Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

en liten enkät om att vara tätisförälder

Skrivet av cerlise

1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera!

2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen?

3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker!

4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar

5) "Hur" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller?

6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder?

7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips?

Jag försökte samla ihop lite frågor som ofta dyker upp här. Hoppas att så många kan svara för då kanske vi har lite samlad information till alla nya här inne (om dom nya vill läsa förståss) = )

Kram
Svar
Anna svarar :-)
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! :::Ja det har jag och jag hade inte klarat mig utan den. Emma var 22 månader när lillasyster föddes och jag hade aldrig kunnat gå längre promenader om jag inte hade haft den. Dessutom är hon rätt busig och vrång ibland *L* och då är det skönt att ha henne i vagnen :) 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? :::Idagsläget tycket jag 1 år väldigt tätt medans runt 2 år är det lagom tätt *L* När jag hade fått mitt första barn tyckte jag 2 år var jättetätt *S* men man kan ju ändra sig *L* 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! :::Nej det skulle jag inte orka, har tre barn även om dem två första inte är tätt så har man ändå tre barn! 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar :::Planera dagen innan vad ni skall äta, ha för kläder m.m. Gå ut mycket och hitta gärna på saker även om det är jobbigare att bege sig med fler barn. Barnen får så mycket glädje av det och tillvaron blir lättare för en själv *L* Låt dem större syskonen hjälpa till för att känna sig delaktiga då syskonen föds, det underlättar :-) 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? :::Jag delammade och blev gravid, fast det var planerat :) 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? :::Mycket postivit att dem såsmåningom kommer att ha mycket kul ihop då dem är närmare i ålder. Negativt är väl att ha två blöjbarn och en trotsig 2-åring som är så busig så, men ack så charmig :-) 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? :::Vi hade ju två barn när vi väntade våran minsting som skulle komma relativt tätt jämfört med dem två första. Många trodde inte det var planerat och del slängde ur sig kommentarer som att hur skall du orka! Jag var snabb och försvarade mig, men det skall jag ju inte behöva det är ju vårat val. Många sa också att nu vill ni väl ha en pojke då ni har två flickor *suck* Blir så trött och svarade oftast att jag vill ha en bebis *L* Några tips har jag inte på rak arm! Kul enkät och bra idé :-) Kram!
Skrivet av    Anna m. Victoria, Emma & Linnea
Angos svar:
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! ~Hade till de två första (19 månader mellan) eftersom det var ett antal km till dagis och för att vi var ute och gick mycket. Sålde syskonvagnen när lillebror föddes (minsta var då 2 år) eftersom båda barnen orkade gå långt och det bara blev bråk om vem som skulle sitta i vagnen. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? ~mindre än 2 år för mig, men det är individuellt. Tycker någon att 3 år är tätt så är det tätt för den personen. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! ~Har 3 barn på mindre än 4 år och skulle vilja ha en till. Gärna en liten kille till så det blir två av varje *ler*, men också för att lillebror kommer vara \"ensam\" då tjejerna utvecklas snabbare och intresserar sig för helt andra saker (antar jag iaf). 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar ~Rutiner är ett måste för att vardagen ska unka Planering krävs när man ska iväg på bokade tider En gnutta humor så man inte går under när flera småbarn hittar på olika bus samtidigt *ler*. 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? ~Jag blev gravid planerat med tvåan när ettan var 10 månader. Vi lyckades på första försöket. Victor blev till efter ett ma (där graviditeten var ganska planerad) och det var meningen att vi skulle väntat lite till, men nu blev det inte så. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? ~Det negativa är väl att alla trotsåldrar infinner sig samtidigt ( här hemma har vi just nu en ilsken 4½-åring, en bestämd 3-åring och en viljestark 1-åring), men det går över. Fördelarna är MÅNGA; barnen får, förhoppningsvis, stor glädje av varandra, småbarnstiden \"går över\" snabbare... 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? ~Reaktioner har vi fått och tyvärr en del av det negativare slaget, men det är bara att ignorera. Det är vårt liv och vårt val! Kramisar
Skrivet av    Ango m. Paulina -00, Simone -02 & Victor -04
Ika svarar
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Ja. Sonen var 19 månader när lillasyster föddes och jag har tyckt att det har varit kanon. Nu när han är 2½ börjar den kännas lite överflödig. Jag har också burit lillasyster mycket i sjal, men det har varit toppen att också ha en syskonvagn när man är ute hela dagar samt när man går och handlar. Fast mitt allra bästa transportmedel är vår underbara Christiania lådcykel. Där sitter ungarna på en bänk och all världens packning och shopping får plats på lådan. Inte behöver man ha någon vagn med sig heller om man bara ska vara ute, det är bara att lägga dem i lådan när det är sovdags! 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? Mindre än 2 till 2½ år 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! Nej, en omgång tätisar räcker för vår del. Blir det en tredje så blir det inte förrän vår yngsta är åtminstone tre. 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar - Planering och logistik - Vara ute så mycket som möjligt - Försöka lära känna någon i samma situation om möjligt 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Tja, det bara hände. Hade precis slutat amma. Vi var nog bara lite slarviga... 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? + Vaknätter och blöjbytestid klaras av i rask takt - Jobbigt med två små eftersom man aldrig aldrig får vara ifred, inte ens för en sekund på toaletten - Dåligt samvete för att man inte har tillräckligt med tid eller tålamod för någon av dem Ja, som ni ser är jag nog egentligen ingen varm förespråkare av tätisar. Jag hade nog egentligen helst velat att Samuel var åtminstone 2½ , helst 3-4 år, innan Tilda föddes. 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? Kan faktiskt inte minnas några negativa reaktioner!
