Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Viljestark 18-månaders

Skrivet av Eleonor m Cesar 040107 & Bianca 050504
Efter ett par smekmånader har sonen på 1½ börjat visa allt tydligare trotstendenser. Han slåss ibland och testar oss för att se hur vi reagerar.Och han som har somnat själv sedan han var 2 månader, måste nu ha någon hos sig, ibland i timmar innan han lyckas somna. Han känns mer otrygg. Mycket har nog med åldern att göra, han håller på att upptäcka skillanden på hårt och mjukt, ditt och mitt, nära och långt ifrån etc.

Men jag kan inte låta bli att undra om han på något plan mår dåligt över att han fick en syster för 2 månader sedan. Han är inte så verbal, men visar ändå tydligt vad han vill och känner. Samtidigt som han blivit mer aggressiv (skriker i falsett så fort han inte får som han vill), så har han också blivit väldigt kramig och pussig (även mot sin syster). Det händer mycket inom honom nu, på gott och ont.

Jag älskar honom över allt annat, och kan bli så ledsen när han visar de här nya, mindre "harmoniska" sidorna, för det känns som att det är vårt fel liksom. Och så jämför man med andra i hans ålder, som går så snällt bredvid sina mammor. Låter vi Cesar gå bredvid vagnen, så sticker han åt rakt motsatt håll, han VÄGRAR att gå dit vi vill och det tror jag mest har att göra med sund upptäckarlust. Och har man en liten på månader som inte ligger själv långa stunder, så måste man ju trycka ner Cesar i syskonvagnen där han heller inte gärna sitter några längre stunder.

Han har också börjat gå omkring och snutta på sin lilla bebisnappflaska i tid och otid, en grej han tidigare enbart haft som snutte då han ska sova. Antar att det också är en otrygghetsgrej. Är så rädd att han ska bli sen i utvecklingen av att ha fått syskon så tätt, eller på andra sätt må dåligt. Svårt att veta vad som är vanligt för en 1½-åring och vad som är symptom på att ha fått en syster. Vad säger ni erfarna?
Svar
Jag tror...
Att det är en utvecklingsgrej nu i 18-månadersåldern för Bella är EXAKT likadan som Cesar och då har hon ju haft syskon sen hon föddes ;) Hon somnar iofs själv, men sover väldigt oroligt på natten, väcker mig ca en gång i timmen och verkar rädd när hon vaknar, goskaninen Stinkobert släpar hon på för jämnan. Skriker i falsett känner jag oxå igen, ser mig automatiskt om efter spruckna glas varje gång Bella fått ett utbrott... Den här unga fröken är expert på att pinna åt fel håll, hon går INTE snällt bredvid vagnen, det gjorde inte Sebbe heller i den här åldern, det är för mycket att upptäcka helt enkelt! Tror inte på att Cesar skulle bli sen i utvecklingen av att ha fått syskon tätt! Kan ju säga att det Bella blir mest glad och lugn över här hemma är just brorsan medans jag och maken får ta hennes humörer... *ler* Dom här två håller mig sysselsatt här hemma just nu för dom gaddar ihop sig och ställer till bus så fort jag vänder ryggen till! Idag har dom dragit bort varenda blad från blomman medans jag lagade mat och jag upptäckte nyss att toan var full med klossar *hmmm* Hoppas på lite lugnare 1 1/2-åringar för oss båda snart! Kram
Skrivet av    Sandra med tre
Tack, tack, tack!
Ja, du har nog rätt. Det är nog mest vanligt 1 1/2-åringsbeteende de små sysslar med... Får väl rida ut stormen och hoppas på större lugn framöver... Fast för min del är det väl då istället Biancas tur. Tjusningen med tätisar antar jag. ;o) Kram!
Skrivet av    Eleonor m Cesar 040107 & Bianca 050504
det där låter som
min son.. hopplöst mycket bus i honom. tyvärr drar han storasyster med sig. tjejen är född feb-03 och pojken mars-04. häromdagen knäckte de ägg över hala golvet o diskbänken PLUS att de smetade in varandra! jag bara \"kastade\" ut dem (tur att vi bor på landet), gick in i sovrummet o grät ut all frustration i telefon med mannen. inga krukväxter kan man ha, alla skor och leksaker kastar de ut på backen flera gånger om dagen. i trädgården plockar de vinbärsbuskarna, gräver i gurklandet m.m. tripptrapp-stolarna är ju perfekta att skjuta intill bänkar för att klättra. tyvärr, men ett fint hem får man vänta med tills de blivit äldre! lillbror (1½-åringen) är väldigt mammig o pappig. de sover skapligt, men vaknar ibland av drömmar eller andra anledningar. bara att försöka trösta. annars är de väldigt måna om varandra, kramas mycket och ser alltid till att den andra också har. nu känns allt extra jobbigt eftersom jag är gravid igen o är trött! men det är bara att bita ihop. tror att det kommer bli bättre med tiden, bara att taen dag i taget o göra det mesta o bästa av den. lycka till!
Skrivet av    Norpisen bf 2/2
Hej!
Låter som mitt liv du beskriver just nu... har en Jesper som verkar likdan som din lille Cesar.. Undrar hur ¨år vardag ska fungera nu när pappa börjar jobba nästa vecka men men... Jesper kan inte heller vara still o tex leka eller gå bredvid utan springer som en galning o är han missnöjd med någoot så kommer dessa illyjut som inte är av denna världen o massa protester.. tror nog det hör till åldern+ lite detta med att fått syskon och att de ju är olika som personer.. Känns ju ändå bra att de är så \"energiska\" och vill upptäcka men just nu är det JOBBIGT.. Kram
Skrivet av    Annica m Jesper dec-03 o Ludvig maj-05
Skönt...
att höra att det finns fler \"vildbasar\"...
Skrivet av    Eleonor m Cesar 040107 & Bianca 050504
Ja...
lite orolig är man ju hur det ska funka när sambon börjar jobba. Men det ska skönt att flytta till villa nu i alla fall, för det är ett helt företag att ta sig ut med två tätisar när man bor tre trappor upp utan hiss! Skönt att höra att vi är fler med vildbasar till ungar. Och de är ju så charmiga samtidigt! Kram,
Skrivet av    Eleonor m Cesar 040107 & Bianca 050504