Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Apropås manliga princessor

Skrivet av Ylva m F (02) och bf 25/10
Jag blir glad när min son visar prov på att han inte blivit begränsad i sin könsroll ännu. Igår hade vi fått ett reklamblad med leksaker som han bläddrade i. Han fastnade för sidan med princess-barbi! Han pekade och frågade om allt! När vi var hemma hos sonens farbror för ett tag sedan hittade han kusinernas barbidockor som han lekte engagerat med, särskilt de små barbi-bäbisarna... Känns väl aktuellt nu när han ska bli storebror. För övrigt hävdar han envist att han har en liten bebis i sin mage ;-)

Det som är tråkigt är andra vuxnas reaktioner på när han leker med dockor, nämligen totalt ointresse. Kommer han med en av sina traktorer däremot, så är andra med på noterna!

Jag undrar i mitt stilla sinne hur "Jag-signaturen" nedan skulle hantera situationen när sonen vill leka med en kompis docka... Säga att han inte får för att han är kille? Eller motsvarande för en dotter?
Svar på tråden: Apropås manliga princessor

Jag har inget emot dockor

Dockor är jättebra leksaker eftersom de är avbilder av människor. Sen att barbie inte alls är så vidare bra är en annan sak. Min son har för den delen en egen docka redan. Den är en meter långpojkdocka. Jättgosig... tycker jag. Min son däremot är inte så intresserad faktiskt. Han gillar mest köksredsap just nu.
Skrivet av    Jag

Håller med

Sonens favoriter just nu är förutom bilar, sin lilla och stora docka, samt dockvagnen. Häromdagen fick jag frågan om hur gammal \"hon\" blivit av en granne. varvid jag svarar han blir två i september. Anledningen till att grannen trodde han var en flicka berodde på dockorna och dockvagnen (till råga på allt var han klädd i rött också.... men han är ju kortklippt, men det spelade nog inte någon roll, det var dockorna som gjorde att han blev tagen för tjej.
Skrivet av    m

Så gullig

Vad han är söt din son. Låt honom leka med dockor och bebisar - jag lovar att han kommer ha slutat med det innan han börjar på högstadiet! Jag lekte jämt med bilar och grävskopor när jag var liten och en av mina söner ällskade My-Little ponny som småbarn - so what? Det är barn - låt dem leka. Min äldsta son fick t.om måla naglarna när han var liten för han tyckte det var så läckert...idag är han 13 år och jag kan lova dig att han INTE målar naglarna!!!
Skrivet av    Maria

Inlägget ovan

Är alltså till Ylva som lagt in en så rar bild på sin lille pojke.
Skrivet av    Maria

Och om han skulle fortsätta?

Att måla naglarna och ta hand om bebisar alltså. Skulle det vara negativt menar du?
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Barbie

är visst bra. Jädrar så mycket skoj man haft med att fippla med hemgjorda möbler och kläder - perfekt storlek att ha med på resor och den enda dockan som fick plats i en vanlig hylla så man kunde tapetsera och göra egna dockhus.
Skrivet av    Tova

Jag gillade barbie

När jag var liten. Tyckte hon såg så snygg ut. Började dra in magen redan i mellanstadiet. Inte för att jag var tjock. Men jag var inte smal. Inte för att det bara var för dockans skull. Men den var en mycket stor del av det hela. Tycker för den deleln lika lilla om många av de dockor som riktar sej till killar. De ser lika onaturliga ut som Barbie. Många föräldrar reagerar mot osund reklam. Medans jag tycker att leksakerna är mycket värre. Min uppfattning om barn är att de inte bryr sej så mycket om reklam, speciellt inte reklam som riktar sej till vuxna. Däremot älsklingsleksaken är något som de har när hjärtat. Hela idén med dockor är ju att det är en avbild av människan. Varför ska det då vara en onaturlig avbild. Jag har inget emot könsorgan på dockor. Snarare gillar jag det. Bara det ser naturligt ut. Och det kan man ju inte säga om barbie. Med enorma välformade bröst och enormt smal midja. Och fötter som bara kan stå på tå.
Skrivet av    jag

Jag säger detsamma

även om jag själv inte lekt med Barbie och har haft en hel del fördomar om Barbie så ser jag när min egen dotter leker med Barbie att det är en fantastisk leksak egentligen. Sen att hennes kroppsform är orealistisk och aningens sjuk kanske man får bortse från i det stora hela.
Skrivet av    Mustardseed

Jag kan hålla med

om Barbies kroppsform MEN jag håller inte med om reklamen. Jag ser både på min egen dotter och på min särbos tre barn att de blir otroligt påverkade av reklamen. Det är ingen slump att de önskar sig just de leksaker de sett reklam för på tv eller att de vill ha just de flingorna de sett reklam för. Reklam är kraftfullt även mot vuxna, och barn har än mindre chans att värja sig mot budskapet i reklamen.
Skrivet av    Mustardseed

