Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Uteplats - sten eller trä?

Skrivet av Una
Vi ska fixa en ganska stor uteplats till vårt nybyggda hus och kan inte bestämma oss för om vi ha sten eller trä. Rent estetiskt kanske sten är mer rätt eftersom det är ett stenhus i gammal Skånestil med vit putsad fasad. Men jag tycker trä verkar mjukar och mer barnvänligt (har en 2-åring och planerar fler barn). Fast jag har även hört att trä blir väldigt halt vid regn och kräver mer skötsel. Vill gärna höra lite argument för och emot!
Svar på tråden: Uteplats - sten eller trä?

Sten?

Menar du att gjuta, betong? Det har vi gjort nu till vår altan. Visst är det ett hårt material men vi tycker ändå att det är det mest beständiga. Nu när lillkillen är liten kommer vi att lägga en mjuk \"gräsmatta\" på plattan och om några år ska vi lägga klinkers, snyggt!
Skrivet av    ~Trixie~

Jag röstar på trä.

Vi har själva stenplattor, och det är snyggt, men inte nåt skönt att gå barfota på. Absolut inget för små bara knän och i värsta fall huvuden heller :-( Underhållet är väl inte så betungande. Lite ogräs mellan plattorna samt en högtryckstvättning per säsong. Trä kan jag inte uttala mig om. Lycka till med ert nya hus!
Skrivet av    Tjorven 97

Trä!

Jag röstar för trä. Vi har stenplattor och det är inte skönt att gå på, vi kommer att bygga en ny uteplats med trä förhoppningsvis nästa sommar. Även om det är mer jobb med trä så tycker jag att det är värt det.
Skrivet av    Annjo

haha! just idag kan man väl steka ägg

på stenaltanerna! Men annars verkar ju sten snyggast till er typ av hus? (terrakottafärgat rustikt marktegel gillar jag bäst)
Skrivet av    Bunozi

trä = spetor i fötterna

Vi har sten och jag är nöjd=)
Skrivet av    LottaJ

Vi har både trä och sten

En mindre altan med morgonsol med stenplattor omgiven av syrénberså, och en större c:a 50 kvm träaltan med södersol i trä. Jag föredrar trä, det är mjukt att gå på ochtycker inte det blir speciellt halt när det regnar. Underhållet är inte så betungande, oljar varje eller vartannat åt. Så jag röstar på trä!
Skrivet av    rollergirl

trä!

då kan man gå ut utan strumpor utan att få massa smuts på fötterna, och så är det inte så kallt/varmt!
Skrivet av    Sanna med tjejerna

STEN, STEN, STEN!!!!

Absolut sten, alla gånger! Det är ju precis vad man skall ha till ett Skånehus. Vi har runda stenar till vårt men den ytan används inte till uteplats. Då skulle jag nog ta kullersten. En nackdel är att det växer ogräs mellan stenarna men det är lätt fixat med ogräsättika(miljövänligt är det också). Men så är detta ju det enda underhåll som krävs. Det är precis som Du skriver, att ett trägolv blir väldigt halt vid regn. Jag vet ej hur mkt underhåll det kräver men det är nog betydligt mer än vad ogräsrensningen bjuder. Är det dessutom inte så att det bosätter sig mkt spindlar i träspringorna/under plankorna?(spindelrädda Anna spekulerar och förfasar sig*l*) Jag skulle aldrig lägga något annat än sten vid ett sådant hus, då skulle jag hellre så gräs eller lägga singel.
Skrivet av    Anna med Alva och Elsa

Sten...

Vi har 2 uteplatser - en i trä och en i sten (shiffer). Jag älskar den med shiffret. På kvällen kan man sitta där och känna hur shiffret alstrar värme - det är ju som att sitta på en klipphäll (fast vi sitter ju på stolar *s*)
Skrivet av    Mimi64

Beror på..

..om den är i direkt anslutning till huset så trä.. om den ligger en bit ut från huset så sten.. Så har vi bestämt ossa iallafall. Vi ska ha en träaltan vid huset.. sen ska vi ha en uteplats med sten ca 10m från huset på en platå.
Skrivet av    Terese