Skrivet av    Ika m Samuel o Tilda
Åsa svarar i regnet
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Ja, det hade vi och det behövdes. Agnes var för liten (18 mån) för ståbräda och även om det ibland fungerade att ha Edith i sjalen när vi var ute så fungerade det bäst att ha båda bredvid varandra. Nu när barnen är 3 och snart 2 så använder vi en syskonsitty ibland när vi ska gå långt, annars så går Agnes eller åker bräda. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? Personligen så tycker jag att det är tätt med mindre än två år mellan barnen. Men det är ju olika hur man uppfattar det där! :) 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! Nja, jag skulle def vilja ha, men vi är ju två om det där.. Dessutom är det ju försent med en tredje tättis! ;) 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar -Att pappan och mamman båda är hemma de första månaderna. Min sambo var f-ledig på halvtid i 5 månader. -Vara ute mycket och låta barnen leka av sig. - Förberedelser, ex skala potatis på morgonen. Jag är riktigt kass på sånt där husmorsgöra så det har varit en utmaning att få allt sånt att gå ihop! 5) Hur blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? - Jag var i slutsvängen på amningen, slutade amma en vecka efter den lyckade äl. Och ja, det var planerat! 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? Positivt är att tjejerna har så fantastiskt kul med varandra och att se dem kramas och ta hand och verkligen värna om varandra är underbart. En annan positiv sak är att man kämpar sig igenom tuffa småbarnsår ganska snabbt. *ser hur det ljusnar i horisonten* Negativt är väl att det är just_tufft_! Förhållandet, egentiden och orken är några av de saker man får kämpa med! 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? Alla var positiva utom svärmor vars kommentar var \"vad jobbigt\", det kontrade jag med att säga \"mest roligt ändå va?\". Någon gång vid valt tillfälle på något sätt kanske hon får höra det igen, och får möjlighet att fundera på vad hon sa. Många positiva kommentarer av släktingar och vänner var \'bra att få det gjort snabbt, vad roligt barnen kommer ha med varandra, det fungerar ju bra med A varför inte fortsätta med ett lyckat koncept\' (typ). Sen har vi inte varit så emottagliga för negativa kommentarer eftersom vi var så glada och sa gärna att det lyckades på andra försöket innan ens nyheten hunnit sjunka in! Ok, cerlise, nu har vi nog inte så mycket mer att diskutera här inne! ;)
Skrivet av    Åsa m Agnes o Edith
Cykelvagn?
Har ni alltså en sån där cykel med stor låda frampå?? Kul! Sitter barnen bältade, har ni något tak på? Och framförallt- var fick ni tag på den?? Åsa
Skrivet av    Åsa m Agnes o Edith
Hannas svar
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Nej, inte nu längre. Innan när de var mindre hade vi en syskonsulky från Pozy. Den köpte vi när Elsa (som är yngst) var ca 8 månader. Innan dess körde vi med enkelvagn+ståbräda eller bärsele+sulky. Det var skönt att ha dem båda på samma ställe men jag hade inte velat ha en riktig syskonvagn då jag tycker att de är alldeles för tunga och klumpiga att både köra och lyfta in i bilen (har en småtrasig arm). 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? Jag tycker nog under 2 år. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! Nej, inga fler tätisar. Nu är det ju inte möjligt längre heller eftersom Elsa just fyllt 3. Visst har det varit roligt med barnen tätt men för oss har det varit slitigt med för lite sömn under för lång tid. Och det blev för lång tid för mig att vara hemma med barnen. 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar Om det går - var hemma båda två så länge som möjligt i början så att ni i lugn och ro kan ägna er åt båda barnen. Låt det äldre syskonet vara med i skötseln av det lilla barnet. Inget barn går sönder av att få vänta lite på att få hjälp... 5) Hur blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Ville ha tätare mellan egentligen men mensen kom inte tillbaka förrän Ludvig var 11 mån. Då ammade jag bara ytterst sällan eftersom Ludvig till största delen åt tillägg/välling. Men sen lyckades vi på första försöket. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? Att man får gjort den slitigaste perioden på kort tid. Att se den enorma glädjen barnen har av varandra. Nu när de är lite drygt 4,5 och 3 år så leker de verkligen tillsammans. Ludvig minns inte hur det var innan Elsa föddes - de är självklara för varandra båda två. Negativt är väl att man inte alltid känner att man hinner med allt man vill hinna. Och att det dåliga samvetet över att man inte själv hinner med att ta hand om/hjälpa båda barnen samtidigt (när de är små). Men fördelarna överväger helt klart, även om vi var väldigt slutkörda efter de första 1 1/2 åren. 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? Vi fick ju inte supertätt och jag tror inte att någon brytt sig även om vi skulle haft 12 mån emellan. Alla blev bara glada och förväntansfulla över det kommande syskonet. Tror inte att någon skulle reagerat över om vi skulle fått ett tredje tätt heller...
Skrivet av    Hanna m. L 00 & E 02
norpisens svar
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! ¤ nej! våran dotter (den äldsta) har alltid gått o gått(frivilligt) så vi har inte haft behov av det. trots att det bara skiljer tretton månader. hon är nu 2½ o kan gå flera kilometer utan problem, o håller gärna i vagnen. jätteduktig tjej! 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? ¤ två år eller mindre. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! ¤ hehe, tredje tätisen ligger i magen... när lill*n föds så kommer mina nu varande barn vara ganska precis tre o två år. vi vill ha det så, är inte främmande för en fjärde tättis.. 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar ¤ 1) Du klarar det, tro aldrig något annat! 2) Se till att få stunder för dig själv ibland (andhämtningspauser) 3) Bry dig inte om vad andra säger, det är dina barn som valde att komma tätt, ingen kan vara bättre förälder åt dem än just du! 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? ¤ alla mina tre barn (inkl det i magen) är planerade. tvåan blev till så tidigt tack vare att barnmorskan på efterkontrollen tyckte att vi skulle satsa på ett till direkt, eftersom jag inte ammade så hade min mens kommit igång. jag tvekade först, så hon skrev ut minipiller, men jag hämtade aldrig ut dem.. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? ¤ Positivt: barnen har så mycket glädje av varandra! de blir nästan som tvillingar. det var ingen avundsjuka i början, Johanna var liksom för liten. När lillebror fötts så efter några dagar hade hon glömt hur det var innan när hon var ensambarn, det hade liksom alltid varit de två. tror att det kan bli lite värre den här gången. Negativt: dubbelt av allt, två blöjbarn fortfarande, två som ska kläs på osv. båda behöver mycket hjälp. 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? ¤ Tvåan: \"oj, nu får ni mycket att göra\" \"har ni inget annat att göra där uppe i skogen?\" osv. en del positivt också: \"det är bättre att ha tätt emellan än att vänta\" Trean: har berättat för några, och ingen har visat nån större entusiasm. tvärtom säger de \"jaha\" o kniper sedan igen. fattar nog vad de tänker o tycker, men det är deras problem.
Skrivet av    Norpisen bf 2/2
Mysaans svar!
