Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Har jag något att säga till om?

Skrivet av EnMamma
Hej!

Jag vet inte om detta är rätt ställe att ställa denna frågan på?
Jag har sedan två månader äntligen fått en kontaktfamilj till min flicka. Hon är 16 år gammal och har Aspergers syndrom och vi har haft ett rent hel*ete här hemma. Kontakt/stödfamiljen var ett mycket välkommet inslag både för oss som familj och för min älskade flicka, som bland annat får tid att vara ensam/ifrån oss cirka tio dagar i månaden.
Nu till min fråga: Har jag som mamma rätt att säga hur kontaktfamiljen ska agera, vad som är tillåtet?
Jag har bland annat fått reda på att hon får röka inne hos kontaktfamiljen, något jag aldrig kommer att tillåta.
Jag undrar om jag har rätt att säga till familjen vilka regler som "gäller"?
Hur uppfattas det hos kontaktfamiljen?

Svar på tråden: Har jag något att säga till om?

Oh My God?!

Ja självklart har du rätt att säga till om vad som gäller DIN dotter. Hon upphör ju inte vara ditt ansvar, din dötter för att ni får avlastning. Förvånar mig att en kontaktfamilj överhuvudtaget går emot era regler på det viset. Särskilt med tanke på att dee är olagligt för en omyndig att köpa cig själv, så vem ger henne dem? Det är inte bara olagligt, utan framförallt hälsovådligt för minderåriga att röka, och det tycker jag du ska ta upp med soc som hänvisat familjen. Ni borde kunna komma fram till regler som gäller din dotter, särskilt med tanke på hennes AS. DÅ om någon gång är det ju viktigt att ni har en gemensam policy för vad som gäller henne. Regler och struktur är ju A och O för barn med AS. Lycka till och var inte rädd för att säga till om hur du vill ha det.
Skrivet av    Anonym

Klart att du har något att säga till om

Detta tycker jag är konstigt att inte soc har hjälp till med för det gör dom här hos oss. Redan innan uppdraget börjar så skrivs regler och annat viktigt ner för att det inte skall bli konflikter senare. Lycka till
Skrivet av    Svea

Tack för svar!

Tack så jättemycket för era svar! Nu kommer jag nog att våga säga ifrån... Soc har aldrig frågat efter vilka regler jag skulle vilja efterlevs, jag känner det som att man var rädda för att om jag sade för mycket så kanske skulle kontaktfamiljen dra sig ur? Vi har väntat länge på att få en avlastning, det lättaste är inte att hitta en familj till en 16-årig tjej med diagnos.... Just det här med struktur och rutiner är superviktigt, hos den nya familjen har min dotter INGA regler alls att följa som det är nu. Hon får vara ute så länge hon vill, röka, sitta vid datorn och gå och lägga sig klockan halv nio på morgonen. Själv stortrivs hon, eftersom ingen ställer några krav och hon slipper att anstränga sig. Ett tag, naturligtvis. Det kommer att bli världens liv på dottern om jag \"lägger mig i\" nu, och risken finns kanske att kontaktfamiljen inte längre vill om dom ska behöva anstränga sig. *djupa suckar* Tusen tack för att ni svarade mig, så att jag känner att det inte bara är mig det är fel på, och att fler tycker ungefär som jag.
Skrivet av    EnMamma

EnMamma

Om jag fick råda skulle jag nog ta och fundera lite extra på vad det är för en familj ni fått som avlastning. Som du beskriver verkar det ju inte som om de är särskilt engagerade, utan tämligen slappa. Frågan är om det inte på sikt är till mer skada än nytta för din flicka att vistas i den familjen. Det kan bli så att du får svårare att hantera henne hemma, att hon börjar jämför med familjen med inga regler alls. Och då slår man sig slätt med en tonåring som vill leva efter egna villkor, och särskilt en med AS ( har egna barn med AS) Mitt råd till dig är att du snarast tar upp detta till diskussion med er handläggare på soc. Det ska faktiskt finnas en handlingsplan där ni kommit överens om vad som ska gälla.
Skrivet av    Anonym

Artiklar från Familjeliv