Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vill adoptera (kan få egna barn) - går det?

Skrivet av Emma
Jag har en underbar dotter på 2,5 år. hade inga som helst problem att bli gravid, en normal graviditet men kanske lite trassel efteråt med kolik.

Jag har redan innan jag fick barn haft i tankarna att jag skulle vilja adoptera. Det verkar vara väldigt viktigt för de allra flesta att få ett biologiskt barn. Jag har alltid velat ha barn men har inte känt att det måste vara biologiskt. Jag kan tänka mig att bli gravid igen men vill nästan hellre adoptera eftersom jag vet att det finns så många barn som behöver föräldrar. De flesta som adopterar gör väl det för att dom inte kan få "egna" barn? Eller finns det andra som känner som jag?

Jag inser att det inte är "en dans på rosor" att adoptera - att det kostar pengar och att det föregås av en lång utredning samt att barnet vi får kan ha speciella behov. Men, som det känns nu så vill jag ändå ta reda på mer om adoptioner.

Känner ni till om det förekommer att folk adopterar "trots att" dom kan få egna barn? Var kan jag hitta mer info om adoption?
Svar på tråden: Vill adoptera (kan få egna barn) - går det?

Visst finns det..

.. de som kan få egenfödda barn (adopterade är ju också egna) som adopterar. Absolut.Det antas ofta att alla adopterar för att det är enda sättet, så ärd et alltså inte även om en stor majoritet har någon form av fertilitetsproblem i varierade omfattning. Läs på www.nia.se
Skrivet av    jenpet

Jodå

Visst går det att adoptera trots att du kan bli gravid. Som S-J skriver är det inte helt ovanligt. Jag känner flera familjer som adopterat efter att ha fått ett eller flera \"hemmagjorda\" barn. Däremot godtar inte alla länder sådana familjer. Om du går in på adoptionsorganisationernas hemsidor får du ganska utförlig information om vilka krav de olika länderna ställer på blivande adoptivföräldrar. Där ingår sådant som ålder, äktenskapets längd och om det krävs ett läkarintyg på svårigheter att få biologiska barn. Om ni väljer att adoptera istället för att själva föda ett barn till bör ni först tänka igenom era motiv mycket noga. Att se adoptionen som att man \"gör en insats\" och tar hand om ett barn som annars skulle ha fått ett svårt liv kan låta bra, men kan bli väldigt fel. Ert adopterade barn måste få känna att han/hon kommit till er för att ni så väldigt gärna ville ha just det barnet. Inte för att ni ville vara snälla. Det är ni som ska känna tacksamhet för att ni fått förtroendet att ta emot ert barn. Barnet skall aldrig någonsin behöva vara tacksam för att ni valde att ta hand om honom/henne. Ett barn ska inte behöva växa upp som någon sorts biståndsprojekt i miniformat. Det behöver inte på något sätt betyda att ni är sämre lämpade att adoptera bara för att ni inte är tvungna. Tvärtom kan det faktum att ni kan få barn på egen hand göra att ett adopterat barn känner sig ännu mer önskad och utvald i er familj. Det blir ju uppenbart att ni verkligen valt adoption framför graviditet och att det adopterade barnet inte är istället för det biologiska barn ni helst velat ha. Kolla in exempelvis MIA:s hemsida (myndigheten för internationella adoptioner). Där hittar du information och länkar till alla godkända adoptionsorganisationer i Sverige. Den största organisationen som förmedlar adoptioner är AC, Adoptionscentrum.se. Lycka till hur ni än väljer!
Skrivet av    Litenmy

Artiklar från Familjeliv