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! << När tvåan kom så var ettan 19 månader och vägrade åka vagn så vi klarade oss på enkelvagnen. När treankom var tvåan 16 månader så då hade vi tvillingvagn i 3-4 månader sedan ville han inte åka längre heller. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? << Där man själv tycker det är tätt. Egentligen tycker inte jag personligen att jag har så jätte tätt mellan ettan och tvåan eftersom både jag och min sambo har ungefär så nära till våra storesyskon. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! << Om min kropp hade orkar så hade jag gärna haft fler tättisar men 3 graviditeter på 3 år tog min kropp rejält stryk av. 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar << ha rutiner som fungerar när tvåan kommer, ta dig tid att vila och egen tid både när du väntar tvåan och när tvåan kommit. Och se till så barnens pappa verkligen tar sitt ansvar så man blir avlastad. Ladda med nya böcker och videofilmer som ettan kan roa sig med när man ammar tvåan. 5) Hur blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? << Ettan ammade jag i 3 veckor av olika skäl. Sedan kämpade vi från 3 månaders ålder för att få till ett litet syskon. Trean kom trots p-piller. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? << Positivt: Barnen har enormt roligt ihop när de inte slåss. Negativ: Just nu känns det som jag aldrig någonsin kommer känna mig utvilad igen. 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? När tvåan kom tyckte alla bara att det var kul. När trean kom undrade de om vi var tokiga. TYvärr så gjorde det mig ledsen och jag fick en känsla av att han inte var lika mycket värd som de andra barnen. Men jag stärktes av att jag och min sambo skulle älska barnet lika mycket som syskonen.
Skrivet av    Mysaan med boysen
Sandra svarar:
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! *Hade syskonvagn till Sebbe och Bella, är ju bara 14 1/2 månad mellan dom så jag skulle inte ha klarat mig utan. Nu har Sebbe inte velat åka vagn på ett par månader men vi har sparat vagnen till Bella och kommande bebis. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? *Personligen tycker jag att under 2 år är tätt. Jag tycker ju inte att det blir särskilt tätt mellan Bella och bebisen, ca 25 månader, men det beror ju på vad man har att jämföra med. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! * Kommer en bebis i januari om allt går bra, en \"halvtättis\" ;) Vi ville ha tre barn och inte allför långt mellan dom. 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar * Det jag tycker har varit viktigt är att snabbt få in rutiner, gärna att barnen sover samtidigt. Vara ute mycket så dom får springa av sig. Syskonvagnen hade jag inte heller kunnat vara utan. 5) Hur blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? *Blev planerat gravid medan jag deltidsammade Sebbe. Han var 6-7 månader när jag blev gravid igen. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? *Ser inget negativt med det. Positivt är den otroliga kontakt som barnen har, att dom är på samma \"leknivå\" så vi samlas på samma ställe ;) Sen är det skönt att få barnen tätt för jag skulle inte orka göra om det sen när jag väl får börja sova igen..... 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? * Väldigt mycket kommentarer om hur jobbigt jag skulle få det, folk tyckte även synd om Sebbe som skulle bli storebror så fort. Jag har låtit allt gå in genom ena örat och ut genom andra. Alla som ser barnen idag och märker av deras speciella band tycker det är jättekul med så täta syskon.
Skrivet av    Sandra med tre
Sofia som är lite på besök svarar :)
Brukar titta in här ibland, men skriver sällan. Ville svara på enkäten iaf, eftersom jag är så förtjust i sådana :) 1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Ja, det har vi. Storebror har alltid varit jätteduktig att gå men han är en riktig vilde, så för oss har det varit en säkerhetsgrej. Sen tycker jag också det är jättemysigt med syskonvagn :) Den är fortfarande i flitig användning när storgrabben är 2 år o 9 mån o lillasyster snart 11 mån. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? 2 år och under, själv har jag knappt 23 månader mellan mina. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! Jag skulle kunna tänka mig fler faktiskt, men maken är inte riktigt på samma våglängd :/ 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar - Glöm duktighetskraven, försök inte hinna med o klara allt - VILA när du kan - be om hjälp när det blir för jobbigt 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Det var helt planerat och vi lyckades på första försöket 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? Positivt är att barnen har så mycket glädje av varandra, det börjar vi se redan nu fast den lilla inte ens är ett år. Negativt är väl att det kan vara väldigt jobbigt ibland, speciellt om man inte får sova på nätterna, storasyskonet är trotsigt och småsyskonet gnälligt :) 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? Tja, min mammas första reaktion var: \"NEJ!\" Hon tyckte det skulle bli så väldigt jobbigt för oss. På det svarade jag bara att det var ju jättekul att ens mamma blir så glad över att man är gravid :/ Annars har jag bara fått positiva kommentarer tycker jag, att vi är duktiga som orkar (vad ska man göra då??), att barnen är så söta där i sin vagn osv...
Skrivet av    FinlandsSofia
Tessan svarar...
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! *** Ja till tätisarna har vi haft sykonvagn. Det är 21 månader mellan dem och min stora kille gick inte så långa sträckor när liellbror kom. Dessutom tyckte jag att jag hade bättre kontroll/översikt över dem då vi åkte/åker buss och tåg än om stora killen skulle gå. Vi kör fortfarande med syskonvagn men nu är det dags att byta ner till en vanlig dubbelsulky för nu orkar inte den gravida mammaryggen uppförsbackarna längre. Jag räknar med att den stora killen kommer att gå permanent fom hösten/vintern. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? *** Smaksak men för egen del så tycker jag allt under 2,5 år är tätt. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! *** Ja tydligen. Vi väntar ju våran 4:a och tredje tätis. :-) Hur jag tänker: allt går med lite \"jävlaranamma\"! ;-) 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar *** Vet inte om jag har några sådana, barn är olika och det är föräldrar och familjer också. Det som funkar för en kanske inte funkar för en annan. Man får pröva sig fram och ändra med tiden. Det jag tycker är viktigt är att inte planera för långt, dvs det är ok att ta dagen som den kommer speciellt i början. Planera är bra men man behöver ju inte fylla sina veckor med en gång. Ta det i barnens takt. :-) 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? *** Jag har blivit med båda mina tätisar medan jag ammat. Jag har visserligen fått tillbaka mensen och helammade inte längre men jag har ammat och ammar fortfarande. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? *** Positivt är helt klart att barnen hela tiden har en \"jämnårig\" att pyssla med. Negativt är väl att man har så lite \"fritid\" och att det kan vara bra så trist när båda är griniga eller sjuka. 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? *** Nä, inte några direkt. Visst några undrade om det var planerat (däribland min mor) och några av maken kompisar undrade om han visste att det finns nåt som heter kondom (unkisar *s*). Men annars har det varit lungt med kommentarer.
