dock att grundas på deltidsarbetet (se nedan). Där det sista stycker är i fetstil. Läs även debattartikeln \"Debattartikel i Expressen den 18 juli 2002, Claes Borgström\" som finns på jämos webbplats (http://www.jamombud.se/jamosprojekt/debattartiklar.asp). Scrolla ner en bit tills du hittar rubriken \"Vi vill ge några exempel på besvärligheter som människor som söker vår hjälp har mött:\" där står det om det fenomen du drabbats av. Det visar att det inte skiljer sig mellan a-kassorna utan det är 2 domar regeringsrätten som sabbat det för dig.
Skrivet av    Bea m. V & H

Näringsdepartementet skulle utreda

De skulle titta på ett lagförslag som tog bort denna knasighet men sen 2002 verkar inget ha hänt. Skall söka lite och se om det kom något svar från utredningen ananrs kan jag alltid skicka ett brev till näringsdepartementet och fråga.
Skrivet av    Bea m. V & H

Så här fick jag det

jag arbetade under min föräldrarledighet, 80 tim i månaden, och blev sänkt. Idag får jag stämpla 19 tim i veckan, MEN om jag är HELT arbetslös får jag ändå full ersättning 40 timmar, går jag däremot in och jobbar en enda timme i veckan så får jag bara stämpla upp till 19 timmar. Alltså jag måste vara HELT arbetslös, eller jobba full tid, annars får jag bara ut en halvtidslön. HELidiotiskt.
Skrivet av    Rita

Suck!

Ja, vad ska man säga. Jag bara suckar. Djupt...
Skrivet av    Minta

Alltså

Jag bli så trött. Det ska alltså inte löna sig att arbeta. Knäppt. Det är inte konstigt att massor av människor håller stenhårt i de jobb de har trots att de inte alls trivs...
Skrivet av    Minta