Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

hur många orkar man mä på raken?

Skrivet av Hwila & Zion:s mamma
undrar lite... för jag e lite "sent ute" i barnafödandet... i alle fall när man som jag vill ha 6 barn =)

Jag är 30 och har just fött mitt första barn (31 maj)
Är god vän med min förlossning, så jag välkomnar en graviditet när som.

Hur många tätisar orkar man mä?
Finns d några extrem exempel härinne?

Hur mår kroppen av att föda barnen tät?
Skulle jag bli gravid nu, skulle d bli, inte ens ett år mellan barnen. Är man redo?
Svar
Jag hade en arbetskompis
som fick 5 barn på 5 år. Jag frågade henne om hur man orkar med så tätt, och hon svarade att hon aldrig repade sig från alla täta graviditeter. Då var hon i 60-årsåldern och hon dog sedan när hon blev pensionär. Hennes kropp bara la av. Min mormorsmor hade 16 barnsängar, och hon blev inte speciellt gammal och var ofta sjuk. Bla hade hon struma. Det sägs att 3 år mellan graviditeter är minimum för att låta kroppen återhämta sig medicinskt. Men å andra sidan brukar man ju inte bli gravid om kroppen är nedsatt. Fast nog sliter det hårt om du ska ha 6 st tätisar... ;)
Skrivet av    Lena_O
ojdå..
vikken dom =) tänkte att jag ska va klar när jag blir 40, så liiite tid kan jag ju ta på mig. Funderar även på 2 fosterbarn o då har jag ju ännumera tid på mig. Tänkte två å sen två efter... ja kanske 3 år, om allt är bra. borde man inte kunna gå på nån koll för att kolla hur kroppen mår efter två graviditeter typ... om man ska vänta 3 år eller om man kan köra på?
Skrivet av    Hwila & Zion:s mamma
Det kan du säkert göra
Gå på koller alltså. Sedan känner du nog själv i kroppen hur du mår. Så jag skulle nog gå på känn. När jag fick mitt första barn, så var det en förstföderska som var 46 och hennes man var över 50. Så du har gott om tid på dig. :)
Skrivet av    Lena_O
Ja du...
Mellan mina tätisar är det 14 1/2 månad och nu väntar jag trean. Nu blir det iofs inte så tätt mellan 2:an och 3:an ( 25 månader) men jag kommer ha fått 3 barn på 3 år och 4 månader om allt går som det ska. Jag tycker det funkar smidigt med mina tätisar jag har, men jag kan ju inte uttala mig om hur det blir när trean kommer. Det tar ju väldigt mycket tid med småbarn, men vi har ställt in oss på att det är en sån period just nu. Jag tror att om man lyckas bli gravid så orkar kroppen med, jag har inte märkt av några besvär efter tätisfödsel än. Kram!
Skrivet av    Sandra med tre
Jag väntar mitt tredje...
barn på tre år. Det blir mitt tredje täta barn och mitt fjärde barn i skaran. Jag började som ung, fick mitt första barn när jag var 19 men sen fick jag mitt andra när jag var 30 och sedan dess har det rullat på. *s* Fast jag känner att jag är rätt så nöjd nu, inan denna grav kännde jag mit inte alls nöjd och blev nästan deppig av att tänka att det kanske var sista barnet/grav. Nu denna grav kan jag med ro konstatera att detta med största sannolikhet är vårt sista barn. Vi ska ju ha råd, tid och ork med barnen också. *s* Kroppsligt känner jag mig helt ok, har haft ganska smidiga och lätta graviditeter och förlossningar och mått bra för det mesta men man käner att man blivit äldre och att kroppen varit med om lite nu ändå. Jag har 21 mån mellan 2:an och 3:an och får 17/18 mån mellan 3:an och 4:an. Det känns ganska lagom för mig/oss. :-)
Skrivet av    Asereht
va trevligt
att höra =)
Skrivet av    Hwila & Zion:s mamma
ju jag kanske
känner att d räcker när jag fått ut två till, vem vet =) Vi tar dom vi hinner mä.
Skrivet av    Hwila & Zion:s mamma
tja..
jag har fått tre barn på två år,och det har inte varit så lätt alla gånger. så jag hade nog inte fixat en tätis efter twinsen, fast man vet ju inte.För man klarar mer än man tror!
Skrivet av    andromeda
Inte alltid sanning..
Min mormors mor födde 13 barn och kvinnorna i vår släkt har levt länge. :O) (Hoppas det hålelr i sig. *S*)
