Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

en fraga om stamning

Skrivet av Stolt mamma till 2
Hej allihopa!
Har en fraga, kanske nagon har ett rad om vad jag bor gora! Min dotter, snart tre ar, har plotsligt borjat stamma. I ovrigt ar hon tidig med talet och har bra ordforrad, och pratet har alltid flutit fint. Men sedan nagra dagar tillbaka stammar hon, och ibland sa illa att hon inte kommer vidare pa ett ord. ("Varfor hoppar jag mamma?", sager hon, eftersom hon tycker hon later som en skiva som hoppar). Nar ska man ta kontakt med nagon om sadant har, hur cool ska jag vara, och vem ska jag i sa fall ringa? Ha en underbar sommar allihopa!
Svar på tråden: en fraga om stamning

Du kan kontakta

logopedmottagningen på sjukhuset, om du vill prata om hennes stamning. För det låter mer som stamning och inte som de iterationer (små upprepningar) små barn har. Men det är relativt vanligt att så små barn stammar ett tag utan att det sen finns kvar alls. Jag tycker iofs att du kan vara cool nu, och se hur det fortsätter, särskilt som det bara har varat i några dagar. Det bästa du kan göra är att ge henne tid och möjlighet att prata. Skapa lugna situationer kring era samtal. Se till att hon inte behöver kämpa om din uppmärksamhet med syskon, t ex. Lättare sagt än gjort, jag vet! Men om du inte har tid att lyssna, var tydlig med det och säg att ni kan prata sen, när du har tid. Och gör det också sen. När hon frågar varför hon hoppar, kan du t ex säga att det är för att hon har så mycket att säga att allt inte kommer ut på en gång. För det är så det brukar vara.
Skrivet av    logoped

tack snalla!

for ditt svar! Mycket upplysande!
Skrivet av    Stolt mamma till 2

Min 3-åring...

är precis som Du beskriver. Ibland ger hon upp när hon ska säga något, pga att hon fastnar på ett eller flera ord. Jag kontaktade BVC och fick komma dit. Sköterskan lyssnade och dottern fick titta på bilder och berätta om det hon såg. Hennes problem bedömdes som sk omtagningar. Hon är tidig i tal och språkutveckling, men ibland hinner inte hjärnan med och då uppstår prpblem. Hon klarade t ex fyraårsktr utan problem, ett år i förväg.... Vi ska avakta ett halvår. Om problemet kvarstår blir hon remiterad till logoped. Viktigt är att ta sig tid att lyssna och låta henne prata klart utan att fylla i åt henne. Låtsas inte lyssna, när man inte gör det. det var först dagis som reagerade på dotterns stammning/omtagning. Lycka till!!!
Skrivet av    Christel med Amanda

Samma sak

här. Har en dotter som blir 3 nu i augusti. Hon har också varit tidig i sitt tal och pratar mycket och allltid om allting. Han stammar i perioder. Det kan hålla i sig i en veckas tid och sedan är det bra en längre tid typ 1 månad kanske och sen börjar hon igen. Så här har hon hållt på sedan februari i år. Jag försöker komma på om det är något speciellt som utlöser stamningen eftersom den kommer i perioder, men jag har ännu inte funnit någon gemensam nämnare för perioderna. Vi fick en tid till en logoped, men eftersom hon inte stammat på ett tag avbokade vi den och jag pratade med logopeden över telefon i stället och hon skickade hem en broschyr till oss om barn och stamning. Tydligen är det ganska vanligt i den åldern eftersom munnen vill säga så mycket mer än vad deras hjärna egentligen klarar av. Vi har också sagt det att om det fortsätter så här ett tag till, typ upp i 4-års åldern ska vi ta kontakt med logoped igen, möjligtvis innan 4-års åldern. Men vi avvaktar i alla fall ett tag till för hon är fortfarande ganska liten. Mycket kan hända. Men man blir lite frustrerad ibland och vill avsluta meningarna, men det gör vi natruligtvis inte. Hon pratar alltid om allting hela tiden så därför kan det bli extrajobbigt att lyssna ibland. Själv verkar hon inte ett dugg medveten om det för hon pladdrar på tills hon får fram det hon vill säga. Man blir ju så orolig och man vet ju hur barn är med mobbing och så. Vad långt det blev........... Det löser sig säkert. För det hoppas jag att det gör! Kram
Skrivet av    Petra med Julia

Artiklar från Familjeliv