Skrivet av    Asereht
Jennys svar
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Ja, en syskonsulky. Hade en Emmaljunga Classic när yngsta sonen var nyfödd, men sålde den och köpte sulkyn när han var ca 8 mån. Eftersom den tar så stor plats i lägenheten och dessutom är så stor och bred. Min äldsta son var 17 mån när lillpojken föddes så för mig fanns det inte så mycket alternativ tyckte jag. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? Upp till 2 år emellan kanske 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! Ja, vi väntar en tredje tätis nu. Det kommer bli 18 mån mellan yngsta killen och bebisen 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar * Ta dig tid till det stora barnet så fort du har chansen, tex om bebisen ligger och sover. * Skaffa en syskonvagn, det underlättar i många situationer * Se till att du får egen tid både med bebisen och det stora barnet. När pappan är hemma kan ni ta varsitt barn 5) Hur blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Nej, jag ammande inte. Men det var inte så planerat heller att det skulle bli en tätis 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? Positivt: Nu när min yngsta son har fyllt ett år och min äldsta son är 2,5 år har dom väldigt stor glädje av varandra. Och de tycker om att vara med varandra, även om min äldsta son inte alltid är så snäll mot lillebror. Negativt: Min äldsta son blev väldigt svartsjuk när hans lillebror kom och jag tycker det var svårt att förklara saker för honom, när han var så pass liten. Jag tror det skulle ha varit mycket lättare om han varit något halvår äldre. 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? Ja, alla i min omgivning reagerade på det. Och tyckte att det var dumt att skaffa så tätt. Att det var synd om min äldsta kille som inte fick ha oss för sig själv så länge. Jag har inte brytt mig så mycket om vad folk har tyckt. Och nu väntar vi ju som sagt en tredje tätis. Och nu tycker folk i min omgivning att vi inte är riktigt kloka.
Skrivet av    Jenny m. pojkarna -03 & -04 + bf 16/12
Annika svarar
Hej! Jag brukar mest läsa här, men idag ska jag skriva lite också! Jag är mamma till Ingrid 27 månader och Samuel snart 7 månader. Det skiljer alltså 20 månader mellan dom. 1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Ja, en urban jungle. För oss har den absolut varit nödvändig, använder den flera timmar om dagen. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? Om man har mindre än 2 år mellan barnen. Fast egentligen tycker jag att det är upp till var och en att bedöma. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! Ja, vi funderar mycket på att försöka få ytterligare ett barn, och isåfall ganska tätt. 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar -bärsjal -rutiner för mat och läggning. Inse dina begränsningar, gå till exempel inte och fika medväninnorna tillsammans 2 småbarn, det kommer INTE att funka! -Vara ute mycket på dagarna och träffa folk, vi går även på sång på Frälsningsarmen. 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Planerat gravid, ammande men fick tillbaka mensen när Ingrid var 6 månader. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? Nästan bara positivt. Vi är så inkörda på att ta hand om småbarn, allt är barnsäkrat osv. Dessutom börjar barnen redan ha stor glädje av varandra, det är underbart att se dom tillsammans! Det tuffa har varit att jag ofta kännt mig otillräcklig eftersom det ofta är ett av barnen som är missnöjd. Men detta verkar även de som har större åldersskillnad mellan barnen uppleva... 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? De flesta sa \"Oj, redan, Ingrid som är så liten ännu. Då upplevde jag det som väldigt trist. Kram
Skrivet av    Annika m Ingrid o Samuel
och mina svar kommer här:
*ler* jag glömde ju att svara själv! Min minsta ropade på mig och sen kom jag av mig helt = ) 1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! ~ ja vi har en brio twinette 04:a (svart) och vi är super nöjda! Vi har haft och har stor glädje av den. Det är nu (när stora syster nyss har blivit 3 år gammal) som jag känner att vi kanske ska börja med en rejäl sulky t.ex. brio race eller liknande med en ståbräda till. Men syskonvagnen har varit guld värd då jag alltid är ute och far med mina barn. Den har också varit bra nu under sommaren att kunna packa filtar, kylväskor mm på! = ) 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? ~ jag tycker att det är så individuellt! Tycker man själv att det är tätt så är det tätt = ) 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! ~ nej vi har \"bara\" två tjejer och suget efter fler barn går i vågor! Vi är så nöjda med dom två barn vi har och det känns verkligen lagom på alla sätt och vis (ja förutom att bebissuget finns kvar och att jag inte känner mig \"klar\" när det gäller fler barn). Men jag vill så mycket annat! Jag vill resa, jag vill studera, jag vill göra massor emd utflykter, jag vill arbeta och ha en god ekonomi, jag vill njuta av att kunna mysa på helger och sova ut tillsammans med mina tjejer (och sambon *s*). Jag vill bara vara! Och jag har fått för mig att två barn är super när man vill resa, göra utflykter t.ex. cykla långt mm! Nä det får helt enkelt bli en liten sladdis om några år. Vem vet det kanske blir 2 barn tätt nästa gång också? = ) 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar ~ Låta det stora barnet få vara delaktig så mycket som möjligt! Hjälpa till att byta blöja på sitt syskon, stoppa om när syskonet ska sova osv. Sen tror jag det är jätte viktigt att det stora barnet får massor av extra kärlek och uppmärksamhet från sina föräldrar. Inte glömma bort att han/hon faktiskt också är liten. Sen rekomenderar jag varmt att vara ute så mycket som möjligt! Då har jag fått för mig att barnen njuter som mest när dom är ute (i vått och torrt!). 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? ~ jag helammade min stora tjej \"bara\" i ca 4 månader och då kom kom genast mensen tillbaka dvs 4 månader efter förlossningen. Den var regelbunden från start. Sen sov min stora tjej hela nätter från det att hon var 8-9 veckor gammal och det kanske också påskyndade tillbaka mensen? 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? ~ jag har _bara_ positivt att säga om att vara tätisförälder! Nu vet jag iof sig inget annat men jag har aldrig känt av något negativt över huvudtaget. Jag är bara stolt! = ) 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? ~ jo jag fick en hel del negativa reaktioner när vi berättade att vi väntade barn nr2. Många sa att \"stackars barn nr1 som inte får samma kärlek nu när lilla syskonet kommer\" och \"nu får barn nr1 inte samma uppmärksamhet\". Och när vår lilla Alice kom så blev (också samma personer som tidigare varit negativa) många glada över att det blev en till tjej då dom är så nära i ålder. Att vilken glädje dom skulla ha av varann! Jag vet inte riktigt hur jag tacklade dessa negativa påståenden. Jag var bara glad och lycklig och svarade tillbaka glatt att vi längtade så efter den lilla bebisen i magen! Och då tror jag att många blev lite ställda. Vi var ju lyckliga! Jag tror då att det är svårt för folk att sen fortsätta säga negativt om att få barn tätt. Är man bara glad och är uppriktig om det så tror jag folk förstår. Hoppas iaf! Bara man svarar tillbaka ärligt och glatt så visar man iaf att man inte är bitter, vilket dom kanske vill att man är? Dom kanske bara är avundsjuka? *s*
Skrivet av    cerlise
Mina svar
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! - nej, sålde vår syskonsofty som vi hade en del till de två första (19 månader mellan), har inte haft användning av den alls nu till tvåan och trean (27 månader mellan). Hade en Emmaljunga syskonedge till de första- oumbärligt. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? - under två år eller därmokring tror jag för egen del. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! - o ja, men maken vill inte och så var det med den saken =) 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar - strukturera! Planera måltider och andra viktiga \"händelser\" under dagen så att man vet man man har att planera omkring. Det blir jobbigt med kaos, åtminstone enligt mig men jag har kanske ett sjukligt kontrollbehov (och rutinbehov). - tänk positivt. - låt den stora vara så liten som h*n skulle varit om den lilla inte kommit. 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? - blev gravid direkt efter att ha slutat amma. Planerat, vid 10 månader. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? - positivt. 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? - nästan alla har varit positiva, man har däremot fått en del halvlustiga kommentarer om att vi fått tre flickor som var lite roliga i början men nu börjar man liksom tröttna. Har inga tips på rappa svar tyvärr.