Skrivet av    Pilla med brorsorna och lilla femman v 33
Fjärde sk tätisen..
.. om det räknas som tätt att få barn med något under två år mellan. Min lilla femma kommer 16 månader efter fjärde barnet, så där blir det lite tätare. Jag tror att det är svårt att bara bestämma sig för att man _skall_ skaffa många barn och tätt. Har man tur orkar man och det går vägen, men kroppen bestämmer ju oftast själv. Vi har egentligen planerat tätare, men jag har inte alltid blivit gravid direkt. Jag har också fått två missfall mellan graviditeterna som \"lyckats\". Enligt läkarna har vi väldigt lätt för att bli gravida. Jag tror också att man lätt kan bli besviken om man planerar för mycket. Jag hade lätt och ledigt skaffat ett barn till, men efter fyra barn kunde itne läkarna råda mig till fler graviditeter. Detta pga att jag är kejsarsnittad med alla barnen, och min livmoder blivit tunn samt sammanvuxen på olämpliga ställen. Lilla femman var en helt oplanerad bonus, som verkligen blev lycka då vi fick klartecken att läkaren trodde det skulle gå bra. Men det sjätte barnet blir nog inte till. Men har du helt okomplicerade graviditeter och förlossninar är det ju inget som säger att du inte \"hinner\" få ett gäng. Om du orkar kan bara du avgöra allt eftersom barnaskaran växer. ;O) Jag tycker att graviditeterna är det jobbigaste med att ha barnen tätt. Jag har ju en speciell graviditet just nu, och är sjukskriven mycket pga sdr (som jag inte får ha :O() och då är det tufft med en liten 15 månaders som skall bli buen osv. Just barnmässigt tycker jag inte att det är besvärande med många barn och relativt tätt. Mina barn är födda -96, -00, -02, -04 och femman i magen v 33.
Skrivet av    Pilla med brorsorna och lilla femman v 33
Födde hon tätt?
Jag tror inte heller att antalet spelar så stor roll, det är nog snarare om man inte låter kroppen återhämta sig mellan.
Skrivet av    Lena_O
Äh, jag tror inte...
att tätheten mellan barnen får en att dö tidigare. Klart det kan slita på kroppen men jag tror inte man dör i förtid bara för att man, om det nu råkar bli så, inte återhämtat sig helt mellan graviditeter. Eller har du sett nån forskning om detta? Man kan ju liksom inte bara utgå från två kvinnor man känner till.
Skrivet av    Pepparkakan
men d kanske e bra å
tänka på att man låter kroppen vila lite nångång mellan. Sen att man kommer dö e d ju ingen som säger =)
Skrivet av    Hwila & Zion:s mamma
då är d snart dax för dig
dårå! Hoppas allt går bra för er. Ju, jag förstår att man inte kan planera allt, men jag hoppas på att jag kan få en stor familj. Om inte, ja då får d ju va.
Skrivet av    Hwila & Zion:s mamma
Men jag tycker...
Lena_O antyder att dessa kvinnors kroppar \"la av\" och den ena fick struma och dog ung osv för att de inte återhämtat sig mellan graviditeterna. Jag tror inte det, rent allmänt, har något samband. Sen är det självklart bra att återhämta sig emellan men det tror jag man känner bäst själv. Jag får mitt tredje barn tätt (vilken dag som helst hoppas jag, är +4 dagar idag :o) och känner mig inte sliten i kroppen trots tre graviditeter tätt. Så det är bara att känna efter och vänta tills man känner sig redo. Lycka till med barnafödandet :o)
Skrivet av    Pepparkakan
Jag har fött 6 barn på ...
7 år (9709, 9910, tvillingar 0208, 0401 och 0505) och visst kände jag nu med sista graviditeten att kroppen har tagit lite stryk men så illa är det dock inte! Lycka till:-)
Skrivet av    Mirka m.6+Victor 30/5-05
wow,*imponerande*
.
Skrivet av    andromeda
ta ett i taget
