Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ekonomisk fråga

Skrivet av Undrande
Hej

Efter många år av problem med våran dotter då hon har ett antal polisanmälningar, hoppat av skolan och massor med utredningar på soc och bup blivit placerad på ett behandlingshem i minst ett år. Dottern fyller 16 i år och har inte gått ut grundskolan.

Placeringen är frivillig från oss föräldrar och dottern själv, då alternativet från soc var en låst anstalt. Nu till min fråga, vi är en "vanlig" familj sett i andras ögon. Båda föräldrarna jobbar båda med chefsbefattning, vi har ytterligare två barn som sköter sig. Vi har ett stort stöd från dotterns släkt. Vi har nu fått ett beslut från soc att vi föräldrar ska betala underhållsstöd till soc med 1173:-var per förälder samt att dom flyttar över barnbidraget till soc. Vi får ingen ersättning när vi ska hälsa på dottern 25 mil enkel väg eller vid permissioner. Vi behöver inte betala hennes tågbiljett när hon komme hem. Vi har lämnat in ansökan om jämkning men vi tjänar för mycket. Till saken hör att vi inte har dessa pengar över i månaden, vi talar om 2346:- bensinpengar en ggr/mån 50 mil samt kostnader när hon är hemma ( varannan eller var tredje helg) detta är säkert runt 5000:- rent i månaden förutom barnbidraget. Visst vi tjänar bra, men som det ser ut nu måste våra andra två barn gå ner i levnadsstandard, vi kommer inte att ha en krona över till något annat än huslån och andra fasta utgifter.

Är detta rätt?
Svar
Bioföräldrar..........
Hej du! Kan bara säga att det är rätt att Ni båda ska betala 1173:- var. Sitter i precis samma situation själv och jag blev väldigt förvånad när både jag och mitt x fick varsett intbetalningskort á 1173:-. Men tyvärr är det så att eftersom man \"inte\" har några kostnader alls då barnet är placerat så ska båda \"bioföräldrarna\" betala underhåll. I Ert fall är det tråkigt att Ni har så långt att åka för att besöka tjejen och kanske kan Ni söka bidrag via försäkringskassan för ökade kostnader. Lycka till i framtiden med tjejen :).
Skrivet av    amvaf
Glömde..................
Du kan gå in här och läsa: http://www.stockholm.se/files/91600-91699/file_91623.pdf. Jag tyckte själv att det verkade konstigt att underhåll skulle utgå ifrån båda föräldrarna, men det var bara att \"punga ut\" med pengarna. Underhållet grundas på dels mammans och dels pappans inkomst. Om igen, hoppas allt ordnar sig för Er.
Skrivet av    amvaf
undrar ändå
Hej Tack för ditt svar. Hur är det med erat barnbidrag har dom tagit det också? Det här låter säkert konstigt, men det \" kostar\" ju trots allt en del ändå. Vi kan ju inte flytta till ett mindre hus för ett år. Hur mycket räknar dom med att en 15 åring kostar i månaden? just nu är vi uppe i 3330:-, och det kan jag lugnt säga att inget av våra andra barn kostar i månaden.
Skrivet av    undrande
Det är nog
rätt kostnad. Tänk på att lägga till mat, förbrukningsartiklar, del i hus/lägenhet osv + de mer lätträknade personliga omkostnaderna, så kommer man nog upp i 3330 kr/månad för en tonåring.
Skrivet av    Anonym
Barnbidag?
Nej, vi får inget barnbidrag då det är något som följer med barnet. Och hade någon av oss föräldrar haft bostadsbidrag så kunde det oxo bli indraget. Hårt kan det tyckas för bostaden är ju trots allt något som man inte kan ändra på. De små änglarna kommer ju trots allt hem en dag. Och sen har man övrig familj att tänka på oxo.
Skrivet av    amvaf
Fast jag kan tycka...
Att såna beslut slår himla fel. Vi är familjehem och har barn där föräldrarna ALDRIG har en blitt tillfrågade/ålagda att lägga ut en endag krona för sina barn. Om det är \"självklart\" att ni ska betala allt det där så tycker jag att det är lika klart att ni ska få matersättning när hon kommer hem + reseresättning från soc när ni hälsar på. Ta ett riktigt snack med er handläggare.
Skrivet av    mammah
Suck
Hej igen Jag blir inte riktigt klok på det här. Nu har dom tagit bort flerbarnstilägget också. Inte för att det är så mycket, vi har tre barn. Men det verkar inte vara någon ände på eländet just nu.
Skrivet av    Undrande
Automatiskt?
I vår journal stod det att \"föräldrarna samtycker till att studiebidraget betalas till familjehemmet\", trots att vi inte hade blivit tillfrågade, utan att dom bara hade sagt att det automatiskt blir så. Så det kanske inte är så autamatiskt som soc, försöker få det till, egentligen. Ring till länsstyrelsen, dom har en enhet som ska hålla koll på kommunernas hantering av omhändertaganden, och dom kanske vet vad som gäller här. Och du kanske kan fråga om du inte kan \"hävda särskilda skäl\", att om ni måste betala så mycket måste ni flytta, och det försvårar ungdomens flytt tillbaka hem, så därför borde dom inte bara följa sina schabloner utan göra en individuell bedömning. Länsstyrelsepersonen kan ju vara lika omöjlig som soc(vår är det), men du kan ju prova, för du har inget att förlora.
Skrivet av    Elina