Skrivet av    Sara med flicktriss
funderar också om du emnar cykelvagn?
jag är nämligen SÅÅÅÅÅ sugen på att köpa en cykelvagn och låta mina tjejer få sitta i den medans deras mamma cyklar. Korta som långa sträckor! Det blir ju som en vagn och man kan låta tjejerna sova där i om det behövs!? = ) Spännande! Hoppas nu det var cykelvagn du menade. Du får gärna säga fördela/nackdelar med en sån. Och om man ska tänka på något speciellt när man ska köpa en sån? Eller om någon annan vet? Kramis
Skrivet av    cerlise
Alltså
ni får ursäkta mig om jag använder mig av fel terminologi! Jag bor i Holland och vet faktiskt inte riktigt vad det heter på svenska, men så här ser den ut: www.christianiabikes.com. Enligt den sidan verkar det faktiskt heta lådcykel. Jag tror kanske att ni menaren sådan vagn man kopplar bakpå cykeln? Här i Holland finns det en uppsjö av märken (kolla t ex www.bakfiets.nl eller www.fietsfabriek.nl. Det är väldigt trendigt att skjutsa runt sina små telningar på det här viset i Amsterdam. Jag kan inte nog tala mig varm för denna cykel!!! Enda nackdelen är att det är apdyrt. Vår kostade 1600 euro, dvs ca 15.000 kronor. Sen vill man ju gärna ha lite tillbehör också... Det finns ett midjesäkerhetsbälte i cykeln, men det bästa är ju att antingen montera i trepunktsbälte själv eller helt enkelt skruva fast en cykelsits i till riktigt små barn. Mina barn älskar också att åka i den! Ett tillbehör som jag gärna vill ha är regnskyddet så att man kan fortsätta använda den i höst. Fråga på bara om ni undrade något mer!
Skrivet av    Ika m Samuel o Tilda
Se svar nedan plus
att vi köpte vår i Amsterdam, men jag vet att man utan problem kan köpa i Danmark.
Skrivet av    Ika m Samuel o Tilda
mer svar från Cayenne
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! *Nej. De är för stora för det (3½ o 4½ år), men när de var små, hade vi syskonvagn. (14½ månader emellan). 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? *Personligen tycker jag inte det är tätt om det är över 2 år. Min gräns går nog runt 19-20 månader för att jag ska tycka det är tätt. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! *När vi hade fått två tätisar behövde vår familj landa och få vardag med jobb osv. Vi ville komma ifatt oss själva eftersom det faktiskt _är_ jobbigt och intensivt med två små (även att det är underbart oxå). Min kropp var slutkörd och behövde vila. Nu har vi fått en \"sladdis\" (skiljer 3 år 3 månader). Jag hade gärna haft en tätis till henne om kroppen orkat. 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar *bara tre? Rutiner och planering Gå ut varje dag Låt storasyskonet vara med. 5) Hur blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? *JAg hade trappat ner med amningen. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? *Negativt Sliter på kroppen och förhållandet *Positivt Barnen har hela tiden en kompis och för oss var det inga problem med syskonavundsjuka 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? *Njä.... jag tar inte åt mig när jag får gliringar. Vi ville ha det så, och det var vårt beslut som vi aldrig ångrat.
Skrivet av    Cayenne
Mina svar
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Svar: Ja vi har en emmaljunga syskonclassic-03 eftersom det bara är 17 månader mellan barnen o Jesper inte kan gå alltför långa sträckor o vill jag ta mig någonstans (har inget körkort ännu) så är det nästintill ett måste.. fast nu så är det så varmt för lillebror att ligga i den trånga mjukliften o storebror bråkar mkt med lillebror i vagnen så det har ofta blivit bärsjal till lillen eller också två vagnar då vi är ute hela familjen. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? Svar: Hmm svårt upp till två år kanske?? 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker!Svar: Vi vill ju gärna ha tre barn o viossa dagar tänker jag som så att jag skulle vilja ha alla tre tätt så jag kan fokusera på utbildningen sedan och liksom ha det \"gjort\" och att de alla blir nära i ålder o kan ha kul ihop.. men vissa dagar känns det som kroppen inte kommer orka en ny grav så tätt inpå och att man vill ha en liten \"sladdis\" så vi får se.. 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar Svar: Svårt eftersom jag bara varit det i knappt två månader, men kanske att vara ute mkt (vilket vi tyvärr inte alltid lyckats med ännu då det varit för varmt) , bärsjal kan vara bra att ha så man har händerna fria, Mkt uppmärksamhet till storasyskonet 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Svar: Efter jag slutat amma o det var planerat.. lyckades på andra försöket 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? Svar: Neg- jobbigt och att man inte kan förklara så mkt för en liten på ett o ett halvt tex, jobbigt om man som jag haft svåra o tunga graviditeter.. positivt är att de förhoppningsvis kommer ha mkt gemensamt o att man kanske har mkt nyare kläder o så kvar som kan ärvas ;0) Att de kommer nära varandra! 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? Svar: Näää men det var ju ingen som blev \"lika glad\" som när man väntade ettan.. en del grattade inte ens =0( Men inga dumma kommentarer utan mest positivt.
Skrivet av    Annica m Jesper dec-03 o Ludvig maj-05
Madicken svar...
