Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En fråga önskar snabbt svar- av socialarbetande he

Skrivet av Mammafyra
Hej, vet ni hur det fungerar om en frivillig fosterhemsplacerad väljer att flytta till eget boende vid 18 års ålder, trots att soc inte anser att mognad för detta finns och att personen inte har någon egen inkomst. Vad händer då? Kan soc tvångsplacera personen då? eller betalar soc för att personen ska kunna ha eget boende? Eller är det föräldrarnas ansvar att betala tills det att personen har fyllt 21 år? "vår" placerade tonåring närmar sig snabbt 18 år och är ingen ansvarsfull person,och kommer säkert att välja att leva på bidrag istället för att ta något eget ansvar för sin ekonomi, alltså personen kommer ej att söka arbete eller utbilda sig vidare. Har bara grundskoleutbildning idag. Finns det någon av er som vet vad som händer med "vår" tonåring om personen väljer att gå sig egen väg när personen fyller 18 år?
Svar på tråden: En fråga önskar snabbt svar- av socialarbetande he

Svårt att hindra.

Eftersom vi pratar om en myndig person är den fri att göra som den vill. Något försörjningsansvar från föräldrar föreligger inte eftersom personen i fråga inte är under gymnasieutbildning. Kan persoen inte försörja sig själv får den försöka med försörjningsstöd från soc. Först om det går riktigt åt helsike kan tvång bli aktuellt. Lagen om vård av unga är tillämplig upp till 21års ålder i vissa fall. Dock är det mkt som ska till för att det skulle bli aktuelllt.
Skrivet av   

Hej

Om man får socbidr måste man söka jobb arbete, som ska visasupp för soc. Funkar inte det och man har svårt att få jobb, kan man (i varje fall i vår kommun) få en praktikplats genom kommunen. Det är då ett krav för att få socbidrag.
Skrivet av    Fia

alltså

måste h*n anmäla sig på arbetsförmedlingen och göra upp en plan med de.
Skrivet av    Fia

Inte säkert att..

..socialtjänsten godkänner hyreskostnaden. I Stockholm är huvudregeln att hemmaboende ungdomar får flytta hemifrån när man betala för boende själv. Dock kan man göra undantag från denna regel, om starka social skäl talar för det.
Skrivet av    cat med Vilgot

Artiklar från Familjeliv