...ja, så länge det inte blir tvillingar..... JAg tycker det är bra att ta ett barn i taget, men visst, drömma om många barn, det kan man ju göra:-) JAg tror det underlättar om man är något så när vältränad. Det hjälper nog till att orka bättre. Efter mina tätisar med 14½ månader emellan, ville inte min kropp mer. Den var väldigt nersatt. Det var inte bara graviditeterna, utan allt annat som det innebar med familj o hus. Brist på sömn osv. När barnen började på förskola, började jag träna 1-2 ggr i veckan för att stärka kroppen inför fler graviditeter. Kroppen och jag blev snabbt piggare, och jag blev gravid med trean. För mig känns det som att hon är en sladdis, men 3 barn på 4½ år, tycker folk i allmänhet är tätt, men eftersom min lilla var 3 år 3 månader när lillan föddes, känns det som en sladdis *s*. Min tredje graviditet innebar svår foglossning. Det tror jag inte har något med tätisar att göra, men det är sådant som kan hända. Mitt råd är att ta ett barn i taget. Känn efter vad du verkligen vill *just nu* Tänk inte på att \"jag måste få barnen tätt, annars hinner jag inte\". Det är även viktigt att pappan får käna sig delaktig och vara med och känna vad han vill och orkar. JAg har en bekant som aldrig kommer få sin önskan om antal barn i uppfyllelse pga komplikationer med kroppen. Sådant kan hända, och det blir en sorg i sig. Ang att vara redo, så behövde vår familj landa som 2-barnsfamilj. Det är ju inte bara vi föräldrar som får förändringar när det kommer fler barn till familjen. Det är ju även en omställning för barnen. Jag tycker det är jättebra med mina tätisar. De har alltid varandra, men jag är oxå glad för att vi alla fick landa som 2-barnsfamilj, innan vi blev fler. Låt barnen komma när de kommer, och planera ett barn i taget, det är mitt råd. Blir det tätt, så blir det, och blir det längre emellan, så blir det så:-)
Skrivet av    Cayenne
Å andra sidan
Min farmor var 29 år då hon fick sin första. 5 år och 9 månader senare föddes nummer sex och då flyttade de äntligen till ett hus istället för att bo i en trea tillsammans med farfars mor och två brorsbarn som inte fick plats hemma hos sin familj. Sedan fick hon ytterligare fem barn om än \"lite\" glesare. Farmor dog strax före hon fyllde 90. Jag är just nu inne på min femte graviditet på sex år varav en dessutom varit en högrisk tvillinggraviditet. Glädjande nog är detta den absolut enklaste graviditeten både fysiskt och psykiskt. (Sedan sätter vi i och för sig punkt efter denna men det har andra orsaker)
Skrivet av    Madde B bf 11/9 + en hög till
Min syster har många tätisar...
Min syster har (snart) fött 10 barn på 12 år!!!! Det längsta hon har mellan sina barn är mellan 1:an och 2:an, där är det 2 år mellan. Mellan övriga barn är det 16 månader ungefär. Så hur många tätisar man orkar är nog väldigt individuellt. Min syster måste vara född med en väldans massa energi som orkar med alla för visst är det intensivt hemma hos dom....men väldigt härligt också! Kram till er alla
Skrivet av    Sanna
För mig tog orken slut med trean
Hej! Jag har tre relativt tätt, på dagen fyra år. Jag var 32 när jag fick ettan. För mig var tredje graviditeten jättejobbig. Jag var fruktansvärt trött och mådde allmänt jättedåligt de sista tre månaderna. Jag slutade sova på nätterna och att sova på dagen är ju inte aktuellt med två småbarn hemma. De två första graviditeterna var inga större problem. Jag vet naturligtvis inte vad det berodde på; antagligen en kombination av min ålder och att det blev ganska tätt mellan tvåan och trean. Jag hann dessutom med ett mf mellan tvåan och trean. Hade jag varit yngre när jag startade hade jag skaffat två tätisar och sedan väntat tre-fyra år. Jag skulle gärna ha fler än tre barn men det är inte aktuellt nu. Nu ska jag ägna all min tid åt mina tre troll! Tänk på att man aldrig ångrar de barn man får, bara de man inte får;-). Pe
Skrivet av    Pe med tre killar -01, -03, -05
Tack för alla goda råd!
jag ska \"binda dom som en nyckel kring min hals\" =) Lycka till alla!
Skrivet av    Hwila & Zion:s mamma
Lite blandat.
En del tätisar, en del tvillingfödslar och så några med fler år mellan. Jag antar att det också kan ha blivit några tidiga missfall men det vet jag inte.
Skrivet av    Pilla med brorsorna och lilla femman v 33