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! *Ja! Har båda barnen hemma så jag klarar mej inte utan ;-) 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? *För mej är det ett nytt syskon inom 2 år. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! *Har 2 + 2 i tätisar och 4 barn räcker för vår del. Men vi tyckte att de stora barnen har haft och har det så roligt ihop och ville att även dom 2 minsta skulle få en lliknande uppväxt :-) 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar *Alt är inte bestående. Barnen växer upp och blir självständiga fast det kanske inte känns så när dom är små. *Ha inte för höga krav. Utan gör bara det som är absolut nödvändigt för att få vardagen att gå ihop. *Var mycket ute. Det gynnar alla :-) 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? *Ammade 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? *Postivt- dubble glädje och massor av kärlek på en gång :-) *Negativt- tiden går så fort 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? *Oja - fast det handkade mera om att vi skulle ha ett fjärde barn. Helsjukt i mångas ögon. Många kommentarer gällde prevantivmedel, fritidsproblem etc. *Jag tog in dom positiva och sköljde av mej dom negativa :-)
Skrivet av    Madicken-m4
Elizabeths svar
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! - Ja .. har haft en sedan aug-02 då det endast var 10 mån mellan skruttarna ! Nu använder vi den till Theo 2 år och Yuna 10 månader då ingen av de orkar/kan gå längre sträckor. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? - Det är ju individuellt men för mej känns upp till två år tätt 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! Jag har redan 4 tättisar. 5:an på g. Jág töänker de har roligast ihop då det ej är så stor ålders skillnad mellan de. 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldra *Planera helst er tid *Jobbiga dagar avlöses av lugna dagar - stå ut, andas *Försök syskonet vara så delaktig som möjligt i minstingen för att undvika svartsjuka 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Ammat samt ätit minipiller 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? Man avklarar småbarnstiden i samma veva med båda/alla barnen. Barnen har lekkompisar i varandra. Negativt är väl det enda att batterierna urladdas ganska lätt ;) 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? Ja månmga reaktioner har vi mött. Och ännu fler då vi har alla 5 barnen tätt. Jag har bara förklarat att vi är vi, och bemött kommentarerna så som jag känner. Folk har accepterat vilket känts skönt
Skrivet av    Elizabeth & fyrklövern v.20+0
Linn svarar:
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! *** Japp och den har varit en superinvestering tycker jag! Med ettan och tvåan så hade jag inte överlevt utan den. Använde den jämt och ständigt! Neo (ettan) var väldigt seggåendes och då var det skönt att kunna sätta honom i vagnen när man hade en tid att passa. Nu med tvåan och trean så används syskonvagnen fortfarande en hel del men tvåan går mkt snabbare och i mer rätt riktning än vad hennes storebror gjorde, så vi klarar oss utan den ibland. Åker man mkt bil, så kan man nog klara sig utan syskonvagn. Men har man ingen bil eller väldigt sällan åker den, så blir det svårare. Fortfarande så kan min tvååring och 3½-åring vara dom som ligger å sover i vagnen medan min snart halvårsbebis får åka sjal hos mig. Vad jag menar är att även en 3½åring ibland kan bli trött. Både om man går mkt eller om man är ute på sena tider eller så. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? *** Upp till drygt 2 år ungefär! 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! *** Har ju tre tätisar och nu räcker det för några år. Visst skulle jag kunna tänka mig en till nu på direkten, rent känslomässigt. Men jag vill hinna med de barnen jag redan har oxå... vill orka vara mamma, en ogravid sådan. Vill springa, åka pulka, bada osv med dom nu oxå. Allt sånt har vart så himla svårt som gravid med krämpor och nyförlöst. Vill oxå vila upp min kropp litegrann nu och för att inte tala om att få lite tid för mig själv oxå innan jag gärna skaffar fler barn sen! 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar *** Glöm alla måsten, ta dan som den kommer i mesta möjliga mån och ha barnen som prio ett även om hemmet förfaller bakom er. 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? *** Andra barnet blev till på två slarvgånger (glömde kondomen ena dan och tänkte då dan därpå att då kan vi lika gärna slarvva igen, eftersom att det ju redan har slarvats) som ju natruligtvis råkade vara på just lämpliga dagar :0) Första gången utan skydd sen mensen kommit tillbaks och så händer det! Tredje barnet var vi väl naiva nog att förlita oss på säkra perioder i kombination med kondom. Juni blev till på den gången då jag innan sa till A. att nu är det gränsfall, och lite tveksamt tillkännagav att det var absolut sista dagen utan skydd denna månad. Det var inte bara gränsfall... det var självaste gränsen och bebis nr. tre var ett faktum! :0) 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? *** Har nog bara sätt fördelar hittills, förutom alla bråken barnen emellan. Men dom kommer nog även om det är tre, fyra år emellan. Eller jo, en negativ sak. Att barn nr 1 är så liten att h*n inte riktigt kan förstå det här med bebisar osv. Dom är rätt omedvetna om det här med bebis i mammas mage osv. Att vänta syskon till en treåring var så otroligt mkt roligare och mer givande än att vänta syskon till en 1½-åring! Neo var ju verkligen med och längtade och levde sig in i våra förväntningar och funderingar. Det var sååå kul! 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? *** Ja det får man väl alltid. Alltifrån supergrattis, till OJ!!!!, till ojojojojojo..., till redan?, Oj vad jobbigt det kommer bli, hur ska de gå? osv. Har inte brytt mig om så mkt komentarer. Folk får säga vad de vill, vi sköter våra egna beslut
Skrivet av    FlubberLinn m. N-0110, R-0304 & J-0501
Det var ju en sån jag trodde att det var! :)
Jag_har_faktiskt varit i Christiania *snurrar på foten*. Jättehäftig! Fast, hur är den att köra i backar egentligen, i platta Holland kanske den fungerar bättre? Tack för länkarna, nu ska jag visa sambon... :) Jag skulle också kalla den \"lådcykel\". kramen
Skrivet av    Åsa m Agnes o Edith
Det har vi också
vi, eller rättare sagt barnens farföräldrar, har en hemmabygd lådcykel som de brukar skjutsa barnen i kortare sträckor. Den är väldigt populär men jag orkar inte köra dem i den så långt för den väger multum. Men rolig och rätt praktisk är den.
Skrivet av    Sara med flicktriss
tinaill svarar:
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! >>>Har en syskonsulky, enda syskonvagnen vi haft och nu använder vi den ganska mycket. Även om stora tjejen gärna vill gå själv är det bra att ha en plats i reserv. Har inte haft någon annan syskonvagn då vi bor lite oländigt till och inte har var ute på några promenader under vintern när Vickis var nyfödd. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? >>>Ja, vad är tätt – allting är ju relativt men under två år känns tätt. Själv hade jag tänkt att \'ha\' ca. 3 år mellan mina barn så den 15 månader som det blev kändes väldigt tätt till en början ;-) 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! >>>Nej, inte fler tätisar… eller för den delen fler barn öht pga prolbem i slutet av graviditeterna och i stort sett barnförbud från min läkare. Hade annars kunnat tänka mig ett barn till men inte någon tätis. 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar >>>Eh, vet inte om jag har tre gyllene tips. * Rutiner är bra att ordna för sig * Se till att få ensamtid med det stora barnet så det inte känner sig bortglömt och undanskuffat. * Att inte glömma bort att även det äldre barnet är litet, för automatiskt så blir det ju \'stort\' när man få en bebis… 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? >>>Rent \'slarv\' – det tog sin lilla tid att bli gravid med ettan och iom det så var inte inte noga med att skydda oss efter henne… och vips så fanns där ett lilltroll i min mage. Jättejobbigt (psykiskt) för mig till en början, hade inte 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? >>>Just nu ser jag bara det positiva – det enorma utbytet mina tjejer har av varandra och att bebisåren är snabbt avklarade (mitt bebissug är obefintligt). 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? >>>Faktiskt bara positiva reaktioner! Jag var själv ganska negativ till en början men jag fick bara höra hur roligt det kommer att bli för barnen att vara så tätt.
