Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sen med talet

Skrivet av Annamarie
Hej, jag har en son som är 1,5 år, han säger bara 2-3 ord. Förstår allt och kommunicerar mkt på andra sätt. Jag är orolig att det inte kommer fler ord... hur utvecklades era barn? När märkte ni att den språkliga utvecklingen var försenad?
TAcksam för alla svar.
Svar på tråden: Sen med talet

Ett barn

brukar anses som sen med talet/språkutvecklingen om det inte har startat före 36 månaders ålder. Detta sa man till oss på neuropsykistriska enheten, där vår son utreddes. Då jag har arbetat mycket med barn inom förskolan så var det ju ofta så att man måhända tyckte att ett barn var senare än genomsnittet om det inte pratade så mycket vid 2 - 2,5 år ålder. Men det visade sig alltid bara vara variationer inom det som kallas normalvariationen. Ett intelligent barn behöver inte alls vara tidig med talet och tvärtom. Att din son betér sig som han gör när han är 1,5 år är väl det mest genomsnittliga man kan tänka sig? Ps: Min son talar idag, som fyraåring, två språk flytande. Han började prata när han var knappt tre år.
Skrivet av    Slappna av och njut!

Våra...

är ju sena samspelsmässigt därför så uppmärksammades det av dagis nu i våras (strax innan 2års ålder) då kommunicerade de inte alls, lyssnade inte till sitt namn och sa inte något ord alls...annars så brukar det inte vara någon fara förrän vid 2,5-3årsålder (beroende på när man gör bvc-kontrollen :)) och då är det oftast ifall de inte pratar alls. Så det är ju olika men läkarna brukar inte oroa sig örrän efter 2,5årsålder iallafall och det är oftast ifall de inte pratar alls...
Skrivet av    Jessica m. Saga & Nora + Barry bf 28/9 (v.33)

Önskan att kommunisera...

och en hyfsad språkförståelse kan man bedöma redan vid 18 månaders ålder. Vi gjorde en sådan test på vår minste pojk, nu 6 år, eftersom han inte hade jollrat som spädbarn, och hade två äldre syskon med grav språkstörning. Märker man att barnet behöver stöd för att utveckla sin språkförståelse och/eller förmåga att kommunisera, så kan man stötta redan vid 18 månader. Din pojk verkar klara dessa bitar galant. Härligt! Det är liksom basic i språkutvecklingen. Är du ändå orolig, så ta och prata med BVC, alternativt ta själv kontakt med BVClogopeden. Kanske behöver du bara ha ett samtal med henne/honom i telefon för att känna att du kan vänta in fler ord. Något som är populärt i USA, och lite på frammarsch i Sverige, är babysign - att teckna lite teckenspråk med sitt barn. Med några tecken i väntan på talet, så kanske du kan underlätta för er om pojken vill ngt som ni inte förstår. Äta, dricka, sova, nalle, docka, bil, glas, glass, film, gunga... det finns många lätta tecken. Fråga på biblioteket efter bra böcker. Lycka till!
Skrivet av    Samiralva