Håller med

Och hur fan ser dom ut? Vem är det som tillverkar dom? Gubbsjuka femtioåringar som trånar efter de i sina 20 verkar det som. Har ni sett hur dom senaste bratzen ser ut som värsta lack och läder-brudarna. Skulle aldrig låta min dotter leka med nåt sånt just därför att det påverkar en mer än vad man tror.
Skrivet av    Moa med Ella

Hmm

Undra om vi tänker på olika mängd reklam. Stöter man på reklam någon gång då och då, tror jag inte att det påverkar så mycket. Tex var det någon som tyckte det var så hemskt att busshållplatsen hade reklam och att hon tyckte att det var hemskt mot barnet att bli påtvingad den reklamen och att det ibland finns typ H&M reklam kommer gör att barnet kommer få ett hemskt kroppsidial. Det var lite den jag hade i baktanken när jag skrev det. En annan sak tror jag nog att det är om barn regelbundet ser reklam, typ varje morgon. Tror då att det kan ha en viss genomslagskraft. Men nja, jag tror fortvarade att det är viktigare i så fall vad kompisarna har för leksaker. Riktiga människor som man träffas och gillar de är de som påverkar oss mest tror jag.
Skrivet av    Jag

egentligen

hade jag aldrig just Barbie utan Sindy - men min dotter har flera Barbie-dockor som hon fortfarande leker med. Tuttarna är nog det sista hon tänker på - hon lägger ut bilderböcker på golvet och skapar små rum som hon sedan snickrar och pysslar ihop möbler till. Jag minns att mina dockor hade riktigt härliga förhållanden och hånglade vilt - det var urkul att leka relationer!
Skrivet av    Tova

Jo jag tänkte

mer på tv-reklam som har en helt annan genomslagskraft än tidningsreklam. MEN jag tänker även på leksakskatalogerna som oftas är urhemska: små tjejer som leker hushållsskötsel eller pysslar med pärlor och killar som är aktiva och rör på sig...samma sak ser man ofta i klädkatalogerna för övrigt. Annars håller jag iofs med om att kompisarna påverkar mycket, men jag tror inte att det är barbiedockorna i sig som är dåliga. Tvärtom tycker jag att fler killar borde få en barbiedocka i födelsedagspresent!
Skrivet av    Mustardseed

PS till mig själv

Jag seglade väl iväg från kroppsidealdiskussionen där inser jag (började tänka på hur reklamen öht påverkar barnen till att vilja ha vissa saker), men jag tror ändå inte att en Barbiedocka i regel påverkar tjejer att vilja vara trådsmala storbystade skönhetsdrottningar på samma sätt som de bilder av kvinnor man möter överallt annars. Min dotter som är fem är väldigt medveten om att en leksak är just en leksak, att dockor inte ser ut som verkliga personer osv. Däremot ser hon ju andra kvinnoideal på tv och på bilder på tidningsomslag osv, och de bilderna är betydligt svårare att förklara tycker jag.
Skrivet av    Mustardseed

Vill påpeka

Att det finns många undersökningar (som jag inte kan länka till nu, minns inte) som visar hur vi påverkas av reklam och andra ideal t.ex leksaker. Som ett ex, kvinnor efter att ha bläddrar i en tidning typ Cosmopolitan, känner sig i genomsnitt 75% mer oattraktiva, överviktiga och tråkiga mot i vanliga fall. Skumt men sant.
Skrivet av    Moa med Ella

Då skulle jag

Kontakta BUP, psykiatriker m.m. och SKÄMMAS!!!
Skrivet av    Pojkar är pojkar

Varför det?

Tycker du det är pinsamt med män som tar hand om barn också? Och nagellack är det ju många killar som använder, fast svart då. :-) Eller annat smink, typ kajal eller så. Det är inget konstigt med det, visar ju bara vilken stil man har.
Skrivet av    Emma - mer glitter!

inte jag

jag känner mig klok, vacker och vettig för jag inser att jag har bra mycket mer i pallet än de som gör Cosmo. Vi får den till jobbet och den är så hjärnslö att det inte är sant!
Skrivet av    Tova

Ja jättepinsamt

Det beror på hur pass manlig mannen som tar hand om barnen är. Tycker inte heller män ska sitta och sticka, nej rensa avlopp och sånt kan dom göra. Jag kan laga mat.
Skrivet av    Pojkar är pojkar

*asg* IMT

456
Skrivet av    Emma - mer glitter!

Artiklar från Familjeliv