Skrivet av    tinalill m. tjejer 02&03
Svara jag med!
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Nej, föredrar sjal. Tycker det är bökigt med vagn över huvud taget och använder följdaktligen ingen alls! 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? tja... mindre än 2 år. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! JA, jag vill, men maken säger NEJ! :) 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar Att lyssna på sig själva istället för alla andra! 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Jo, jag ammade fortfarande, men vi använde inget skydd och hoppades på syskon, även om det gick fortare än vi hade tänkt oss... 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? Jag tycker bara att det är possitivt! 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? Ja, många var väldigt tveksamma och ojjade sig... \"hur ska det gåååå\" och \"oj, vad jobbigt\", men jag är supernöjd!
Skrivet av    Venus
Svar på enkäten
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Vi har syskonvagn efresom Noella inte orkar gå jätte långt . Jag tycker att det är smidigt när man ska ut och gå med hunden, och trollungarna ska med. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? 2år eller mindre 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! Absolut jag vill ha en till tätis men min man är lite tveksam han säger att han kommer att få massor av gråa hår om vi skaffar en vilding till 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar Ha tålamod, Skaffa rutiner, Se till att ha egen tid 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Trollisarna är planerade så jag slutade amma innan jag blev gravid med nummer 2 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? +man klarar av bjöjornas tid snabbare, mina barn leker väldigt bra tillsammans eftersom det bara skiljer 2år mellan dem. -Man har kanske inte det bästa tålamondet med de små liven och de får inte så mycket enskild tid med mamma eller pappa som jag skulle vilja. 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? Jag faktiskt inte fått så många reaktioner, det är ganska många i våran stad som har barnen tätt. Kramar N och S Mamma
Skrivet av    N och S mamma
Livsvar:
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! *Japp, en Emmaljunga -01, tvåsitsig. Vi skaffade en för att Wille är en vildbasare som inte står still många sekunder och således skulle en ståbräda inte göra någon nytta alls. Det är så skönt att kunna sätta ner honom i vagnen om humöret eller orken börjar tryta... 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? *Hmm, det går inte att svara på! Men jag försöker...vi har 21 månader mellan och tycker väl att vi har halvtätt..de som har mindre än 18 mån mellan har i mina ögon riktigt tätt. Men många reagerar på våra 21 mån som jättetätt...olika det där. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! *Nej, inte som det känns nu och inte efter senaste grav. som resulterade i segdragen allvarlig foglossning. Men jag tror ärligt inte att vi orkar med en till tättis..som det känns nu. Vi har just fått Filip att börja sova hela nätterna och ser fram emot att få sooooova framöver..*ler* 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar *Släpp kraven, allt blir inte som du tänkt dig..vissa dagar kommer man sig inte ut, det är ok. Endel dagar blir det mycket korv och pulvermos och liknande mat..ingen fara på taket heller =) *SOV när barnen sover..hur trist det än känns..det behövs för att ni ska kunna funka bra ihop som par. *Glöm inte bort varandra i all småbarnsvardag..kramas ofta, uppvakta lite och ge komplimanger =) 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? *Jag blev gravid på andra försöket när Wille var drygt ett år. Vi tänkte som så; att blir det så blir det *ler* Ammade inte. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? *Positivt: man utvecklas oerhört och lär sig hur otroligt mycket ork och energi man har. Och det är underbart att se att de redan nu har glädje av varandras sällskap. Negativt: förhållandet får stå på paus ett tag, egentiden är praktiskt taget noll. 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? *ja, reaktionerna var bara positiva av släkten! Av endel vänner så fick ja glite gliringar: ja, ni vet då vad ni har att göra framöver! jaa, sa vi då, det blir skitskoj =) Försök ignorera gliringar och illvilliga kommentarer...det kan ligga mycket personligt bakom dem som visar sig..och det är inte ens problem alls..
Skrivet av    Liv m Wille o Filip
Ullis svarar:
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Vi har två dubbelvagnar, en \"Graco Tandem\" som får plats i min bil och en \"Mountain Buggy Terraine\". Den sistnämnde är världens bästa vagn, rekommenderas varmt!! 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? Svår fråga, under 22 månader kanske, det beror väl lite på hur \"snälla\" barnen är också:)) 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! Funderar och resonerar väldigt mycket på ämnet just nu. Vill väldigt gärna egentligen men jag tror det blir lite för myckett för mig, skulle nog vilja ha kanske 2,5 år innan nästa kommer... 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar 1. Nyfödda bebisar är ganska krävande små söta varelser. Det hade jag glömt bort :) Man ammar, tröstar, nattar, rapar och byter blöjjor mest hela tiden. Jag mindes bara att Stig min första sov hela tiden:) men det gjorde inte min andra :) 2. Ha låga krav på dig själv och övriga familjen. 3. Ny bebis betyder några nya rutiner och man måste anpassa sig lite. 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Hade precis slutat ammat men Jonas var planerad! 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? Efter första veckorna är avklarde så är det mycket positivt tycker jag men visst är det jobbigt också. Ett evigt passande då jag inte vågar lämna dem ensamma mer en ett par sekunder :) Storebror kan inte lämna lillebror ifred..:). 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? Inte direkt, många av mina vänner här har ganska så tätt eller halvtätt. Jag tycker själv att det är mest fördelar att ha dem tätt men det är ju mycket jobb också. Ps. Har nog inte skrivit här förut men läst desto mer Ds.
Skrivet av    Ullis med Stig -03 & Jonas -04
Vår väger inte så mycket
Den är gjord i lätt aluminium, men det är klart att det är tyngre än en vanlig cykel. Men som Åsa påpekade, det underlättar nog om man bor i en någorlund platt omgivning. Jag går ofta av cykeln och leder den uppför sega men ändå med svenska mått mätt oerhört små uppförslut.
Skrivet av    Ika m Samuel o Tilda
Du är min idol :)
Tycker att det är helt otroligt att orka med fyra barn så där tätt, och nu ännu ett femte. Heja dig (er)!!
Skrivet av    FinlandsSofia
men vad häftigt!
