Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fråga ang gröt. *även på ank 0503*

Skrivet av Mamin m Malin&Clara
Clara (5 mån) har ju fått smakisar i ungefär 1 månad och tycker det är hur spännande som helst för det mesta. Nu tänkte jag att vi ska prova med gröt. Vilken gröt ska man välja, vissa har väl massa socker tillsatt och det vill jag undvika. Nån som kan komma med förslag:o)
Svar på tråden: Fråga ang gröt. *även på ank 0503*

Havregrynsgröt?

Mitt tips är att skippa dyra halvfabrikat och istället laga vanlig, hederlig havregrynsgröt. Mixa grynen torra om du tycker att gröten blir för grov. (Mixa typ 3 dl i taget så har du sen.) Smaksätt gröten gärna med fruktpuré eller fruktskrap eller mosad banan, eller varför inte aprikoser som ju också järnberikar gröten. Andra trevliga gröter för småbarn är polentagröt och dinkelmannagrynsgröt.
Skrivet av    -Tessie-

Berikad gröt

Håller inte med Tessie. Enligt livsmedelsverket och barnläkare behöver små barn den färdiga gröten (halvfabrikat) eftersom den är berikad med bla järn och mineraler. Den hemlagade ger inte tillräckligt med näring. Tack och lov har barnmatstillverkarna tagit till sig sockerdebatten så nu är nästan all barnmatsgröt utan tillsatt socker. Testa ex sempers havregröt från 4 mån och upp.
Skrivet av    Anna

Nää, håller inte med dig.. :)

”Köpegröt” innehåller bl.a. massa skummjölkspulver, och komjölk tycker jag är tveksam mat för en liten plutt. Komjölk är gjord för barn med fyra magar, och lite för hårdsmält för våra små. (Tycker samma sak om välling..) Alla de ”viktiga” ämnena får barnet genom bröstmjölken, även järn. Och järn kan man som sagt tillsätta i form av aprikoser t.ex. Man får nog lite olika svar beroende på vilka barnläkare man frågar.. Som alltid – man får nog bilda sig en egen uppfattning, och i min värld är halvfabrikat/snabbmat något som gärna får undvikas när man kan. (Däremot kan ju pulvergröt vara ohyggligt smidigt att ha med sig på resa och utflykt.)
Skrivet av    -Tessie-

Enligt mitt BVC,

kan man ge max ett mål hemmagjord gröt/dag. Om man gör tex havregrynsgröt med aprikospuré (ingen mjölk till!)blir det ganska järnrikt. Däremot skall man inte koka egen välling på vetemjöl, och laga risgryns- och mannagrynsgröt och ge bebisar det som huvudsaklig föda, typ 3-4 ggr/dag. Jag tror att dessa rekommendationer kommit eftersom vetemjölet förr i tiden, när man kokade egen välling, var järnberikat, men det är det inte längre, så man måste själv se till att ens barn får en välbalanserad kost.
Skrivet av    Anette

Håller med om det..

Och i den här ålder, som det rör sig om, så ska man ju helst inte ha mer än ett mål mjölmat om dagen.
Skrivet av    -Tessie-

man kan ju undra...

...om slv är sponsrade av Nestlé och kompani. Det finns så mycket annat man kan ge som gör att det man själv lagar slår det fabriksgjorde med hästlängder vad gäller järnhalten. Klart man inte ger rent grönt men med olika tillsatta livsmedel blir kosten fullvärdig. Det vill jag inte kalla köpesgröten, det är en syntetisk gröt som innehåller mycket som småbarnmagar mår böst utan. Jag har aldrig gett köpesgröt och när mina tre äldsta var små fanns inga såna rekommendationer ens.
Skrivet av    maria65:a

Gillar inte...

den där propagandan. Semper och Nestlé är ju vinstdrivande företag, varför skulle deras mat vara så perfekt och det enda som barn skulle kunna äta? Isåfall borde de väl vara statliga, eller kanske socialstyrelsen borde göra barngröt? Citerar från Medical Link: \"Förutom att torkad frukt smakar gott innehåller den gott om vitaminer och mineraler samt magvänliga fibrer som håller magen i gång. Gulröd frukt som aprikoser och papaya innehåller karoten, ett förstadium till A-vitamin. Aprikoser innehåller mycket järn.\" Min första son fick köpegröt men den innehåller ju så mycket tok. Motsägelsefullt tycker jag, att rekommendationerna är att barn inte ska få i sig mjölkprodukter före ett års ålder och samtidigt rekommendera gröt vars huvudsakliga ingrediens är mjölk. Till min andra son gjorde jag bara egen gröt men det var ju inte den huvudsakliga födan utan det åt han en, max två, gånger per dag. Växlade mellan havregryn, majsmjöl, rismjöl och rågflingor. Jag gjorde egen aprikospuré av osvavlade aprikoser så då fick han ju även i sig mineraler och järn.
Skrivet av    Cat med K & S

Havremust eller skrädmjöl

har mina barn älskat som bebisar. Det är gröt du kokar själv på dessa mjölsorter och ger du något c-vitaminrikt samtidigt, får de i sig järn (vilket de inte får via tex havregrynsgröt). Lycka till!
Skrivet av    Helen+

Artiklar från Familjeliv