Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

har gjort språkbedömning oss logoped

Skrivet av malin.k
vi har äntligen träffat logopeden på hab med robin 5 år som har autismspektrumstörning o försenad utveckling ..han pratar inte så bra hakar upp sig på ord mkt så nu har vi varit o träffat logoped o de kom fram till att robin ska använda sig av tecken o tal ngn med erfarenhet av detta vill gärna höra lite så fall hur ni gör ..
Svar på tråden: har gjort språkbedömning oss logoped

Tecken till tal

kallas också teckenkommunkation och innebär att man tecknar de viktigaste orden i meningen medan man pratar. Man använder teckenspråkets tecken (fast vissa tecken kan vara annorlunda) men tecknar inte småord, grammatik etc. Jag jobbar med ett barn som inte pratar alls och för henne har det verkligen blivit ett lyft att lära sig tecken. Barn lär sig fort och ni föräldrar får väl antagligen gå kurs för att lära er. Lycka till med tecknandet! Det är jättekul!
Skrivet av    Starfish

Alltså..Tillägg:

Jag menar alltså att ni vuxna runt barnet (och kanske syskon) pratar och tecknar, men för Robin kanske det blir så att han tecknar istället för att säga det han inte kan. Att ni tecknar gör dels att han lär sig tecken och dels att språket blir tydligare för honom att förstå. Tecknandet utvecklar talet oxå.
Skrivet av    Starfish

Bara en kommentar

det är inte alla barn som lär sig jättefort. Vi kämpade med tecken i 3 ÅR innan första tecknet kom - då hade första ordet redan kommit. Tecken kan vara jättebra - men det som under resans gång tog knäcken på mig var alla dessa hurtiga uttalanden om hur fort det går....
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Sorry!

Menade inte att låta \"hurtig\". Men sen då, när det första tecknet kom, gick det inte liiiite fortare sen då;)?
Skrivet av    Starfish

Nja

Jo det kom fler tecken och fler ord - han är fortfarande mer intresserad av att använda ljud för kommunikation. Troligen pga av vi numer använder få tecken (luften gick liksom ur oss). Han tecknar mer på dagis eller i \"tecknande\" miljöer. För att tecknandet skulle ha varit framgångsrikt för oss hade det antagligen varit bra om vi inte lärt oss ett enda tecken innan han blev två år....
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Artiklar från Familjeliv