Annons:
  Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Definition av låginkomsttagare / höginkomsttagare

Skrivet av ML
När definieras man som låg resp hög inkomst tagare. Har letat runt lite och hittat uppgifter på SvD, Skattebetalarna m.fl

Låginkomsttagare runt ca 125000 i årsinkomst dvs mindre än 10000:-/mån. Mindre än de flesta andra vill säga. Vissa säger dock mindre än 200000 alltså minder än 16500kr/mån. Då tangerar man medelinkomst för vård och bygg.

Höginkomsttagare mer än ca 450000 i årsinkomst dvs mer än 37500kr/mån. Mer än de flesta andra.

Medellönerna är för kvinnliga yrkesarbetare: 18 300 kr. Medellön för manliga yrkesarbetare:
22 500 kr.

Att man som sjuksköterska, undersköterska etc skulle vara låginkomsttagare är båg, många ligger snarare runt medelinkomst. Däremot inte sagt att man inte tjänar på tok för lite.
Svar
Finns ingen officiell definition
och det är svårt att gå på rena siffror... En variant som jag hört någonstans (hittar inte till källan just nu) är att låginkomsttagare är man om man tjänare mindre än 50% av medianlönen i samhället. Och höginkomsttagare är man om man tjänar dubbelt så mycket som medianlönen i samhället. Men vad medianinkomsten ligger i Sverige har jag ingen aning om...
Skrivet av    KMCB
Melinkomsten
(dock inte median) är ca 206.000:-/år om jag inte missminner mig. Jag misstänker att medianen är ungefär densamma.
Skrivet av    Flu
Tror du det?
Jag har ärligt ingen aning, men finns det inte några i toppen som drar upp medelvärdet lite \"för mycket\"... fast det kanske kompenseras att tillräcklig många i botten på statistiken.
Skrivet av    KMCB
Följande kommer ifrån ett inlägg...
som jag har skrivit här tidigare. \"observera att gränserna för låg- och höginkomsttagare kan variera beroende på vem som har gjort undersökningen. Dessa siffror, liksom de i mitt förra inlägg, kommer från SCB och gäller år 2003. 6375:- i månaden och under räknas här som låg inkomst. Här finns 4%, som räknas som låginkomsttagare. Detta gäller alltså den disponibla inkomsten per person. Motsvarande siffra för hög inkomst ligger på över 25500:- per månad i disponibel inkomst per person. Här finns 5%. I denna undersökning, borde alltså resten av inkomsterna räknas som normala. Dvs en disponibel inkomst på mellan 6375 och 25500:- i månaden. Själv tycker jag väl inte att det känns helt vettigt och det är ju bara statistik, men 6375 ligger väl under både soc-normen och kronofogdens norm. Har dock inte de siffrorna i huvudet och har ett barn i knäet, så jag reserverar mig för eventuella räkne- och tankefel ;-)\"
Skrivet av    Cicci
Nej,
det är ytterst få som tjänar väldigt mycket; Bara ca 15% av alla betalar högsta statliga skatten, men det är väldigt många som saknar inkomst helt, eller har väldigt låg sådan. Det är snarare de sistnämnda som drar ned medelinkomsten. (Exakta siffror finns på www.scb.se)
Skrivet av    Flu
Annons:

Faktabank

Artiklar och nyttig information

annons