Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tvätt tvätt och tvätt

Skrivet av Pillan mamma till 4:a busungar
Jag tror jag blir tokig.. Jag är värdelös på att organisera och jag bruknar i rentvätt nu. Att tvätta och hänga är inget problem men sen.. Jag har hela tvätt rummet fullt. Dag började jag sortera... men så tröstlöst det kommer nog att ta ett par dagar att få ording. Hade jag råd skulle jag hyra in någon till detta. Är det bara jag som druknar i min tvätt?? Är det någon som har något bra tips..
Svar på tråden: Tvätt tvätt och tvätt

Ett tips:

Beror förstås på hur stor er tvättstuga är, men jag har också 4 busungar, och jag har en tvättkorg var åt dem, plus en till mig och min man. dessa har jag stående på bänken i tvättstugan, och viker ner tvätten direkt från strecken eller tumlaren. Funkar jättebra. Tänkte att sen när dom blir lite större skall dom få hämta sin korg själva och lägga in i sina garderober också Stryktvätten sorterar jag ner i en speciell korg också som också står där, bredvid strykbrädan. (det blir mindre och mindre som \"behövs\" strykas)
Skrivet av    Mimmi

Ja,det är bara du som drunknar i din tvätt..

haha..skojar bara lite..Jag drunknar i vår tvätt,jag med. Nu ligger det nog ett ton tvätt i olika högar nere i tvättstugan.På golvet,dessutom..Hinner inte tvätta undan. Har sju hemmaboende barn,och under sommaren hinner vi inte med alls att tvätta allt.Värst är att ta rätt på den rena tvätten. Det kommer liksom sällan till \"rätt\" garderob. Usch,detta med tvätten tycker jag är det nästan jobbigaste när man har stor familj! Ibland viker barnen tvätten ,och mannen tvättar också rätt ofta. Men mest är det bara jag och det funkar INTE!!
Skrivet av    10-barnsmamma

Ingen tvätt!!! =)

Mina tre stora har varit hos sin far i 2 veckor, NU är jag ikapp med tvätten, äntligen!!! *glad* Jag har ställt in Elfa-backar i tvättstugan, ungarna får ha sina kläder där nere nu, DET fungerar, förut när de fanns uppe i huset på deras rum eller i mitt rum så var det ALLTID en massa REN tvätt överallt, på golv, bakom sängar osv.. REN tvätt.. *sur* Nu lägger de smutsiga kläder i tvättstugan, tar de rena och klär på sig där nere.. tänk att jag hittade nåt som funkat i ett halvår nu!!! =)
Skrivet av    anne.h m fyra perfekta barn på grönbete =)

Vilken söt bild du har som avatar

är det månde Anne själv?
Skrivet av    terez m Klara + 4

*vinkar o ropar på livboj*

tvättberget som växer med en lavinartad fart så fort man vänder ryggen till :(. Sedan brukar vi kunna tämja den riktigt bra emellanåt, det som jag tycker är jobbigast det är när det skall tillbaka in i skåp o lådor, där saknar hela familjen ngn gen tror jag ;). Vi har tyvärr ingen tvättstuga så det känns som om hela huset är fullt av tvätt o värst är det på vintern eller sådana trista blöta sommardagar som nu........ Inget vidare bra tips förutom att engegera barnen.....men det gör du kanske redan....
Skrivet av    terez m Klara + 4

Nej,vi druknar inte...

...av den enkla anledningen att vi inte har någon plats att lägga ren tvätt :o/ Hade vi haft en stor tvättstuga, hade tvätten säkert hamnat där i megahögar. Nu är det bara att få undan den så snabbt som möjligt
Skrivet av    Lene Mammatillfyra

Vi har

två tvättkorgar en till ljustvätt en till mörktvätt,korgarna är vita/fargad för att tom 4åringen ska veta var hon ska lägga smutstvätten. Varje kväll ska kläderna i tvättkorgen innan dom lägger sig samma med underkläderna på morgonen. På kvällen innan alla lägger sig så plockar jag ner och sorterar tvätten i vars en hör på vår säng sen får respektive både man och barn lägga in sitt själv,4åringen tar strumpor+trosor resten hjälper jag till med. Och stryker hmm det gör jag 1-2ggr om året,det mesta hänger jag på hängare som annars måste strykas så klarar det sig endån.
Skrivet av    Sofie med 3 +Ina 19dagar kvar till snitt

Oj vad duktiga alla är!

Själv blev jag just gråtfärdig imorse när Juni hade slängt ut ALL tvätt jag vek hela kvällen igår! Så det var bara att sätta sig och vika om. Jag försöker vika tvätten på kvällen framför tv:n, se´n är problemet att lägga in den när barnen sover, därför vill jag göra det på morgonen, men då kan Juni hinna före som idag... Vill också få barnen mer delaktiga, det lät bra med två tvättkorgar (mörk/ljus) att lägga smutstvätt i och varsin korg med vikt ren tvätt som de får lägga in själva. Hm, det måste jag jobba på! Annars vill jag bara skicka en kram från en tvättdrunknad från en annan! :o)
Skrivet av    Bibbi m Juni 0307 + 3 söner

Jag har ingen!

