Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

vem har rätt?

Skrivet av nettot
Jag eller fröken...
Har sedan dottern gick i första klass ifrågasatt om det verkligen är "normalt" med att läsa/skriva som hon gör. Hon ska nu börja i trean och läser fortfarande helt upp åt väggarna. Det går bra i kanske 1 minut sedan fungerar det inte alls, spelar ingen roll om hon läst samma text flera gånger tidigare som läxan tex. Hon blandar ihop a,å,ä,o,ö,e huller om buller, byter ändelser på orden eller sätter dit egna om där inte finns några. När hon skriver är det mest e och ä som kommer fel samt att bokstäver som inte "hörs" försvinner det är en spännande gissningslek att läsa det hon skrivit. För ofta fattas även hela ord...
Hennes pappa, farmor och gammelfarmor är alla klassade som ordblinda. Pappa klarade inte ens att gå ut grundskolan pga läsningen.
Dessutom hade hon syrebrist när hon föddes och troligtvis även innan förlossningen, hon är ett litet mirakel!
Men enligt fröknarna i skolan är det inga som hellst problem med hennes läsning de säger att de lyssnat på henne och då låter det så bra så...Tror inte de suttit med henne och läst några längre stunder i alla fall inte om man ska tro på vad min dotter säger och det gör jag. Hon är själv bekymrad över sin läsning och ofta ledsen, hon läser mycket böcker och tränar men det verkar inte bli något bättre.Hon gråter och är ledsen för att det känns som alla andra kan och inte hon. Problemet när hon läser säger hon själv är att hon inte minns vad hon läst.
Vill bara he eran åsikt så jag vet om det är något som är normalt, eller om jag ska strunta i vad skolan tycker och ta tag i det själv?
Svar på tråden: vem har rätt?

lyssna

Till dig själv,så du stillar din oro..rådfråga en logoped om dina funderingar...ju tidigare du får klarhet desto bättre .(det skulle jag ha gjort)eftersom ordblindhet(Dyslexi) är ärftligt,så kan det finnas en chans att hon har något sånt...Det är ju gettebra att hon vill läsa..:) men är det \"jobbigt\" för henne så karnske hon tappar \"sugen\" och det är ju synd...Lycka till.
Skrivet av    susett

strunta i skolan

Min dotters fröken sa (i åk 3) att det inte var något fel på dottern, hon var bara lite sen i utvecklingen. \"Jag har undervisat i 30 år och aldrig haft en dyslektisk elev\" sa fröken.... Dottern blev sedan klassad som gravt dyslektisk... Ibland undrar man ju!
Skrivet av    maria65a

Typ

Fick vi höra liknande om våran son!Han är också grovt dyslektiker..
Skrivet av    susett

jag igen...

Tack för era svar, kommer med lite mer undringar här.... Våra fröknar säger sig ha jobbar med så många barn med dyslexi och de har inte alls samma problem som min dotter. Men utifrån vad jag läst mig till så kan man inte säga att det är på ett visst sätt, eller? Nåja pratade med en annan mamma i klassen som läser till lärare och hon är allt annat än nöjd med fröknarna. Tydligen är det fler saker som brister...men jag är väldigt nöjd med dem förutom det här då. Vi har en bra kontakt så det känns lite som jag kör över dem om jag \"smyger\" bakom ryggen på dem. Men det är ju för min dotters skull, vill inte att hon ska behöva komma efter i skolan eller få mindervärlds komplex om det går att hitta en bra lösning. Är det någon som vet om skolpersonalen behöver få veta om det görs en utredning?
Skrivet av    nettot

Förstår inte..

riktigt vad du menar att \"smyga\" bakom ryggen på lärarna...Är dom sunda i sitt tänkande så lär dom förstå din oro...nåja,undrar nästan om vilka som \"kör \" över vem?...Stå på dig och begär en utredning..men jag tror att man även kan göra det privat..(Det råder ju tystnadsplikt..så...)
Skrivet av    susett

Helt klart

ska du följa det du känner.När min nu vuxna dotter gick i skolan sa de att hon defenitivt inte var dyslektiker,vi fick själva leta rätt på en logoped som testade henne, gravt dyslektisk. Sen kom sonen, visste direkt att något var fel. När vi äntligen fick diagnos, ADHD, var jag till bvc och berättade det, men de trodde ändå inte på mig....
Skrivet av    Majan