Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Var skall man söka hjälp? (långt)

Skrivet av Tereza
Hej.
Har skrivit här någon gång tidigare men det var ett tag sedan. Har en son på drygt tre år som inte talar. Han kan säga "mamma" så att det är begripligt men i övrigt är det bara ljud (vokaler). Vi har varit till logoped, foniatriker och habilitering. Logopeden tyckte inte att han kunde göra något förrän sonen talade mer, foniatrikern konstaterade att det inte var något fel på munnens funktioner och habiliteringen kunde inte göra något för att sonen enligt dem har en språkstörning - och det är inte deras bord. Foniatrikern tyckte dock i samråd med logopeder på hans sjukhus att sonen snarast skulle börja på en språkförskola (dock utan att veta vad som orsakat språkförseningen). Tyvärr finns ingen sådan i vårt eget län. Han är hörseltestad och har utmärkt hörsel.

Vad finns det kvar? Någonstans måste det ju finnas någon människa som kan det här och som kan hjälpa oss en bit på väg. Vi vet inte längre vad vi skall göra.
Vi stödtecknar så gott det går, men det går trögt. Vi vill ju hjälpa honom men det känns som vi alltid hamnar mellan två stolar. Han hör inte till något ställe utan är alltid någon annans problem att lösa. Vi skulle gärna lösa det här själva om vi kunde, men vi känner att vi kan alldeles för lite. Enligt Bvc är han ett "specialfall" så han blir inte kallad dit heller.

Oj, det blev både långt och en aning desperat...
Hoppas någon har orkat läsa och kanske har något tips på vart man kan vända sig. Var har ni fått hjälp om ni fått någon? Är jag för tidigt ute, han är ju bara tre år?
Svar på tråden: Var skall man söka hjälp? (långt)

hej!

Vad jag känner igen mig i er beskrivning! Vi fick på eget bevåg kontakt med en förening som heter talknuten. Tror att deras hemsida är: www.sprakstorning.org?? Eller nåt liknande. Där står det mesta man kan behöva veta om språkstörning. Hoppas det blir en hjälp på vägen och att er son får det stöd han behöver!
Skrivet av    kätchen

inte tidigt ute!

Vad finns det kvar? tja, inte vet jag. Vi fastnade på habiliteringen eftersom sonen också har en utvecklingsstörning. Där har vi inte fått mer än mycket sporadisk hjälp och eftersom han read tillhörde hab fick han inte komma till logopedmottagningen och så var det med det. Vi lyckades däremot komma i kontakt med en amerikansk professor som har hjälpt oss väldigt mycket. Jag har översatt en hel del av hans material och gjort en svensk sida om modellen för att, så att säga \"betala tillbaka\" för allt vi fått: www.appelklyftig.com/samspel/ Det handlar mycket om hur man hemma, genom leken, kan stimulera barnets utveckling.
Skrivet av    Linda med M och tvillingarna

Samma problem

Jag har en 6 årig son som har en talstörning. Vi träffade logoped första gången när han var 3, återbesök när han var 4, anledningen var att se om han var sen med talet men det var han ju inte... Utan har problem fortfarande. Det är visst BVC \"problem\" det är barnläkaren där som bör skriva remisser i falll dom anser att det inte ligger på deras bord! Dom har ingen rätt att ignorera ett barn som behöver hjälp. För våran del så var både BVC och talpedagog inblandade i min sons div utredningar om varför talet inte utvecklades som det skulle, även fast det gav noll... Jag fick tjata mig till en neurolog där fick vi svaret! Epilepsi. Jag tycker du ska vända dig till BVC och tjata, tjata och tjata tills ni får det ni vill ha! Ju tidigare du börjar desto bättre:)
Skrivet av    Sookie

Det är

många barn som inte talar så bra eller har kraftigt försenad språkutveckling inom autismspektrat. Min son är normalbegåvad men talade väldigt sent. Nu är han diagnostiserad med autism, trots att han talar två språk flytande. Det behöver inte alls vara någon allvarlig grad inom autismspektrat men det är en vanlig besökskategori av barn hos logopeder. Det var logopeden som fick vår son att börja prata. Hon var toppen. Ett år hos henne och sonen pratar mycket och bra nu, både pappans och mitt språk. Han har precis fyllt fyra. Störst utvecklingsmöjligheter att hjälpa har man alltid om man är ute i god tid. Tre år är en bra ålder att reagera. BVC reagerade inte och upptäckte ingenting. Det var vi föräldrar som kämpade oss fram till lösningen vi kommit fram till idag. Kämpa på och lycka till!
Skrivet av    Nyfiken i en strut

hej

tack för svar. Vi kämpar på och ger oss inte. Kollar hemsidan du tipsade om.
Skrivet av    Tereza

Hej

Tack för svar. Märkligt det där med \"vattentäta skott\" mellan hab och logoped t.ex. Tycker att man skulle kunna samarbeta lite för barnens skull. Tittade på hemsidan och kände igen en del i det vi har gjort hemma, utan att känna till professorn. Ska bli intressant att läsa och lära mer. Tack!
Skrivet av    Tereza

Hej

tack för svar. Ja vi ska nog ta tag i BVC igen. En neurolog låter ju som en rimlig fortsättning. Det är klart värt ett försök i alla fall. Inget annat har ju gett något. (annat än att sonen konstaterats inte vara deras problem- för problem har de sagt att han har) Ska ringa till BVC och tjata imorgon. Vi ger oss inte! Tack för \"tjatuppmuntran\"!
Skrivet av    Tereza

Hej, försöker igen

jag svarade dig tidigare, men det hände något med uppkopplingen så det försvann visst. tack för ditt svar. Vi har aldrig tänkt på något åt autismhållet, kanske mer åt adhd-hållet, men vi är ju inga experter. Hur vet man att barnet har någon form av autism, förutom talet? Vi kämpar vidare hur som helst. Tack för uppmuntran.
Skrivet av    Tereza

Ledtrådar

att fundera över när det gäller en eventuell autismspektrumstörning är: * Försenad språkutveckling (gäller ej barn med asperger) * brister i socialt samspel * kommunikationssvårigheter * ofta begrånsning i förmågan till fantasi och lek. (Leker inte på samma sätt samma sätt som andra barn eller leker inte alls.) Många barn är ofta frustrerade, aggressiva när det inte går deras väg eller när det blir \"fel\". Många tror att barn med autism är väldigt passiva och inåtvända. Men många är tvärtom högaktiva, högljudda och söker kontakt med sin omgivning. ( Dock: social klumpighet / oförmåga.) Observera att barn med autism kan vara normal- och högbegåvade! De är inte lika tydligt handikappade i omvärldens ögon. Autism och AdHd är ju besläktade inom neuropsykologin. Kramis.
Skrivet av    Nyfiken i en strut

Artiklar från Familjeliv