Jag har ingen tvättstugga utan en tvättmaskin i badrummet och en liten bänk i rummet utanför badrummet. Men fler tvätt korgar får det lov att bli!!! tack för tipset!
Skrivet av    Pillan mamma till 4:a busungar

japp

tack :)
Skrivet av    anne.h m fyra perfekta barn på grönbete =)

jag har

sex tvättkorgar.. ;) TVÅ skulle aldrig räcka här.. jag har en till vitt, en till svart, en röd, en lakan, en för handdukar, en kulört.. och en jättehög blandat ovanpå alltihop.. =) jag har \"sortera\", backar från IKEA, två stora bredvid varandra nederst, ovanpå dem små, totalt sex backar alltså. Här finns länk till mina tvättbackar: http://www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=2&productId=40801&langId=-11&parentCats=10104*13805
Skrivet av    anne.h m fyra perfekta barn på grönbete =)

Säger emot dig :-)

Jag tror inte ett dugg på du är värdelös att organisera men tvätt efter ett gäng vildbasar är mycket, särskilt som man har miljoner andra saker att göra varenda dag. Jag har inget bättre tips än att stå ut och lär arnen att ta rätt på sina kläder samt tvätta själv så snart du tycker dom har åldern inne... jag gillar att tvätta och klädvård ö h t, en av de saker i hemmet som är rogivande att göra. Men jag har alltid flera tunnor otvättat. Maskinen går i ett.
Skrivet av    Eirene

Tack

Jag har ingen tvättstuga i lgh men det funkar ju ändå. Jag kan ju lägga i pappkassar så varje unge sin kasse att ta hand om. Mina 6, 7 och 8-åring viker sina kläder själva numera eftersom jag är så lat. Med ditt tips slipper vi ha fulla osorterade IKEAkassar!
Skrivet av    Erika m.5 barn

varje person

har en låda i en elfaback i tvättstugan. där viker jag ned kläderna direkt från strecket. lådor även för udda strumpor, lakan , stryktvätt osv. innan dess var det alltid högar. större barnen får oftast ta sin låda och lägga in i sin gårderob. men mycket jobb är det- fast har blivit hanterbart nu.
Skrivet av    Li med Amanda + 3 till

har du alla deras

kläder i elfabackrna i tvättstugan? beskriv gärna mer hur din tvättstuga ser ut. låter bra.
Skrivet av    Li med Amanda + 3 till

Inga riktigt bra tips

Jag tvättar i tvättstugan (flerfamiljshus) i vanliga fall och då viker jag tvätten redan där i respektive högar. Sen lägger jag in dem direkt när jag kommer upp. Om jag tvättar uppe viker jag dem direkt från upphängningen i respektive högar. Tidigare slängde jag dem bara i en hög för att vika \"senare\" vilket är detsamma som aldrig och jag höll på att gå åt. I bland blir det kris och jag bara rycker ner från hängaren för att hänga upp nästa tvätt och då är det likadant som tidigare, det blir en hög liggande. Så mitt enda kanske inte så bra tips är att vika tvätten direkt. Det fungerar för mig i alla fall.
Skrivet av    fru_Bill

Fem korgar för smutsvätt

och barnen lär sig snabbt att sätta i rätt korg. Vi har röd, ljus 40, mörk 40, ljus 60 och mörk 60. Pojkarna har var sin byrå i sitt rum uppe för tröjor och underkläder, byxor har de i en garderob nere. Deras tvätt viker jag och sätter i en plastback så får de självbära upp den och dela upp vems kläder som är vems och sätta i sin byrå. Flickornas kläder lägger jag i en plastback och lägger in i deras garderob. Mina och makens kläder läggs i en hög och så bär jag in den på vår säng och så får vi lägga in våra kläder i våra garderober i sovrummet.
Skrivet av    Jessica m pojkar-96 & flickor-01

