Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Behöver er hjälp snälla

Skrivet av Anna
Vi hade tänkt vara hemma med sonen till aug nästa år, dvs till han är 2 år och 3 mån. Min stora tjej var 2 precis när hon började och vi tyckte det funkade bra. Vi har kunnat spara dagar så rent ekonomiskt är det inga problem alls.

Problemet är då min arbetsgivare... Vi hade tänkt att jag skulle jobba sept-okt och sen vara hemma till aug men så vill de inte bevilja tjänstledighet utöver 1,5 år... Min sambo är en nyckelperson på sitt jobb och kan inte vara hemma ett helt halvår och dessutom skulle vi inte klara det rent ekonomiskt heller. Visst kan vi skjuta på hans ledighet så han tar jan-feb istället men sen då?? Tycker det är helt sjukt när man verkligen vill vara hemma "länge" med sitt barn. Med min dotter hade jag en annan chef och med henne var det inga problem men nu funkar det uppenbarligen inte. Rent arbetsmässigt är det ju bara att förlänga vikariens vikariat ett halvår, borde ju inte vara några som helst problem??

Finns det nåt jag kan göra eller är det bara att acceptera??
Svar på tråden: Behöver er hjälp snälla

Men,

så länge du har föräldradagar kvar så ska din arbetsgivare inte kunna hindra dig från att vara ledig längre än 1,5 år. Inte så länge du anmäler det minst 2 månader i förväg. Man har rätt till tjänstledighet i tills barnet är 18 månader utan att ta någon ersättning alls från försäkringskassan. Men, om man då har sett till att spara dagar så kan man då ta fp-dagar efter 1,5 års-dagen. I alla fall ska det väldigt mycket till om du ska kunna bli nekad föräldraledighet efter 1,5 års tjänstledighet. Nu vet jag ju inte om det är så att du har föräldrapenning att ta ut alla de återstående månaderna du tänkt dig, dvs varje dag -så det är kanske där problemet ligger? Kolla annars med försäkringskassan vad som gäller, de borde kunna hjälpa dig.
Skrivet av    Anne med Agnes och Hilda

Som jag tolkar lagen...

... med lite hjälp av en kollega så har du rätt till ledighet även efter barnet blivit 18 månader så länge du tar ut full fp från fk. Sä länge du säger till 2 månader i förväg och inte förbrukar mer än 3 ledighetsperioder på ett kalenderår. Dock ska man ta hänsyn till paragraf 14 som lyder som följer. 14 § Arbetstagaren skall samråda med arbetsgivaren om ledighetens förläggning och om andra frågor som rör ledigheten. Om det kan göras utan olägenhet för arbetstagaren, skall denne lägga ledighet som avses i 11 § så att verksamheten hos arbetsgivaren kan fortgå utan påtaglig störning. 11 § Arbetstagaren får ta ut hel ledighet den eller de dagar som arbetstagaren begär. Alltså kommer ni inte överens så blir det som du vill. Är problemet att du överstigit dina 3 perioder i år så kan du ju oavsett vara ledig nästa år för då är det nytt kalenderår.
Skrivet av    Ida m Jennie 040326

Artiklar från Familjeliv