Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Schema för 2-åring

Skrivet av Amelie
Jag undrar vad för slags schema andra skilda föräldrar har för sina barn som är 2-2 1/2 år gamla. Jag och min man separerade för snart 1 år sedan. Vår dotter, som nu är 2 år 4 mån, har under året bott växelvis hos oss med byten efter 2-3 dagar (de första månaderna bodde hon mer hos mig, men träffade sin pappa dagligen som då var föräldraledig). Under den här sommaren har vi haft längre perioder, med upp till en veckas boende i taget. Vi ska nu bestämma schema för den kommande tiden. Min man vill ha längre perioder (4-5 dagar) medan jag känner mig osäker till detta. Har ju hört att barn under 3 år ska ha täta byten som vi haft tidigare, men jag kan även tycka att det blir lite FÖR ofta med 2 dagar. Hade helst haft 3-4 dagar, men har hittills inte kommit på något bra sätt att fördela det med veckans 7 dagar då vi ju ska ha varannan helg var.
Det verkade fungera bra för vår dotter när vi hade en vecka i taget nu i sommar (men då var vi ju lediga med henne hela tiden och hon var inte på dagis), men hon frågade mig varje dag när hon skulle till pappa. Var inte ledsen men verkade tycka att det snart skulle vara dags att träffa sin andra förälder. Verkar dessutom nu tycka att det är jobbigt att ta avsked. Vill inte längre krama och säga hejdå till den som lämnar henne, vilket hon gjorde innan sommaren.

Jag och hennes pappa bor nära varandra, i samma stad, så det tar inte lång tid att lämna. Min dotter är enda barnet. Min man bor med en ny kvinna (hon har bott där i princip hela tiden) medan jag bor ensam kvar i vårt tidigare gemensamma hus.

Det skulle vara intressant att veta hur andra föräldrar till barn i samma ålder löst sitt schema för växelvis boende.
Svar på tråden: Schema för 2-åring

Vi har täta byten

Hej, Dottern är drygt två år och vi har ett schema på 2-3 dagar (må-ti, on-to, fr-sö). Byten sker via dagis. Vi har kört så även under semesterperioden (vi har inte haft semester samtidigt) och då har den lediga föräldern kunnat \'agera dagis\'. Det har fungerat utmärkt och jag kan tänka mig att vi kör så åtminstone tills hon fyller tre nästa sommar. Vi bor också i samma stad, vilket ju underlättar.
Skrivet av    F

Vi

kör byten efter 4 nätter på ett ställe. Ville egentligen ha tätare men exet ville ha varannan vecka så detta blev kompromissen. Dock kan vi inte ha varannan helg men försöker lägga bytena så att helgen blir så \"hel\" som möjligt. Känns rätt ok ändå.
Skrivet av    pigleton

Kanske också 4 nätter

Vi har också pratat om 4 nätter i taget. Jag är i samma sits som du: mitt ex vill ha varannan vecka och jag tätare byten. Det lär bli en kompromiss med 4-5 nätter i taget (då får man in hela helger, men det känns så långt med både 4 och 5...). En annan nackdel är att dottern kommer att bo två helger på rad hos vardera föräldern. Varannan är mycket bättre, men hur ska man få ihop det..? Blir det två helger på rad även för er? Hur länge har ni haft 4 nätter i taget och hur länge till planerar ni att ha det? Verkar det vara lagom perioder för ert barn och hur gammalt är det? Det var intressant att få veta att det finns andra som har 4-nätters-lösning. Vore tacksam om du ville svara även på dessa frågor. Tack!
Skrivet av    Amelie