Dessa cykelvagnar har jag aldrig sett förut! = D Nä jag trodde du menade en cykelvagn som är som en kärra man fäster på cykeln där bak... Hur som helst, det var jätte skoj att se dessa modeller! Tänk vad det finns nu för tiden ; ) kram
Skrivet av    cerlise
Malin svarar
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Ja, vi har en brio duette, som är superbra! Lätt stor och korg under. Vi hade från början en Bertini men den gjorde vi oss av med när barnen började sova på samma tider. Annars var den jättebra!! Jag var ute och gick mycket när barnen var mindre så jag skulle inte klarat mig utan syskonvagn. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? Jag tycker själv att jag har tätt mellan barnen och det är 18 månader, men det finns andra som inte tycker det så det är ju helt individuellt! Men 20 mån och mindre... kanske.... 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! Vi ska inte ha fler barn, men skulle vi det så skulle jag ha tätisar igen, garanterat! Har familjer runt omkring mig där de har 3 år mellan barnen och det verkar vara så mycket avundsjuka mm mellan de barnen och jag får för mig att det är för \"stor\" åldersskillnad mellan barnen. Visst har det varit jobbigt, men det bra med tätisar väger upp det sämre!! 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar 1. Ha syskonvagn!!! 2. Se till att pappan är hemma den första månaden!!!(om det går) 3. Planera allt till dagen efter; ställ fram alla nödvändiga saker så att det finns tillgängligt på morgonen, kläder, frukostporslin, ytterkläder mm. (4. Håll inte på o städa i onödan, gör det på kvällen istället eller låt de ligga. Det är ingen som dör av lite skit i hörnen.) 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Vi började planera för ett tätt syskon och tänkte att det tar kanske tid så det var sika bra att sätta igång på en gång! Det var ju bara det att det tog sig på 1:a försöket. Filip var 9 månader och vi visste att vi skulle ha en till i a f innan han var 2,5 år men det gick lite fortare än vi räknat med!! Nu är det 18 månader och 3 dagar mellan dem. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? Positivt: Man får vara hemma länge med barnen i stället för att vara hemma två omgångar. Det är kul med två stycken som leker med varandra, man behöver inte ta hem så mycket kompisar som man kanske behöver annars. De roar sig med varandra. Det är så mycket mer som är positivt som jag inte kommer på just nu, men det finns massor!!! Negativt: Det är förbannat jobbigt ibland! Kan inte annat säga... 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? Vi fick reaktioner såsom: Men han som är så liten än är ni säkra på det här...Ska ni inte vänta ett tag i stället! -Vilken kommentar??!!!!Då blev jag arg!!- Oj då redan, jaha, vad kul....!! -Vad svarar man på det?! Ja visst är det!- Men de flesta tyckte ärligt att det var kul och önskade oss lycka till. Det var många som frågade om det verkligen var planerat! -Men det är såklart att det var det. Äter man inget p-piller eller har annat skydd så vet man ju att man kan bli gravid brukar jag svara på den frågan.-
Skrivet av    Malin-m-2
Mina svar:
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! * Inte nu, men vi hade en de första två månaderna. I början trodde jag att vi behövde en, men då ingen av barnen gillade o åka vagn så kändes den överflödig. Istället köpte vi en ståbräda och det funkar utmärkt. Är stora trött så åker hon vagnen o orkar vi inte bära dne misnta då så får han sitta i storasysters knä en stund. I början innan han kunde sitta så satt han i bärsele om stora ville åka vagnen. 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? * Ja det är induviduellt, men enligt mig själv så ser jag tätt mellan barnen ca 20 månader. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! * Ja det skulle jag, men inte just nu utan en ny kull om ca 4 år. Vill gärna spride ut det och jag tror att barnen har nytta av varandra då de är närmare i ålder. Däremot skulle jag inte orka en tredje tätt inpå just nu. 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar * Se till o få egen tid en stund varje dag, det är guld värt för o orka. Försök skapa rutiner så fungerar vardagen bättre. Låt äldre syskon vara med o visa att det fortfarande är de som är i centrum mest. 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? * Fick tillbaka mensen då första var 7 månader o då försökte vi aktivt få ett till barn o det tog sig när döttra 10 månader, på fjärde försöket. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? * Jag tycker det är positivt, men visst finns det negativa saker också. Men i det stora hela är det positivt jag vet ju inget annat *ler*. 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? * Ja positiva. Det enda var någon som sa på skoj, oj redan, medans andra frågade om det inte var dags för syskon snart ;-) Kan tillägga att det finns tätt på båda sidor i familjen så det var inget nytt.
Skrivet av    Sessan m a-03 & W-04
Sussi svarar
1) Har ni syskonvagn till era barn? Motivera! Japp, är inne på våran tredje :-) först en Ora, som jag inte gillade alls, sedan en Brio Twinette, ganska ok men tung och dålig fjädring, har idag en Emmaljunga -95 tror jag och jag bara älskar den vagnen, världens fjädring. Har köpte till lufthjul och den blev som ny :-) 2) Vad tycker du räknas som tätt mellan barnen? Det avgör man nog själv, jag har 1 år och 10 mån emellan mina, tycker det räknas till tätt. Då man från början har två blöjbarn, ev två som ammar etc. 3) Skulle du kunna tänka dig fler tätisar? Eller har du redan flera tätisar? Berätta gärna hur du tänker! Vill gärna ha ett tätis par till, vilket vi velar om när vi ska börja, men snart så....... 4) Nämn dina 3 gyllene tips till blivande tätisföräldrar rutiner från början, underlättar sov, äta, dagislämning etc. Öppna förskolan, den stora blir aktiverad och du får själv lite vuxenkontakt och knyter nya kontakter, låt stora barnet vara med så mycket som möjligt och hjälpa till och läs eller titta på film samtidigt som du ammar med stora barnet. 5) \"Hur\" blev du gravid med tätisbarnet? T.ex. ammade du och ändå blev gravid? Eller? Tog ut spiralen och blev gravid på andra försöket, planerat. 6) Positivt och negativt med att vara en tätisförälder? barnen kan leka och roa varandra och ta hand om varandra. det negativa är väl att man kanske inte känner att man har tid för barnen var för sig. 7) Fick du några reaktioner på att ni skulle ha barn tätt igen? Berätta gärna hur du har hanterat reaktionerna! Tips? redan sa många, men jag är inte den som bryr mig, det är mitt liv och mitt val, sedan om det inte passar så är det inte mitt problem. Farmor, farfar, mormor, morfar får helt enkelt gilla läget!!!! Barn kan man aldrig få för lite av. Så tycker jag! Kram kram och heja alla slags mammor & pappor
Skrivet av    Sussi m. Emma&Elin