Ja

de tre storas kläder ligger där nere. Jag tröttnade på att ALLTID ha kläder överallt.. Köpte -inte ELFA, det är för dyrt, utan Antonius på IKEA är lika och MKT billigare-, varsin stapel till barnen. De har en låg och en hög sektion var (totalt nästan 180 cm högt), blir 10 trådbackar var. Två av staplarna står bredvid varandra, emellan den andra och den tredje har jag en klädstång och två trådhyllor under. Där hänger jag skjortor mm, under hyllan ligger rena lakan och handdukar än så länge, de ska få egna backar snart, jag ska köpa mer Antonius, de som är 1 m höga. Ovanpå staplarna/klädstången är det en platta (\"arbetsskiva\") där jag lagt täcken och kuddar som är över, sånt vi har när vi får gäster, även barnens sovsäckar ligger där, allt prydligt nedpackat i ännu mer IKEA-grejer. ;) (skubb klädförvaring, som en väska, typ) Jag viker och lägger ner den rena tvätten i rätt låda direkt -eller så får nån av de stora göra det, det klarar de ju nu- Inga högar med ren tvätt mer som aldrig kommer in i rätt skåp. :) Tänk att det FUNGERAR!!! =) (tvättstugan är ca 32 m­² stort, så jag har fortfarande en hel del golvyta kvar, därför jag ska flytta ner även handdukar och lakan till tvättstugan)
Skrivet av    anne.h m fyra perfekta barn på grönbete =)

Aha

Det såg ju fiffigt ut! Får grunna på det där! Nu ska vi flytta ut Junis klädförvaring från tvättstugan, så det borde bli lite plats!
Skrivet av    Bibbi m Juni 0307 + 3 söner

Ååå

vad bra det låter! 32 kvadrat tvättstuga - vilken lyx! Vi har väl 5 kvm eller så...
Skrivet av    Bibbi m Juni 0307 + 3 söner

Har ju

en hel källare.. dvs källaren är på totalt 90 m², lika stort som byggytan på huset. tvättstugan ligger där nere, har funderat många gånger på att göra en relaxavdelning där, men det finns aldrig pengar till det.. eller rättare sagt, finns bättre saker att lägga pengarna på ;)
Skrivet av    anne.h m fyra perfekta barn på grönbete =)

Hej!

Vissa perioder drunknar jag också i tvätten. Just nu är det lugnt. Har maken hemma så vi hjälps åt. Då jag själv tar hand om den har vi översvämmning av rena kläder...
Skrivet av    Jofia

det är likadant här...

och jag blir snart knäpp eller så på det typ.... vi har dessutom haft strul med både tvättmaskiner o avlopp det senaste året. Nu har vi strul igen,tur att jag köpte mig en extra tvättmaskin för en månad sen eftersom den krånglar nu igen min stora maskin(tar 7 kg tvätt). Nu håller min man på att göra iordning ett förråd på övervåningen med massa hyllplan o sen ska jag köpa trådbackar med o ha där. Det ska bli till de 2 minsta barnens kläder. Så vi får undan det ur vårt sovrum allafall.
Skrivet av    inci

låter så bra

och praktiskt. hade jag plats skulle jag genast åka till ikea och köpa backar. blev så inspirerad!. men lite mer organisering ska nog gå.
Skrivet av    Li med Amanda + 3 till

Tack alla!!

För era tips. jag ha massa tvätt kvar men nästan hälften är i alla fall invikt nu och allt är sorterat. Jag ska köpa fler korgar det får bli min lösning men jag har så litet och trångt tyvärr.
Skrivet av    Pillan mamma till 4:a busungar

Vi har 4 olika tvättkorgar

en vittvätt, en röd/rosa, en grå/ljusblå och en stor för mörk tvätt. Barnen brukar vara rätt duktiga att lägga i rätt korg. Sedan har jag de blå backarna TROFAST ifrån IKEA. En till oss var*ler* och märkta med barnens namn. Istället för den dyra ställningen till backarna har jag 2lagerhyllor (köpta på Ikea för 79:-) som är 28 djupa och 70 breda så 2 backar får plats bredvid varandra på varje hylla. Kan alltså få plats med 8 plastbackar på 1 lagerhylla om man nu har ont om utrymme i ett badrum eller tvättstuga. Det är lätt för barnen att plocka därifrån också. I samband med deras veckostädningen av rummen så brukar de plocka in kläderna också så då blir backarna tomma igen.....men tyvärr inte tvättkorgarna....
Skrivet av    Cia m.5 & ängel

Vi har lika

En back till varje barn (förutom bonsdottern) och en varsin till mig och min man. Vi har även en diverseback, där hamnar kökshanddukar, gardiner, sängkläder mm. Jag viker (mest jag som tvättar) ner dem direkt i backarna när tvätten är torr. Det blir inga högar längre av ren tvätt vilket är skönt. Men det är annat med smutsiga kläder, det kan vara stora högar ibland. Mina äldsta tömmer sina backar själva. 6-åringen gör det själv någongång ibland.
Skrivet av    Mona m Hugo + 3 till + bonus

Samma här!

Har tvättmaskin i badrummet, och EN tvättkorg. Tvättar 2-3 maskiner om dagen, och viker och lägger undan allt direkt när det är torrt. Men som sagt, hade jag haft en tvättstuga hade det nog sett annorlunda ut (dvs en smärre kaos...)
Skrivet av    Sussi m Maja + 6 till...