Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

För och nackdelar med 2 resp 3 år mellan barnen

Skrivet av Velig
Hjälp mig att resonera! Vi står i valet och kvalet om vi ska skaffa ett syskon till vår son som nu är 14 mån. Vi har hela tiden tyckt att två år mellan barnen verkar bra. Men när vi nu verkligen är här och ska fatta detta beslut att försöka så är det plötsligt inte helt självklart.

Jag kan känna att vår son är så liten och att jag vill tillbringa mer tid med honom själv. Samtidigt vet vi att vi vill ha ett syskon. Jag kan oxå känna att jag inte är så sugen på bebis och graviditet.
Min man tycker att vi ska ha tätt mellan barnen men respekterar samtidigt om jag vill vänta.

Ena dagen tycker jag att vi ska köra på, andra så är jag helt säker på att vi ska vänta ett år till.

Snälla hjälp mig!!!!
Svar på tråden: För och nackdelar med 2 resp 3 år mellan barnen

Vi ville ha 2 men fick 3

Det kan ju hända att det blir som det blir. Vår första blev till på första försöket, andra gången tog det 1½ år innan jag blev gravid. Så trots att vi ville ha ca 2 år emellan (började när den äldste var 10 månader) så blev det drygt 3. Men vi var 31 resp. 36 när vi började försöka, så vår ålder kan ju bidragit. Så om ni inte vill ha mer än 3 år emellan tycker jag ni inte ska vänta alltför länge. Fördelarna med tätt mellan barnen kan vara att man är av med småbarnstiden tidigare, att de tidigare kan börja leka med varann och mer sällan kommer vara i olika faser, att de kommer gå på samma dagis och samma skola fler år, m.m. Fördelarna med att ha 3 år upptäckte jag är att den äldre är lite förståndigare och går att prata med. Man kan dela förväntan och glädjen över det nya barnet även med storasyskonet. Mindre risk för syskonsvartsjuka det första året (men den kan komma sen när det yngre barnet börjar prata och ta plats i t.ex. matbordskonversationen). Vi hade det jobbigt när den äldste var 5-6 och den yngste 2-3, men innan dess och efter har de mestadels haft stor glädje av varann.
Skrivet av    ullen61

Jag bestämde mig

väldigt snabbt... INTE tätt. Jag har sett baksidan av det - också. (Naturligtvis finns det många fördelar med att få barn tätt också!) Jag tror man kan se lite på de förutsättningar man har innan man \"bestämmer sig\" och sätter igång. Om man redan innan det andra barnet har problem eller ÅSIKTER om arbetsfördelningen i hemmet och om någon av föräldrarna kanske inte riktigt är lika angelägen om att finnas där och täcka upp kring det första barnet, som den andra... så kan jag lova att eventuella problem inte minskar precis... Är kärleken stark och man kan prata och lyssna på varandra så är förutsättningarna mycket bättre!!! Jag har känt som du, att jag inte var \"sugen\" på bebis och graviditet... att jag var fullständigt \"nöjd\" med den jag nu redan har. Han är nu 3,5 och först NU börjar jag kunna känna att ett syskon skulle kunna \"få plats\" i vårt liv. Låter kanske konstigt eller \"ego\"... men å andra sidan så tycker jag att hela grejen med att skaffa barn är en ego handling (inte nödvändigtvis på ett negativt sätt). Vill DU vänta, så tycker jag ni ska vänta! Man vet inte vad livet för med sig, och SKULLE det visa sig att ni får ett barn som har större behov än nr 1 så kanske du \"slår dig själv i huvudet\" med tankarna att ni skulle ha väntat ändå... När tiden är mogen så kommer du känna det! Om du \"råkar\" bli gravid på vägen så ändras förutsättningarna, men det betyder ju inte att en sådan ankomst inte skulle vara välkommen... Lyssna till DITT hjärta och DINA önskningar. Du har också en man som respekterar ditt val - njut av det ;0)
Skrivet av    Idril

mina erfarenheter......

jag har inga erfarenheter av att ha 2 år mellan barnen, men jag har erfarenhet av att ha 14½ månader och 3 år 3 månader. Båda skillnaderna var perfekta för vår familj just då det hände. Jag ångrar inte att mina tätisar är så täta. De har alltid haft varandra. Ingen syskonrivalitet och alltid någon att leka med. Mellan tvåan o trean är det 3 år 3 månader, och det är jättemysigt. Syskonen var med i graviditeten och längtan efter ett syskon på ett annat sätt, och är delaktiga på ett annat sätt i sitt yngre syskon. Jag tycker det viktiga är att man längtar efter barn när man bestämmer sig för att det är dags. Jag tycker det låter som att du vill vänta lite. Ni måste ju inte vänta ett helt år om ni inte vill. Jag vet att endel inte vill få barn vissa tider på året, men faktiskt så har det inte så stor betydelse när under året barnet föds.
Skrivet av    Cayenne

Vi har....

...två och tre år mellan våra barn. Båda funkar bra. En sak man ska tänka på är ju att det kan ta längre tid än planerat att bli med barn... med första barnet tog det sig vid första försöket för oss, med andra tog det 2 år och med trean tog det drygt ett halvår. När det är 3 år mellan kan man lita lite mer på det stora barnet att det inte stoppar in saker i barnets mun & sånt... en tvååring har inte full koll på vad som är farligt (så var det för oss iaf)
Skrivet av    Trillian m Saga99, Casper02 och Marcus04

Artiklar från Familjeliv